Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny(...)gotujemy do miękkości. Zimą często korzystam z przygotowanej zieleniny. Owijam natkę pietruszki, zieloną część pora i liście selera nitką, zamrażam. Wykorzystuję porcjami. Ułatwia to ich wyławianie z zupy
Atlas SmakówSzybka zupa tajska na bazie zielonego curry. Takie zupy robię w ciemno w kilka minut. Wystarczy że mam pastę curry, tym razem w użyciu zielona, jakieś
Bernika - moj kulinarny pamietnikstworzyć produkt łatwo dostępny i pozwalający zwalczyć niedobór żywności (...) Zupy błyskawiczne zwykle składają się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak. Występują w wielu wariantach smakowych (np. kurczaka, wołowiny, krewetek, warzywna, curry, pomidorowa, serowa, rosołowa). źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Zupa_blyskawiczna To "danie", które z pewnością znalazło się w menu nie jednego studenta, wczasowicza, obozowicza
Taste TherapyZapakowane w termiczny kubek pozwolą cieszyć się smakiem inspirowanym kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni. Na dzień dzisiejszy mamy do wyboru dania OYAKATA Japońska Wołowina o smaku Wasabi Japoński Kurczak Teriyaki Japoński Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarosołu. Tradycyjnie – pomidorową? A może… i tu się zaczyna problem. Zupa kokosowa z awokado i porem, to chyba, najlepsza alternatywa dla popularnej „pomidorówki”. Składniki: - 1 l rosołu- 2 puszki po 400ml mleka kokosowego- 2 marchewki z rosołu- 3 dojrzałe awokado- 1 czerwona papryka- 3 białe części pora- kawałek kurczaka (dałam pierś z grilla)- ½ limonki- 1 czerwona papryka- suszona chilli(...)limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem, pokrojoną marchewką, kurczakiem i szczypiorkiem. Podajemy przybraną natką pietruszki.Zupa jest pyszna, ostra i ma bardzo ciekawy, oryginalny aromat kokosu. Ten bukiet smaków jest bardzo bogaty, aczkolwiek zrównoważony. Z pewnością zawita jeszcze
mojewypiekiinietylkowstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika na 35 minut. Upieczone warzywa przełóż do robota i zmiksuj. Wypłukaj soczewicę na durszlaku i wsyp garnka. Wlej bulion z kurczaka, zmiksowane warzywa, dodaj przyprawy i gotuj zupę przez 25 minut. Soczewica powinna się lekko rozgotować i naturalnie zagęścić zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą(...)ciecierzycę podrzucając co i rusz patelnią. Rozlej zupę do miseczek. Ułóż na wierzchu po garści pieczonej ciecierzycy, posyp resztą pietruszki. Ponieważ gotowałam bulion z kurczak, więc została mi porcja gotowanego mięsa, które dodałam do zupy. Zupa stała się idealnym daniem na obiad. Spara Spara Spara Spara The post Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniaKtóż z nas nie lubi niespodzianek, szczególnie tych których się nie spodziewamy, lub tam, gdzie się ich nie spodziewamy! 1 opakowanie Winiary pomysł na Zupę tajską z kurczakiem 200 g filetu z kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na niespodziankę: 4 duże liście kapusty pekińskiej 1 liść z pora 12 sztuk krewetek(...)mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut. 3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać kapustę i por. Dokładnie wymieszać i gotować przez 1 minutę. Przygotować niespodziankę: 4. Liść z pora pokroić
Jadło i czytadłofont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W każdej wersji wychodzi pyszna. Pokusiliśmy się na kurczaka i boczniaki jako główne składniki zupy. Składniki: 500 g trybowanych udek kurczaka bez skóry 2 marchewki 1 seler 2 pietruszki 4 ziemniaki 150 g boczniaków 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku(...)smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy rosołem. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut. Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości papryki. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, wlewamy chochlę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy dokładnie łączymy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem
