zupa - 39012 przepisów (strona:1624/2601)

Przetwory na zimę – co warto przygotować? Pyszne przepisy 41

chili.  Wyjątkowym i wartym polecenia przetworem na zimę jest  pindżur,  czyli macedoński sos z pieczonej papryki, cebuli i bakłażana, idealny do smarowania pieczywa, jako dodatek do zup, sosów, mięs, naleśników na słono, a także wędlin i serów. Urozmaici każde przyjęcie i rodzinny obiad.  Jednak królową jesiennych przetworów jest  dynia . Jej delikatny smak, wyjątkowy aromat

Via Gusto
Sałatka z kaszą bulgur i fasolą. 50

sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają

Zdrowy Styl Joanny
Jak rozpoznać jadalne purchawki 44

wśród menu wielu restauracji spotykamy coraz częściej te omijane dotąd grzyby i o ile do smaku kurek czy borowików zdążyliśmy już przywyknąć to przepyszny kotlet z purchawki lub zupa na wielu stołach są jeszcze nowością. Dzis trochę o tym jak rozpoznać purchawkę i jak ją przyrządzić w kuchni. Do rodziny purchawkowatych należą przede wszystkim purchawki, czasznice, kurzawki. Występują w lasach

prawdziwe jedzenie
Fasolka po meksykańsku. 44

cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają

Zdrowy Styl Joanny
Placki z brokuła 39

pieczonej. W moim domu najczęściej pojawia się jako samodzielny dodatek do obiadu w postaci gotowanej, w sałatkach czy kolorowych i zdrowych bowlach. Dodaję go do zapiekanek, makaronu, przygotowuję pyszne zupy, a nawet pesto! Czy wiecie, że brokuł to tak naprawdę kapusta szparagowa? Na nasze talerze trafia pąk brokuła nie zaś kwiat, brokuł bowiem tworzy żółte kwiaty, przypominające nieco rzepak

nietylkopasta.pl
Smażone rydze 168

również inne przepisy na grzyby: Pasta grzybowa do słoików na zimę Pierogi z kominkami Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami   Smażone rydze Składniki: 500g świeżych rydzy 1 łyżka smalcu gęsiego 1 łyżka masła

Obiad gotowy
Dynia w cieście naleśnikowym 50

potrzebujesz tylko kilku składników. Dynia to warzywo, które jest stale obecne w kuchni wielu krajów, szczególnie jesienią i zimą. Ma piękny pomarańczowy kolor i wygląda po prostu oszałamiająco w zupach, curry i gulaszach. Ale jest również używana w słodyczach, takich jak chleb dyniowy, sernik dyniowy i naleśniki dyniowe. Dynia w cieście naleśnikowym ma wyrazisty smak, możesz spożywać ją z dowolnymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto dyniowe 51

Ciasto dyniowe to symbol jesiennych wypieków. I chociaż dynia to przede wszystkim kremowa zupa, przepyszne pestki i placki to wszyscy kochamy zajadać ciasta. A że zwyczaj wycinania strachów z dyni przyjął się u nas na dobre to farszu na ciasto będzie sporo. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej dyni (może być puree) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody pół

prawdziwe jedzenie
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 21

Rybka dobra na wszystko! Składniki: 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną) cytryna 300g śmietany do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz sól olej Sposób przygotowania: 1. Filety kroimy według uznania – ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej

Olcia gotuje!
Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym 31

Składniki: 2 filety obojętnie jakiej białej ryby (panga, dorsz, mintaj) cytryna 1,5 szklanki śmietany gęstej do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz, sól olej Wykonanie: Każdy filet kroimy na 3 części. Kawałki skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy po ok. 4 minuty z obydwu stron. W garnku podgrzewamy

Olcia gotuje!
Buraczki tarte na zimę 38

słoiczku. Cała moja rodzina cieszy się ich delikatnym smakiem. To świetny dodatek do obiadu np. kotletów, czy tez zrazów. Zimą można też ż otworzyć gotowy słoiczek i użyć do zupy buraczanej. Składniki; buraczki cukier ocet sól pieprz Wykonanie: Buraczki umyć,ugotować do miękkości.Ostudzone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem

Olcia gotuje!
Farsz grzybowy do uszek 36

dnia wodę wraz z grzybami przelać do garnka i gotować przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić grzyby na sitku, a wywar z gotowania można wykorzystać do barszczu lub zupy grzybowej. Odcedzone grzyby pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli

Olcia gotuje!
Jordania – przewodnik kulinarny 31

kurczakiem i kebaby zarówno w formie szoarmy jak i grillowanego mięsa na szpikulcu. W czasie mojego pobytu jadłam kojarzący mi się z Marokiem tadżin, kibbe jak w Libanie, zupę z soczewicy i mnóstwo sałatek. Najtańsze są dania z kurczakiem, ale popularna jest też baranina i koźlina. Nad morzem je się oczywiście ryby i owoce morza a na pustyni serki typu

Ugotowane pozamiatane