zupa - 39309 przepisów (strona:1971/2621)

pomarańczowe pałki kurczaka z piekarnika... 176

Składniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, curry Royal Brand 1 łyżeczka, rozmaryn suszony 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sok z pomarańczy 2 sztuki, pałki z kurczaka 8 sztuk/większe pałki kurczaka dobrze opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym wycisnąć sok z 1 pomarańczy i wymieszać w marynacie

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa warzywna z jarmużem i kaszą jaglaną 89

Pyszna, rozgrzewająca i zdrowa zupa z mnóstwem witamin i składników odżywczych postawi na nogi niejednego. Idealna na zimowe i wczesnowiosenne obiady. Nawet jako pojedyncze danie nasyci nas bogactwem smacznych warzyw

Milion Smaków
Mus ze szparagów 138

Pęczek szparagów jest ekonomiczny :) Wczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do wniosku, że to już było i zrobiłam sos do makaronu. Łodygi szparagów kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Ugotowane odcedzamy i miksujemy na gładkie pure. Do tego dodajemy garść zielonego groszku (może

Kucharzyca
Sól selerowa 139

rozdrabniamy. Następnie dosypujemy sól morską i ponownie miksujemy. Gotową sól selerową przechowujemy w suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Kąski mięsne z galaretką w słoiku wg Aleex 179

pysznego - kąski mięsne z galaretką w słoikach. To rodzaj konserwy, którą można wykorzystać na kilka sposobów. Można pokroić mięso w plasterki i położyć na kanapce. Można je dodać do zupy lub makaronu czy sosu. Możne je podgrzać i zjeść z ziemniakami jako pyszny obiad. Kąski mięsne śmiało możecie zabrać ze sobą na urlop nawet wtedy, gdy nie macie dostępu

W mojej kuchni
Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową 171

ciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych , a podejrzeć je można TU: Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie J ak pewne trzy damy zupę w konkursie warzyły : Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze W efekcie przywędrował do mnie ten oto Russell Hobbs Fiesta Opiekacz 3W1 wyśmienity do pieczenia gofrów , grillowanych panini czy sandwich

Grunt to przepis!
Jesienny gulasz z dyni 133

tylko ozdobą. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki, placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne

Wędrówki po kuchni
Zupa koperkowa -krem 111

marchewką tak jak zaleca SYS na opakowaniu. Dodaj trochę więcej wody, dosmacz solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pod koniec gotowania dodaj 2 łyżeczki koperku Proeco i dosłownie rozgotuj zupę! Chyba , że chcesz ją delikatnie zblenderować. Wyłóż na talerze. Przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i listkami świeżej bazylii, dodaj koperku. Gotowe! Pysznie i bardzo zdrowo! Możecie

Z Kuchni Do Kuchni
Zakwas za barszcz biały z wysiewek 272

barszcz biały z wysiewek 2016-04-06 11:03:46 Ilość porcji: 6 Barszcz biały jest jedną z tradycyjnych staropolskich potraw, nieodłącznym elementem Wielkanocy. Jest to lekko kwaskowata zupa przygotowana na zakwasie. Barszcz czy żur? - oczywiście ile smakoszy, tyle opinii. Zakwas na żur i barszcz przygotowujemy na różnych mąkach. Żur na mące żytniej razowej, a barszcz biały na mące pszennej

Wędrówki po kuchni
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 197

Każdy roślinożerca wie, że rośliny strączkowe to doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw.  Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej

Roślinna - blog wegański
Zupa z fasoli mung z warzywami 112

fasolę w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj z dodatkiem warzyw . Po ugotowaniu dodaj świeżej bazylii oraz oliwy z oliwek. Dosmacz solą i pieprzem. Zupa gotowa. Zdrowo. Pysznie

Z Kuchni Do Kuchni
Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i ziaren. 276

naan jest smaczny, chrupiący na brzegach, a w środku miękki. Jego największą zaletą jest ogrom możliwości i przepisów jakie przed nami otwiera. Zastosujemy go jako dodatek do mięs, sałatek, zup, sosów, dipów lub wykorzystamy jako pizze lub naleśnika. Przyprawiając go np. czosnkiem lub curry, nadamy mu dodatkowego charakteru. Mam na niego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz

PaleoLife
Pikantne flaczki 141

Pikantne flaczki Wiem , wiem , flaczki to jeszcze cięższy temat niż podroby , choć nie dla wszystkich . Dobrze przyrządzone są naprawdę pyszne i niskokaloryczne . Świetnie rozgrzewają , szczególnie wiosną

Ogrodnik w podróży
Jak ugotować kaszę jaglaną?. 137

stosunku do ilości kaszy i nie mieszamy w trakcie gotowania.Jest bardzo smaczna jeśli gotujemy ją np w bulionie warzywnym ,a nie w samej wodzie .Sprawdziłam ,kiedy przygotowywałam wywar do zupy i to była najlepsza smakowo kasza ,jaką ugotowałam. Na jedną szklankę suchej kaszy potrzebujemy 2 i 1/4 szklanki wody .Wstawiamy wodę w garnku z grubym dnem ,a kaszę wsypujemy

Ladylaura.
Pręga wołowa smażona z cebulką 202

lubię najbardziej. Mięso zawiera dużą ilość naturalnej żelatyny, dlatego też po ugotowaniu jest bardzo miękkie i kleiste. Wywar, w którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy.  SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi