zupa - 39012 przepisów (strona:1628/2601)

Domowa vegeta - naturalna bez chemii 377

Pyszna, z samych naturalnych składników, które znajdziemy w ogrodzie. Idealna do zup i innych dań bez chemii i innych ulepszaczy ,polecam  Składniki: 1,5 kg marchewki 80 dag pietruszki 3 selery +liście od selera 2 pory 3 pączki natki pietruszki duży pęczek lubczyku 3- 4 łyżeczki soli  łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Warzywa obieramy i czyścimy. Korzeniowe ścieramy na tarce

Swojskie jedzonko
Pasta z pieczonej papryki 49

pasta to kolejny mój eksperyment kulinarny, który okazał się rewelacją! Idealnie  nadaje się do smarowania kanapek, ale jest też doskonałym dodatkiem do sosów czy zup. Taką pastę można sporządzać na bieżąco w sezonie paprykowym, ale równie dobrze można ją  pasteryzować w słoikach.  Papryka jest teraz w dobrej cenie, wiec wykorzystajcie ten czas i zróbcie zapasy na zimowy

Kulinarne przemyslenia
Dobry sos pomidorowy 50

trzy składniki, aby wyczarować z nich pyszny sos. Z powodzeniem może zastąpić keczup do kanapek, idealnie pasuje na ciepło do makaronu i może być pysznym dodatkiem do zup. A wiec śpieszcie się póki jeszcze są słodkie, dojrzałe pomidory i tania papryka 😃  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
Korzenny sos pomidorowy 46

nutą papryczki chili. Taki sos  pasuje do zimnych mięs czy pasztetów. Znakomicie będzie się również komponował w połączeniu z krewetkami. Może również stanowić dodatek do orientalnej zupy. Polecam 😊 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 ml Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Kulinarne przemyslenia
udka kurczaka w sosie paprykowo-pietruszkowym na obiad... 46

wodę wymieszać i wlać do udek, gotować mieszając do zagęszczenia sosu, podawać np. z ziemniakami, buraczkami zasmażanymi - bardzo smaczne danie obiadowe drobiowe, udka wcześniej są podgotowane (wywar jest do zupy) i po wystudzeniu panierowane i podsmażone i duszone w sosie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chłodnik Litewski na maślance 45

kuchenne, mające swą wziętość nie tylko pod włościańską, ale i pod szlachecką strzechą. Potrawy te są następne: chłodnik, robiący się zwykle z drobno pokrajanych buraków i kawałków wrzuconego do zupy lodu… Chłodnik Litewski na maślance Sam Adam Mickiewicz w swoim dziele – Pan Tadeusz – wspomina Chłodniki Litewski: Księga I:… Mężczyznom dano wódkę, wtenczas wszyscy siedli I chołodziec

RafalCook
Dlaczego warto i jak stosować olej z czarnuszki w kuchni? 37

korzenny posmak potrawy. Nadaje się także do polania makronu czy kaszotto – np. w połączeniu z olejem rzepakowym. Świetnie współgra z tuńczykiem, podkreślając jego smak. Dodany do koktajlu, smoothie czy zupy krem, będzie całkowicie niewyczuwalny. Olej z czarnuszki można dodawać do past kanapkowych (np. z awokado). Olej można przyjmować w połączeniu z miodem, sokiem owocowym, syropem klonowym, syropem z agawy

Słodkie okruszki
Szybka wołowina po koreańsku 52

sezamem. Przepis ten pochodzi z niedawno wydanej książki „Meal Prep” Giny Homolki, autorki bloga skinnytaste. Znajdziecie tam przepisy na rodzinne dania – śniadania, zdrowe przekąski, obiady, zupy i desery, ale nie tylko- bo autorka dzieli się tam poradami jak podejść do przygotowywania posiłków, żeby ułatwić sobie życie i zaoszczędzić czas, zgodnie z metodą Meal Prep. Znajdziecie więc

Cooking for Emily
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami 46

bardzo smakowało, dlatego serdecznie polecam! Smacznego:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki zapiekankę z kurczakiem i brokułami: 1 brokuł podwójna pierś z kurczaka 200 g makaronu 150 ml śmietanki do zup i sosów 18% 100 g serka topionego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka, curry, kurkuma, bazylia, szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i pozostawiamy

Gotuj z Prezesem
Barszcz ukraiński 36

Barszcz ukraiński jadłam po raz pierwszy, będąc z mężem u znajomych. Bardzo nam smakowało,  zapytałam więc o przepis i postanowiłam sama przygotować tą pyszną zupę w domu. Barszcz jest rozgrzewający, a przez dodatek fasoli i ziemniaków – pożywny. I bardzo aromatyczny! Naprawdę polecam, ja na pewno będę wracać do tego przepisu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na barszcz ukraiński

Gotuj z Prezesem
Pulpety w sosie pieczarkowo – porowym 40

łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku ok. 2 łyżki mąki do obtoczenia klopsów sos pieczarkowo – porowy 1 duży por 200 g pieczarek 200 ml śmietanki 30% do zup i sosów 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, świeżo zmielony pieprz dodatkowo: 1 litr bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso dokładnie umyć, pokroić w mniejsze kawałki, a następnie przepuścić przez maszynkę

Gotuj z Prezesem
Curry z soczewicą i dynią 36

gotować dosłownie 1-2 minuty, aż liście szpinaku zrobią się miękkie. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Smacznego! 5. Szukasz więcej pomysłów na wykorzystanie dyni? Polecam zupę krem z dyni . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotuj z Prezesem