Dziś polecam pyszną zupkę w sam raz na mroźne dni. Pyszna i sycąca, z fasolą i kukurydzą Bonduelle oraz kiełbaskami Degustino. składniki: ok 1,5 l
Monia miesza i gotujeKluczem do przygotowania smacznego wywaru warzywnego jest zastosowanie dużej ilości warzyw, ziół i przypraw. Warzywa, podsmażone tuż przed gotowaniem, uwalniają swoje
Szybko SzybkowarCeny truskawek u nas spadły do poziomu 3 złotych:) A ponieważ sezon truskawkowy nie trwa raczej długo niedziela była dla nas dniem pod znakiem truskawki:) Zaczynając
Magiczna kuchnia DariiWróciła zima. Podobno tylko na chwilę i nie zostanie dłużej, ale wróciła niczym Zła Królowa ze zbyt dobrze znanej bajki. Z hukiem wichury, zaćmiewając wzrok śnieżycą
Gotuj z Blue RavenSkładniki : 2 średnie pory 1 mała marchew 3- 4 ziemniaki sól, liść laurowy, mielony pieprz czarny 3-4 łyżki oleju Przygotowanie : Warzywa obieramy i myjemy; ziemniaki
Proste PotrawyLubię czerwony barszcz Winiary z torebki i często gościł w mojej kuchni. Do czasu gdy poznałam przepis Margarytki i wykorzystałam go przy wigilijnej kolacji. Teraz zawsze
Magiczne Życie MartyPyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie
Monia miesza i gotujeJak już miałam opisać jak zrobiłam leczo to przypomniałam sobie, że to moje leczo jest bez cukinii, a leczo kojarzy mi się z przede wszystkim z
bistro mamaW tym roku krem z kurek gości na naszym stole kolejny raz. Ale dopiero wczoraj udało mi się uchwycić go przed zjedzeniem :) Kto nigdy nie jadł
bistro mamaKilkanaście lat temu nie jadłam żurku w ogóle. Omijałam szerokim łukiem i odwracałam wzrok jak widziałam żurek w kogoś na talerzu. Czytaj więcej »
bistro mamaNie uwierzycie. Ja jeszcze nie mogę uwierzyć... Mieszkam w województwie, któremu grozi depopulacja. Młodzi ludzie, dzięki podwójnemu obywatelstwu, zaczęli stąd wyjeżdżać jeszcze przed magicznym majem 2004
bistro mamaOstatnio pogoda nie rozpieszczała. Jednak od dziś ma być lepiej!I niech tak trwa przez najbliższe dwa tygodnie! Przynajmniej w Opolu, bo już w ten weekend
bistro mamaChłodniki, jeśli już jadłam, to tylko z sezonowymi owocami. Jakiś czas temu Kaja, ta cudowna Kaja od aniołków dla dzieci, baletek w pokoju Hani i kilku
bistro mamaTaki czosnek jest stworzeniem stadnym. Każdy ząbek musi mieć przytulonego obok towarzysza. Inaczej usycha biedny. Podobnie z całym główkami. Najlepiej chyba się czuja przytulona jedna do
bistro mamaStanęłam kiedyś przed półką z warzywami strączkowymi i stwierdziłam: teraz albo nigdy! I zaczęła się fasolowa (i nie tylko) rewolucja w mojej kuchni. Próbuję ziaren, których
bistro mama