Dynia w cieście naleśnikowym 136potrzebujesz tylko kilku składników. Dynia to warzywo, które jest stale obecne w kuchni wielu krajów, szczególnie jesienią i zimą. Ma piękny pomarańczowy kolor i wygląda po prostu oszałamiająco w zupach, curry i gulaszach. Ale jest również używana w słodyczach, takich jak chleb dyniowy, sernik dyniowy i naleśniki dyniowe. Dynia w cieście naleśnikowym ma wyrazisty smak, możesz spożywać ją z dowolnymi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto dyniowe 147Ciasto dyniowe to symbol jesiennych wypieków. I chociaż dynia to przede wszystkim kremowa zupa, przepyszne pestki i placki to wszyscy kochamy zajadać ciasta. A że zwyczaj wycinania strachów z dyni przyjął się u nas na dobre to farszu na ciasto będzie sporo. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej dyni (może być puree) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody pół
prawdziwe jedzenie
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 104Rybka dobra na wszystko! Składniki: 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną) cytryna 300g śmietany do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz sól olej Sposób przygotowania: 1. Filety kroimy według uznania – ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej
Olcia gotuje!
Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym 138Składniki: 2 filety obojętnie jakiej białej ryby (panga, dorsz, mintaj) cytryna 1,5 szklanki śmietany gęstej do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz, sól olej Wykonanie: Każdy filet kroimy na 3 części. Kawałki skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy po ok. 4 minuty z obydwu stron. W garnku podgrzewamy
Olcia gotuje!
Buraczki tarte na zimę 139słoiczku. Cała moja rodzina cieszy się ich delikatnym smakiem. To świetny dodatek do obiadu np. kotletów, czy tez zrazów. Zimą można też ż otworzyć gotowy słoiczek i użyć do zupy buraczanej. Składniki; buraczki cukier ocet sól pieprz Wykonanie: Buraczki umyć,ugotować do miękkości.Ostudzone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem
Olcia gotuje!
Farsz grzybowy do uszek 139dnia wodę wraz z grzybami przelać do garnka i gotować przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić grzyby na sitku, a wywar z gotowania można wykorzystać do barszczu lub zupy grzybowej. Odcedzone grzyby pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli
Olcia gotuje!
Jordania – przewodnik kulinarny 120kurczakiem i kebaby zarówno w formie szoarmy jak i grillowanego mięsa na szpikulcu. W czasie mojego pobytu jadłam kojarzący mi się z Marokiem tadżin, kibbe jak w Libanie, zupę z soczewicy i mnóstwo sałatek. Najtańsze są dania z kurczakiem, ale popularna jest też baranina i koźlina. Nad morzem je się oczywiście ryby i owoce morza a na pustyni serki typu
Ugotowane pozamiatane
Tagliatelle z Gorngozolą i Figami 132Tagliatelle z Gorngozolą i Figami. Tak wiem znów makaron, ale kocham i uwielbiam kuchnię włoską a w szczególności makarony niemalże pod każdą postacią… Tagliatelle z Gorngozolą Zupa owocowa z makaronem bleeeeee… Tak jak pisałem, uwielbiam makarony te tradycyjne, oryginalne, regionalne, jak i nowe pomysły, wariacje. Dziś niesamowicie pyszny, prosty, aromatyczny i oczywiście szybki obiad. Tagliatelle z Gorngozolą
RafalCook
Niedobór żelaza. Jakie są jego objawy? Jak powinna wyglądać dieta? Plus konkretne posiłki bogate w żelazo. 128kilka przykładowych przepisów z bloga bogatych w żelazo: najzdrowszy sok świata z buraka , kasza gryczana z łososiem i warzywami, pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami, placuszki jarmużowe , zupa meksykańska , pasztet z czerwoną soczewicą i warzywami, smoothie ze szpinakiem i pomarańczą. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie
Natka Pietruszki
Pieczona dynia z fetą 142Parę dni temu zastanawiałam się nad potrawami z dynią. Ciągle w głowie przewijają mi się jedynie zupy, ciasta i babeczki. W międzyczasie wpadłam na pomysł ugotowania chili con carne z dynią . Później przyszła kolej na tarty i curry. Ciągle jednak nie do końca o to mi chodziło. I tak myślałam, myślałam i wymyśliłam. Pieczona dynia z fetą. Koniecznie z rozmarynem
Kardamonovy
Dietoterapia w refluksie żołądkowo-przełykowym. Opis schorzenia. Przykładowe posiłki. 108przyprawy, warzywa cebulowe, kawę naturalną, alkohol i napoje alkoholowe (zwłaszcza przyrządzane na bazie soków z owoców cytrusowych), czekoladę, wyroby czekoladowe, kakao, proszek do pieczenia ciast, kostki bulionowe, przyprawy do zup, sosy z glutaminianem sodu, esencjonalne wywary z kości i mięsa oraz grzybów. Należy graniczyć tłuszcze , gdyż opóźniają opróżnianie żołądka. Warto podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną
Natka Pietruszki
Ciasto lawendowo-cytrynowe 136kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne Zobacz więcej wegetariańskich przepisów Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Zupa dyniowa (wegańska) Kotlety z buraka (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Krem z brokułów Flaki z koziej brody Pieczone placki z cukinii (keto) Chłodnik litewski z burakami Curry z cukinią
WegePrzepis
Pierogi z grzybami i mięsem - kuchnia podkarpacka 114rosołu. Dobrze pamiętać, że w tego typu daniach jako dodatek najlepiej sprawdzają się podgrzybki, ponieważ mają intensywny smak i miły dla oka głęboki kolor. Prawdziwki (borowiki) zostawmy sobie do zup i sosów, które w znacznie lepszy sposób uwydatnią ich walory – łagodny smak i delikatny kolor. Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Podano
Trzeci talerz
Domowa wędlina, ozorki w galarecie z butelki 136Następnie wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skóry. Kroimy w dowolną kostkę. 7. Mierzymy ilość powstałego bulionu. Przecedzamy i pozostawiamy 1litr Resztę możemy zużyć do zupy. 8. Bulion próbujemy i dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. 9. Na litr gorącego bulionu wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. 10. Ucinamy czubek
Leśny Zakątek