takie trudne jak się wydaje. Wystarczy trochę cierpliwości i trening, żeby sprawnie posługiwać się nimi. Składniki na 2 porcje: 1 pierś z kurczaka, sól do smaku, 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki odrobina oleju do obsmażenia japońska zupa miso OYAKATA z makaronem typu nudle 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 2 spore garście kiełków - ja użyłam kiełków fasoli mung(...)czasie makaron z marchewką wyjąć z miseczki lub garnuszka, przełożyć do głębokich talerzy. Dodać kiełki z marchewką. Do pozostałej zupy wlać mleczko kokosowe i wymieszać. Zupę wlać na talerze. Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na talerzach obok makaronu. Całość obsypać kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Jak już wspomniałam, makarony stanowią ważną część japońskich dań . Podaje się je z zupami, daniami
Codzienna kuchnia niecodziennaPomysł na jesienną zupę zrodził się, kiedy pomyślałam o mojej ostatniej kremowej zupie tortellini z kurczakiem . W jednej chwili zamarzyłam o aksamitnej aromatycznej zupie, która rozgrzeje i nasyci . Taka z pewnością jest ta jesienna zupa z mięsem mielonym i kluskami. Głównym składnikiem są kluski – zacierki. Oczywiście możesz zastąpić je gotowym makaronem . Ma to swoje zalety np. mniejszy bałagan
Słodkie Gotowanieprzepis nie jest skomplikowany, to dość czasochłonny i wymaga dobrze zaopatrzonej szafki z przyprawami, podobnie jak każda potrawa tej kuchni. Istnieje wiele przepisów na tę zupę, są wersje wegetariańskie i z kurczakiem, z ryżem lub bez. Ja tym razem postanowiłam przygotować wersje z kurczakiem, ale bez ryżu, jednak możecie być pewni, że za jakiś czas pojawi się wersja z ryżem(...)naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut. W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru, natomiast marchewkę pokroić w plasterki. Gdy zupa się ugotuje dodać do niej większą część marchewki i zmiksować. Zupę spróbować i ewentualnie doprawić do smaku, dodać mleko kokosowe (śmietanę) oraz sok z cytryny
Codzienne GotowanieDawno na blogu nie było żadnej zupy :) Dziś zrobiłam najprostszą- ogórkową! Po weekendzie jak znalazł :) Z mamusinych ogórków wychodzi najlepsza! Dziś dodałam kawałki kurczaka. U mnie w domu często robimy ogórkową z ryżem. Potrzebujemy: 250 g ogórków kiszonych 1 cebula 100 g warzyw( marchew, pietruszka,seler) 1 pierś z kurczaka 4 ziemniaki 1 kostka bulionowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
Olikowa kuchniaKurczak zielonej bogini, penne alla vodka, kubańska potrawka – picadillo, włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, spaghetti ze szparagami i sushi bez zawijania, czyli sushi bowl – przepisy dla rodziców, na dania których przygotowanie nie wymaga „stania w garach”, a mimo to są pyszne i wyjątkowe. Menu na tydzień dla dwóch osób (z górką) za 160 zł. Przepisy dla rodziców(...)niedługo na blogu), a potem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę z orzo. Na niedzielny obiad zjedliśmy kurczaka z kuglem i groszkiem. Wieczorem ugotowaliśmy penne, groszek i przysmażyliśmy prosciutto. Następnego dnia wystarczyło połączyć makaron z sosem alla vodka i danie było gotowe. Lancz
Niedzielny kucharzEsencjonalny, pachnący i złoty. Pocieszenie strapionych, zastrzyk energii dla chorych. Król i baza wielu polskich zup – rosół. Złocisty i klarowny. Napakowany smakiem kurczaka, wybranych jarzyn. Zrównoważony w smaku. Odpowiednio pikantny i słony. Jak zrobić naprawdę idealny rosół? Rosół z samego drobiu jest delikatniejszy w smaku niż rosół z mieszanych gatunków mięsa. Jest też przez to bardziej uniwersalny jako podstawa(...)innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest
Karo in the KitchenSezon dyniowy w pełni, więc dzisiaj zaprezentuję zupę dyniową ugotowaną na mięsie z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na chłodne dni. Składniki: 1 mała dynia ( dużej część ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2-3 ziemniaki Porcja rosołowa z kurczaka ½ słoika suszonych pomidorów Ok 3 l wody Sól Pieprz cayenne Vegeta Pestki dyni(...)ugotowaniu kurczaka, wyjmujemy go, studzimy i obieramy. Na wywarze z kurczaka gotujemy warzywa i dynię do miękkości. Dodajemy obranego kurczaka. Całość miksujemy ( można użyć blendera ), doprawiamy solą, vegetą i pieprzem cayenne. Pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do gotującej zupy. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z wcześniej uprażonymi pestkami dyni. SMACZNEGO
Smaki Ewykuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością ( szponder)3 l wody1 marchewka2 spore pietruszki1/2 dużego selera lub 1 małyporcebula 2 ząbki czosnku1 laska selera naciowego5-6 ziarenek ziela angielskiegoparę(...)dodajemy do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego
Stare Garyjagodzianka" Cukinię najlepiej kupować, gdy jest młoda, jej długość wynosi między 15 cm a 25 cm, a na jej końcu tkwi … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z cukinii z kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerczerwonej pasty curry. Składniki te w połączeniu z przyprawami oraz kurczakiem, krewetkami, przysmażonym tofu i makaronem tworzą niepowtarzalne i wyjątkowo smaczne danie. Pomysł na zupę zaczerpnęłam z programu Masterchef Australia. Polecam Składniki: 2 piersi z kurczaka (około 500 g) 250 g mrożonych krewetek 300 g chińskiego makaronu jajecznego 200 g tofu 1,75 l bulionu drobiowego 300 ml mleka kokosowego(...)łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Trawę cytrynową obieramy, odcinamy część u nasady pędu (którą wykorzystujemy), rozbijamy lekko tłuczkiem i bardzo cieniutko
Oryginalny smakZupa pomidorowa w nietypowej odsłonie... krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem kurczaka i czerwonej soczewicy, na mleku kokosowym. To mój mały eksperyment, który zakończył się sukcesem 😉 Bardzo lubię bawić się smakami i urozmaicać podstawowe przepisy. Dodatek mleka kokosowego zamiast śmietany nadał zupie oryginalnego aromatu oraz wzbogacił jej smak. Dzięki soczewicy i kawałkom kurczaka stała się ona gęsta i sycąca
Kuchnia MagdaLenyKurczak alla cacciatora, zappiekanka tartiflette, caserolle z indykiem, burgery wołowo-cukinowe i wreszcie – zupa z mlekiem kokosowym. Tak wygląda menu na początek października. „Tymczasem nastąpiła jesień. Liście na drzewach pożółkły, ściemniały i zaczęły opadać; wiatr kręcił je w powietrzu i niósł gdzieś daleko, aby porzucić znowu. Powietrze stawało się chłodne, wilgotne, ciężkie chmury przesuwały się nisko po niebie, niosąc deszcze(...)tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe i, poza wyjątkami, (jak kurczak, wymagający długiego, powolnego duszenia) można je zrobić w pół godziny. My wszystkie pięć dań zrobiliśmy w sobotę wieczorem w dwie godziny
Niedzielny kucharzsycące i z tak zwaną wkładką mięsną oraz sporą ilością warzyw. Raz robię je bardziej na ostro, innym razem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku(...)dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente. Na koniec dodajemy szczypiorek i sok z cytryny. Zupę podajemy posypaną listkami bazylii
Kulinarne przygody Gatitynawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony, pieczone kurczaki, pieczone mięsa, jajka na grzankach, kurczak w cieście, zupy, pierożki, żeberka, ryby i krewetki. Na końcu działu również znajdują się słodkości - np. bananowo-karmelowe ciasto, kruchy placek z brzoskwiniami, pudding cytrynowy, panna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie(...)triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis
Plate of JoyAromatyczna, lekka, ciekawa w smaku o kremowej konsystencji zupa cukiniowa :) Składniki: - 2 litry wody - 1 ćwiartka z kurczaka - 1 średnia młoda cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oleju rzepakowego - sól - pieprz - szczypta przyprawy prowansalskiej - śmietana - groszek ptysiowy Przygotowanie: Ćwiartkę z kurczaka zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania aromatycznego bulionu. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną(...)oraz posiekany czosnek. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Całość podsmażamy około 10 minut i wrzucamy do przygotowanego bulionu i gotujemy do miękkości cukinii. Ćwiartkę z kurczaka wyciągamy z zupy i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Zupę nalewamy do talerzy, dodajemy groszki ptysiowe i kleks śmietany
Zainspirowana w kuchni