Klasyk chłodników, hiszpańskie gazpacho. Cudownie danie na panujące u nas upały, w Hiszpanii podawany z kostkami lodu. Moja wersja nie zawiera chleba, ale tradycyjne gazpacho
Kulinarne przygody GatityBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami... Powoli zaczynamy się zastanawiać nad świątecznym menu... Myślę, że to odpowiedni moment, żeby nastawić zakwas na czerwony barszcz
Kulinarne przygody GatityZa oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik
Kulinarne przygody GatityChłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa
Kulinarne przygody GatityChłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu
Kulinarne przygody Gatitywłaściwie nic o nie nie wiem, jedynie to, że sprzedaje tylko pomidory i zjawa się tylko w sezonie. Dlatego jest stricte Pomidorową Panią. A u mnie dziś stricte pomidorowa zupa. Potrzebujesz: włoszczyznę 1,5 kg pomidorów 1 cebulę ryż/makaron koperek łyżka śmietany 18% Co robić? 1. Ugotować wywar z włoszczyzny. 2. Pomidory ponakrajać na krzyż i sparzyć wrzątkiem
Matka Żywicielkadrobno pokrojoną papryczkę - bez pestek (to w nich największa moc). Smażyć, aż dynia zmięknie. 3. Przełożyć dynię do wywaru, dodać mleko kokosowe, gotować około 5 minut, zmixować. 4. Podawać zupę posypaną pestkami - świetnie chrupią
Matka Żywicielkarodzajów mleka pochodzenia roślinnego (mleko sojowe, kokosowe itd...) Dziś przedstawiam przepis na mleko migdałowe - można je dodawać do kawy (trzeba je najpierw podgrzać, w przeciwnym razie zważy się), do zupy mlecznej, lub - tak jak ja - wypić samo. Powstałą pulpę migdałową możemy dodać do płatków owsianych, sernika, itd.... Jeżeli chcemy żeby mleko było słodsze, do namaczania i miksowania dodajemy suszone daktyle
My Culinary ArtSkładniki: 6-7 pomidorów 1 marchewka 3 łodygi selera naciowego szklanka bulionu sól pieprz woreczek dzikiego ryżu puszka kukurydzy zioła prowansalskie Pomidory, marchewkę i seler gotujemy
Mango Papajatrawienne u dzieci. Likwiduje większość pasożytów układu trawiennego i normalizuje apetyt u dzieci. Oczyszcza organizm i wzmacnia system odpornościowy. Polecany do przyrządzania różnego rodzaju potraw, może być dodawany do zup, sałatek. Jest lekkostrawny ze względu na korzystna kombinację kwasów tłuszczowych nienasyconych. Oprócz zastosowania w kuchni, możemy używać go również w kosmetyce, ma właściwości natłuszczające i nawilżające. Z najnowszych doniesień wynika
Proste PotrawySierpień i wrzesień to miesiąc, w którym nie możemy obejść się bez grzybowych potraw. Na śniadanie jadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszę oraz dodajemy liść laurowy, obrane warzywa: ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew i korzeń pietruszki, które ścieramy na tarce na dużych oczkach. Gotujemy przez kolejny kwadrans, na koniec zupę doprawiamy. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki
Moja smaczna kuchniafajne, mięsiste pomidory po przystępnej cenie. Z podanego przepisu wyszło mi 11 słoików różnej wielkości. Taki sos świetnie sprawdza się w porze zimowej do zrobienia zupy pomidorowej, mięsa czy makaronu. Was również zachęcam do wykonania takiego sosu u siebie Post Sos pomidorowy do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeBez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie
W kuchni Karmel-itkiJarzynowa zupa z brukselką Składniki: duża kość schabowa 1/4 główki młodej białej kapusty 300 g brukselki 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki kilka dużych ziemniaków, obranych sól i pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy
Moja smaczna kuchnia