wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję(...)niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPotrzebujesz przez kilka dni być na diecie lekkostrawnej i nie masz pomysłu co zjeść? Przygotuj te najprostsze pulpety z kurczaka i podaj w zupie (np krupniku). Są mięciutkie, lekkie i nawet bez dodania dużej ilości przypraw smakują bardzo dobrze. Mogą być też punktem wyjścia do eksperymentów – możesz np dodać do nich ser, gdy chcesz [...] Artykuł NAJPROSTSZE PULPETY Z KURCZAKA
SandraFrej.commałej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania(...)rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar jest podstawą zupy, musi więc być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem
Kuchenna KontrrewolucyaKoleżanka uraczyła mnie siateczką pomidorów z ogrodu swojej teściowej. Na wygląd takie sobie, ale kolor, zapach, smak... nieziemski! Uznałam, że ugotowanie z nich zupy to najsmaczniejszy
Kuchenne zapiski Edytyktórą gotuje nam Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej(...)produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego
Kuchnia po mojemuWiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być(...)kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę
Kolorowy Przepisownikdobre smaki. Czyż nie na tym właśnie polegają kulinarne impresje? Lekkie, dietetyczne zupy Agaty Agata w swojej kuchni zdecydowanie preferuje lekkie, dietetyczne zupy. Niezabielane śmietaną i niezagęszczane mąką. Idealne na piątkowy, postny (gdy zamiast kurczaka użyjemy ekologicznych kostek warzywnych) obiad. Dla całej rodziny i dla osób dbających o linię. Oto proste porady Agaty, które warto wprowadzić do swojego stylu gotowania(...)maśle (jeśli nie przesmażamy warzyw, wydłużmy czas gotowania zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich
KulinarneImpresje.plłyżeczki pieprzu czarnego 5 łyżek sosu sojowego Pietruszka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Doprawiamy pieprzem ziołowym, czarnym oraz sosem sojowym. Cebulę kładziemy na palnik i lekko "podpalamy". Wrzucamy do rosołu. Marchewkę obieramy, kroimy na paski i również dodajemy do gotującej się na małym ogniu zupy. Podajemy z makaronem i pietruszką
Czarnawisienkaniezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz
Kolizje Smakówdałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE: Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody. Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję ok 20 min. Następnie dodaję mieszankę warzyw i wsypuję kaszę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Zupę
Gotowanie Patkizupy z ravioli. Gdy sos był gotowy wystarczyło zalać bakłażany, posypać parmezanem i wstawić do pieca na kwadrans. Zupa z ravioli wymagała 10 minut gotowania razem z kuleczkami wołowymi. W ten sposób w 50 minut mieliśmy już gotowe dwa dania. Przyrządzenie kurczaka wg Elizabeth Taylor to kwestia dosłownie obsmażenia mięsa, zalania winem, przykrycia i zostawienia swojemu losowi na godzinę. Pulpety(...)czasu, że najlepiej przygotować ją sobie na świeżo, albo dzień wcześniej – wieczorem. Na koniec wystarczy wystudzić potrawy, zapakować do pojemników i część wstawić do lodówki (kurczak, bakłażan) a część zamrozić (pulpety, zupa). Artykuł Menu na tydzień: 5 prostych przepisów hollywoodzkich celebrytów pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzskutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) Na drugie danie proponuję też coś orientalnego: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Orientalna, warzywna zupa curry 1 szklanka wody/wywaru warzywnego 1 marchewka 1/2 pasternaka (można pominąć) 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 szklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr
KrupeczkiJedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki(...)rosół zawsze znajdzie się głodny. SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka
Zasmakuj KuchnilaurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem
Smakowity Blog KulinarnyOprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła(...)przygotowania:Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać
Gospodyni Miejska