Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 2 pietruszki 1/4 selera 1 por, biała część 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody/bulionu sól, pieprz 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżego lub ze słoiczka
Mango PapajaNigdy nie wierzyłam w chłodniki i ich orzeźwiającą moc, ale postanowiłam sprawdzić, czy coś się zmieniło :) Przepis jest typu "coś gdzieś słyszałam". Do tego, kombinowałam z
Pełny talerzBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez żurku. Jednak, żeby miał dobry smak, potrzebuje dobrego zakwasu. Wiele osób obawia się przygotowania zakwasu w domu (sama do nich należałam
Pełny talerzTo już ostatni moment, nastawmy zakwas na żur, na pewno tak przygotowany świąteczny żurek będzie najlepszy na świecie Składniki: 10 dag mąki żytniej razowej 1
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 500 gram batatów 2 szklanki bulionu bądź rosołu 1 marchew 1 ziemniak sól, pieprz kilka łyżek ricotty, liście szałwii, wędzona papryka w proszku Bataty, ziemniaka
Mango PapajaPrzygotowanie domowego makaronu jest czasochłonne, jednak sam smak takiego makaronu jest o niebo lepszy. Wystarczy mąka, woda i jajko, aby przyrządzić domowy makaron. Składniki na
UgotowaćPyszny, lekki i aromatyczny chłodnik warzywny! Połączenie botwinki, ogórka, rzodkiewek i jogurtu - smak idealny. Składniki na 4 porcje: 1 pęczek botwinki 1 długi ogórek 1
UgotowaćUszka z kapustą i grzybami od zawsze kojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie
UgotowaćPaszteciki z mięsem są to drożdżowe małe wypieki nafaszerowane mięsnym nadzieniem. Idealnie pasują do kubka gorącego barszczu. Po upieczeniu możecie je zamrozić. Dzięki temu, gdy
UgotowaćJak zdążyliście zauważyć zaczęłam zabawę z kuchnią molekularną. Dziś chciałabym pokazać Wam jeden przepis z dodatkiem kawioru z octu balsamicznego. Kawior ten jest banalny w
Malinowe PocałunkiVichyssoise- klasyczny, jasny krem z ziemniaków i porów, którą tradycyjnie serwuje się na zimno, jednak ja zdecydowanie wolę wersję gorącą. Delikatny w smaku, gęsty, bardzo smaczny
Kraina Miodem PłynącaNie ma nic bardziej rozgrzewającego na zimowe chłodne dni jak rosołek. Przygotowaliśmy dla Was kilka odsłon tej pysznego dania. Rosół nie tylko mocno rozgrzewa, co ma
KreatywnePiny