R'n'G KitchenPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przypomina jej smak. Moja zupa jest trochę w stylu hiszpańskim, a to przez dodatek kiełbasy chorizo, która nadała jej charakterystycznego smaku oraz aromatu. Jednak możemy wykonać tę zupę również w wersji z kurczakiem, wtedy będzie miała ona łagodniejszy smak. Zupa jest gęsta oraz pożywna i smakuję fantastycznie! Składniki: ok. 250 g kiełbasy chorizo łagodnej ok. 300 g pieczarek 1 czerwona
Kuchnia MagdaLenykoperek i pietruszkę, zagotować. Natki pietruszki pozostawić nieco do posypania zupy w talerzu. Zamiast dodawać do zupy bulion, można ją ugotować na kawałku kurczaka. Po ugotowaniu mięso kurczaka pokroić i dodać do zupy, która stanie się jeszcze bardziej pożywna. Zobacz również: zupa kalafiorowa
Kuchcik gotujemożna również użyć takich kupnych ze słoika (tylko należy pamiętać by wybierać szczaw siekany, a nie mielony). Zachęcam do spróbowania, bo jest naprawdę pyszna!!! Składniki na polską zupę szczawiową 2 ćwiartki z kurczaka lub szyja indycza, lub kości na zupę 3 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży seler 1 por 3-4 ziemniaki 1 pęczek szczawiu lub szczaw w słoiku
Rozpustne gotowaniezadomowiła się w naszym klimacie. Można ją jeść na surowo, faszerować, smażyć, przyrządzać leczo, robić przetwory i piec wytrawne ciasta. Zrobisz z niej pyszny makaron warzywny, ozdobisz pasztet, ugotujesz zupę oraz przygotujesz na wiele innych! Sprawdź nasze najlepsze i niezawodne pomysły z cukinią w roli głównej! Pyszne dania i potrawy z cukinii: TOP 16 najlepszych przepisów z cukinią, Najlepsze przepisy(...)wieprzowe z cukinią. Kotlety mielone z cukinią 5. Schab faszerowany cukinią 6. Szaszłyki z kurczaka i warzyw 7. Leczo do słoików na zimę 8. Wytrawny placek z kurczakiem i warzywami 9. Zupa krem z cukinii 10. Placki z cukinii i szynki 11. kotlety z kurczakiem i cukinii . 12. placki z cukinii i polędwicy sopockiej 13. Placki z cukinii 14. Dietetyczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad na pewno oczyścimy organizm i przygotujemy go do zmian związanych ze zmianą złych nawyków żywieniowych na zdrowe. Składniki na zupę ok 2,5 litra: 1 filet z kurczaka pojedynczy 1/1 kalafiora 1/2 papryki 1 mała pietruszka Kawałeczek selera 2 średnie marchewki Zielona pietruszka ok. 1/2 woreczka ryżu lub 4-5 łyżek(...)Chilli Odrobina gałki muszkatołowej Kilka kropel oleju tłoczonego na zimno Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do wody. Gotujemy i po chwili od zagotowania dodajemy różyczki kalafiora. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na tarku o grubych oczkach. Dodajemy do zupy wraz z ryżem. Gotujemy ok. 10-15 min i doprawiamy do smaku w/w przyprawami według
Czarnawisienkazielonego groszku i śmietankowego serka z łososiem. Najlepsze jest to w tym przepisie, że po pierwsze obiad jest błyskawiczny a po drugie możemy wykorzystać pierś z kurczaka na którym gotowaliśmy rosół lub inną zupę wczoraj.Prawda, że szybki obiad? Składniki: 1 szklanka mleka 1 opakowanie ok 200 g serka śmietankowego z dodatkiem łososia 5 łyżek groszku zielonego konserwowego sól, pieprz(...)ząbek czosnku, ostra papryka 6 szt pieczarek 1 łyżka masła pierś z kurczaka świeża lub gotowaną, ja wykorzystałam ugotowaną z zupy warzywnej Przygotowanie: Pieczarki i czosnek podsmażany na maśle, podlewamy mlekiem, dodajemy serek mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Wrzucamy groszek i kurczaka, dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką. Jeśli użyjemy świeżego kurczaka podsmażany go razem z pieczarkami
Życie zaczyna się w kuchni