zupa - 39012 przepisów (strona:1626/2601)

Owsianka z gruszką i masłem orzechowym 49

takie, nie mieliśmy więc potrzeby bawić się w ich gotowanie. Mamy jednak w sumie już jesień i smaczniejsze są owsianki na ciepło. Tak jak latem nie lubię jeść ciepłych zup, tak w chłodniejsze dni wolę jeść coś rozgrzewającego (odkrywcze, wiem). Po wrześniowych wakacjach przywieźliśmy do domu parę kilogramów gruszek, które kupiliśmy głównie z myślą o nalewce. Część rozdaliśmy, trochę zjedliśmy

Kardamonovy
6 sposobów na zadbanie o zdrowie na jesień 39

kapusta.  Polecamy je zwłaszcza na surowo, a także w formie przetworów, choć te gotowane, np. jako dodatek do obiadu, również spełnią swoje zadanie. Idealne będą także rozgrzewające zupy warzywne. Nie zapomnij też o zbawiennym wpływie cebuli i czosnku, które wzmocnią Twój układ odpornościowy. 2.  Nie rezygnuj z aktywności fizycznej Choć jesienna aura nie sprzyja aktywności, nie oznacza

Gotowanie...to proste !
Grzyby po cygańsku – przepis na grzyby do słoików 64

grzyby do słoików Zobacz inne przepisy na jesienne potrawy: Tarta ze świeżymi grzybami Domowy syrop na odporność i przeziębienie Jesienny gulasz z dynią Zapiekanka ziemniaczana z dynią Jesienna zupa krem z marchewki i cukinii   Artykuł Grzyby po cygańsku – przepis na grzyby do słoików pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Królowa jesieni – DYNIA – oraz szybki przepis na mus z dyni jako baza do wielu potraw 40

wkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego.   – kalendarz sezonowości polskich owoców

W Kawiarence
Wolno pieczone pomidory z tymiankiem 37

przepis, bardziej klasyczny → pieczone pomidory . Upieczone pomidory możesz wykorzystać np. do przygotowania sosu do makaronu, kłaść je na kanapki czy grzanki, wymieszać z twarogiem lub zrobić z nich obłędną zupę krem. Ich smak jest niesamowity, a cytryna i tymianek podbijają ich aromat. Gdy pomidory lekko przestygną możesz zdjąć z nich skórę, włożyć do pojemnika i zalać niewielką ilością oliwy. Takie

Kulinarne przygody Gatity
Cebulaczki z żółtym serem 44

Cebulaczki z zółtym serem  Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą . Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie

Lekcje w kuchni
Ciasteczka kakaowe z białą czekoladą i orzechami laskowymi 48

kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią

WegePrzepis
Konfitowany czosnek 44

konfitowany czosnek nie tylko ze względu na wspaniały smak, ale również niesamowitą uniwersalność. Możesz użyć go jako substytutu masła, rozsmarowując upieczone ząbki na tostach. Będą też świetnym dodatkiem do zup, mięs, serów, sosów i sałatek. Świetnym pomysłem będzie również użycie pasty z pieczonego czosnku jako dodatku to pizzy lub zapiekanek. Pamiętaj również o tym, aby nie zmarnować oliwy, w której

okolicepalnika.pl
Makaron ze szpinakiem 52

SZPINAKIEM PRZEPIS Składniki 150 g makaronu ryżowego 100 g sera z niebieską pleśnią 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 cebula 2 duże garści świeżego szpinaku 150 g śmietany do zup 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła

Alle Dobre!
Syrop z cebuli i czosnku na odporność 47

odmianach. Poszczególne z nich różnią się wielkością, kształtem, intensywnością smaku czy kolorem. Wykorzystuję ją w mojej kuchni do dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. Jest bazą wielu sosów, dodatkiem do zup czy gulaszy. Uwielbiam ją jeść na zimno, a plasterek pomidora na kanapce z dodatkiem odrobiny cebuli nabiera od razu innego smaku. Czosnek galicyjski to polski produkt, który otrzymał prestiżowe unijne

nietylkopasta.pl
Okrągła cukinia faszerowana orzo 51

popularne są podłużne, owalne sztuki w zielonych bądź żółtym kolorze, spotkać można jednak także cukinię o okrągłym kształcie. Ta cukinia jest jednak nieco mniej popularna. Cukinia sprawdza się z zupach, wypiekach zarówno słodkich jak i wytrawnych, pastach, pasztetach oraz sałatkach. Można ją spożywać w formie pieczonej, gotowanej lub na surowo. Okrągła cukinia to warzywo, które dostępne jest w sezonie. Podobnie

MeCooks
Sernik dyniowy na zimno 73

oknami już jesień, pora więc zacząć sezon na dynie. To zdrowe i pyszne warzywo daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Dynia doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, np. w zupie krem, w zapiekankach, w kluskach. Wspaniale smakuje pieczona z oliwą i przyprawami, ale idealnie sprawdzi się również w deserach i ciastach. Na blogu znajdziesz przepisy na ciasta z dynią, między

Kulinarne przygody Gatity