zupy z kurczakiem - 3814 przepisów (strona:24/255)

Flaczki drobiowe babci Basi 223

Nie każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna

Pysznosci Babci Basi
Rosół z kaczki 161

marchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz(...)Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną. Jeżeli zostanie Wam trochę rosołu to możecie go wykorzystać jako bazę do zupy a mięso z kaczki można przeznaczyć na farsz do pierogów tak jak my Przepis na pierogi z kaczki tutaj Smacznego

Kuchenne Wariacje
"Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz 113

Książka to zbiór tradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni.  W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny(...)żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane.  Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona

kruche babeczki
Placki ziemniaczane faszerowane mięsem z kurczaka 177

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha!   Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz

Di gotuje
Na rozgrzanie: pikantna zupa z kurczakiem 182

znalazłam w kilka minut, szybciutko zanotowała źródło i czym prędzej dzielę się nim z Wami; zupa bowiem ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby się nie podzielić. Pikantna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: (na 6-8 porcji) 800 g piersi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oliwy z chilli 2 bananowe szalotki 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek(...)tarce imbir, dodać do kurczaka razem ze skórką z cytryny, kminem, kolendrą i karry. Smażyć jeszcze chwilę. Zalać całość bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać liście kaffiru. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać bób, gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku skórką i sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Wyjąć z zupy liście kaffiru. Zupę podawać gorącą, posypaną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 273

całość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme(...)bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki kurczaka.   W tym przypadku zamrożone kostki bulionu wyjmujemy na sitko wyłożone muślinem. Płyn, który

Karo in the Kitchen
Zupa z selerem naciowym i ryżem 225

gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy poszatkowany w paski seler naciowy razem ze zmiażdżonym czosnkiem.  Z zupy odławiamy warzywa i kurczaka. Marchew kroimy w plastry. Do zupy wrzucamy podsmażony seler naciowy  i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Gotujemy przez kolejne 10 minut

Qchnia po prostu
Menu na tydzień: Zbilansowana dieta 179

koziego sera i kaszą jaglaną Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki, brukselki i szpinaku z kaszą bulgur Środa: Chiński makaron z sosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Pobierz menu na tydzień Niedziela: Steki z pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek(...)piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy masoor dal. Mrożenie w ogóle im nie zaszkodziło. I kurczak i warzywa smakowały doskonale. Nie bójcie się mrożenia! Tylko pamiętajcie by mrozić świeże jedzenie (zaraz po przygotowaniu i schłodzeniu) i szczelne je zapakować

Niedzielny kucharz
Zupa krem z dyni z nutką orientu, bo z dodatkiem mleka kokosowego 192

imbir. Ja użyłam cebulę, którą wcześniej przez chwilę gotowałam w wywarze na zupę Tom Kha Kai oraz imbir odcedzony z tego samego wywaru. (Przepis pod linkiem: Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym). Całość gotujemy jeszcze przez minimum 30 minut na wolnym ogniu, gdyż najważniejsza zasadą gotowania zup, jest jej długie gotowanie na małym płomieniu, dzięki czemu(...)produktów wydobywa się głębia smaków i nieśpiesznie sobą przenika. Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy skrzydełka kurczaka, w zamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego

Taste Of My Day
Zupa-kapuśniak na golonce 152

POLSCE JEST WIELE. Ja jednak lubię z kapusty kiszonej zapalaną gotowaną na golonce. Jak już wspominałam przy przepisie na "golonkę pieczoną" zostawiłam wywar. Ale również możecie ugotować taką zupę na kurczaku. Sładniki: Wywar około 3 litrów 1 kg kapusty kiszonej 2 marchwie 6 ziemniaków średniej wielkości 3 listki laurowe sól, pieprz do smaku majeranek wedle uznania ja lubię dużo kilka(...)Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Marchew tarkujemy na drobnych oczkach. Kapustę wyciskamy z soku i kroimy drobno. Zostawiamy kwas z kapusty bo może nam się przyda do redukcji zupy dodając jej więcej kwasowości. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna radzę przepłukać ciepłą wodą, zimną nie wypłukamy kwasu!!! Umyte ziemniaki wkładamy do zimnego bulionu i zagotowujemy, Nigdy nie wkładamy

Viola cooks with passion
Zupa serowa z kurczakiem i dynią 179

Pyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą. Składniki: 1 udko i 1 filet z kurczaka150 g marchwi mini lub 1 duża marchewszklanka mrożonego zielonego groszkuok. 150 g dyni, np. Hokaido1/2 selera2-3 ząbki czosnku1/2 cebuliposiekana natka pietruszki2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio1 łyżka ziół do pizzysól i pieprz2 trójkąciki sera topionego2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Umyte mięso(...)zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię

Czerwień i błękit
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami 358

Potrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli  sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił

Kolejny blog o gotowaniu
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego kurczaka 314

selera* 1 torebka majeranku* pieprz cayenne* mielona ostra papryka* mielona słodka papryke* sól* mąka prażona* 1 liście laurowe* 3-4 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn.  Do garnka wlać rosół, wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać(...)dodać pokrojone mięso, jeżeli całość będzie zbyt gęsta  dodać nieco wody. Doprowadzić do wrzenia dodać majeranek, doprawić do smaku solą i ostrą papryką.Przez sitko przesiewać na powierzchnie zupy wcześniej uprażoną na suchej patelni mąkę pszenną (ja przygotowuję sobie większą ilość i trzymam w pojemniku) i co jakiś czas mieszać łyżką zupę, aby rozprowadzić w niej mąkę (ilość według

Mix smaku
Zupa cytrynowa z kurczakiem 184

kilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy(...)skórkę cytrynową i przez moment dusimy. Dorzucamy cebulę i wszystko razem dusimy do miękkości. Po około 10 minutach duszenia, zawartość patelni przerzucamy do garnka i zalewamy dość obficie wodą (zupa nie powinna być zbyt gęsta), po czym całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka z wrzącą zupą dorzucamy kostki rosołowe i co jakiś czas mieszając podgotowujemy, aż mięso będzie całkowici miękkie

Kuchenna Kontrrewolucya