Przedstawiam dziś warzywa w słoikach, a dokładnie marchewkę, pietruszkę i selera. Z mieszanki tej często korzystam w czasie gotowania zup, gulaszy i kilku innych rzeczy. Dzięki nim nie muszę się martwić, że zapomnę kupić mrożonkę lub nie będzie czasu na skrobanie ;-) WARZYWA W SŁOIKACH na 1 kg marchwi 300 g pietruszki 300 g selera na 1 kg warzyw 2 szklanki
peggiwkuchniINDYKA 250 g piersi indyka 1 średnia cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 zielona papryka sól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej
peggiwkuchniprzeważa, a tylko wydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek
Kraina Miodem Płynącalubicie wersję łagodniejszą, nie dodawajcie zbyt dużej ilości przypraw. Jeśli lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę czy chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa. Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Raz dodajcie
Mieszam w Garnkuwywarze mięso, zwykle zostaje po prostu zjedzone z dodatkiem chrzanu, tak po prostu. Tym razem przygotowałam wywar na chudych, wieprzowych żeberkach, który miał być bazą do jakiejś pysznej zupy . Część gotowanego mięsa została jak zwykle wyjedzona na gorąco, ale niewielką część udało mi się ocalić z myślą o pierogach. Było go tylko trochę więc musiałam zmieszać je z kaszą
Smaczna Pyzakurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc. Paprykę pociąć na paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe. Mięso ciasno zwinąć
https:KKuchniaMniamWypiekaniu na śniadanie padła propozycja upieczenia Zawijasów czosnkowych . Orygina lny przepis zosta ł zapożyczony z bloga Najedzeni . Zawijasy z wyglądu bardzo efektowne, aromatycznie nadziane, idealne jako przystawka do zupy przy obiedzie lub przegryzka do maczania w domowej salsie na pożywn ą kolację. Włoskie grissini niech się schowa! Polskie zawijasy górą! Składniki na 8 sztuk - zrobiłam z połowy zakładanej porcji : CIASTO
Grunt to przepis!podamy na swój świąteczny stół. Na moim z pewnością nie zabraknie żurku. Ale, żeby był smaczny, trzeba nastawić zakwas. Domowy i aromatyczny, będzie idealną podstawą do pysznej zupy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 1 litr przegotowanej, ciepłej wody 4-5 ząbków czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe kilkanaście ziaren
Kuchnia w opałachgrzbietu i żeber. Nie jest to trudne i wymaga tylko minimalnej wprawy. A to co pozostanie nam po oddzieleniu mięsa wcale nie musi się zmarnować – będzie doskonałą podstawą pod zupę czy mięsny bulion. Królik po myśliwsku 2016-03-14 00:30:19 Chudy i delikatny królik przyrządzony w prosty i niewymagający dużo czasu, umiejętności, ani wyrafinowanych składników sposób. Zapisz przepis
Kulinarna Pokusarobię obowiązkowo zawsze, kiedy kupię kilka kostek tofu naturalnego. Kostkę takiego tofu wrzucam do blendera, zlewam porządnie sosem sojowym (oznacza to kilka chlustów czyli 1 dużą głęboką łyżkę do zupy lub trochę więcej, zależy czy lubicie mniej lub bardziej słone), oprószam dodatkowo solą, dodaję łyżkę oleju kokosowego bezzapachowego lub oleju konopnego i blenduję powoli i delikatnie, na najniższych obrotach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnajbardziej dietetycznych nie należy, ale cóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy
psgotujemytygodniu to ja wyszperałam przepis z bloga Najedzeni i są to zawijaski czosnkowe z bazylią. Można tutaj użyć innych ziół czy karmelizowanej cebulki. Bułki nadają się do czystych zup znakomicie ale także na śniadanie do jajecznicy, czy z serem kremowym, twarożkiem. Ja zajadam same bo czosnek uwielbiam, dokładam go prawie do wszystkiego. Polecam gorąco nawet tym co myślą
Moje Małe Czarowanieprzepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły. 6. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut. Moje dzieci takie spiralki jadły z zupą i Remuladą duńską. Smacznego :) Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chiliOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli
Monia miesza i gotuje