Gęsta zupa przypominająca bardziej krem niż tradycyjną pomidorową. Łagodna o nieco winnym smaku. Moja ulubiona. Podaję ją zazwyczaj z kuleczkami ryżowymi, ale może też być z grzankami. Przepis zgłaszam do konkursu Pomidorowa Pudliszkowa ." Czytaj więcej
Wiem co jemoknem zimno, szaro i mgliście potrzebne jest coś co nas rozgrzeje i poprawi humor. U mnie była to zupa pomidorowa w meksykańskim stylu. Gęsta, aksamitna i „ognista”. Moja kolejna propozycja na „Pomidorową Pudliszkową”. Podaję ją zazwyczaj z pszennymi paluszkami z makiem własnego wypieku. Czytaj więcej
Wiem co jempołączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam ten serek i to nie tylko w deserach. Poza tym mleko i przetwory
Wiem co jemkciukiem skubałam nieduże kawałki ciasta jednocześnie je wałkując. Gotowe zacierki wrzucałam do talerzyka, przesypując niewielką ilością mąki, żeby się ze sobą nie pokleiły. Takie zacierki są doskonałym dodatkiem do zupy mlecznej, kartoflanki oraz przeróżnych jarzynowych. Ja wrzucam je do zupy pod sam koniec i gotuję tylko do chwili wypłynięcia, bo lubię kiedy są al dente
Kuchenne zapiski Edytyfrytki? - frytki 7. Basen czy spacer? - basen 8. Twój ulubiony film? - Miasto Aniołów 9. Mięso czy ryba? - mięso 10. Sok owocowy czy coca-cola? - sok owocowy 11. Twoja ulubiona zupa? - krupnik Pytania, które zadaję nominowanym: 1. Kot czy pies? 2. Zupa czy drugie danie? 3. Owsianka czy jajecznica? 4. Spotkanie przy świecach czy wyjście do dyskoteki? 5. Ulubiona książka
Kuchenne zapiski Edytybardzo chętnie. Więc targu dobiliśmy i wracam po pracy szybko do domu. Wracam, a tam już czeka na mnie wszystko co najlepsze! Na pierwszy rzut zupa soczewicowa! Wspominałem kiedyś, pewnie nawet ze dwa razy, że uwielbiam zupy. Wszelakie. Więc soczewicowa powaliła mnie na kolana. Zjadłem, dostałem dokładkę, znów zjadłem, próbuję podnieść się z kolan, na które padłem, a tu cios
Marder&Marder Manufacturezabawny program kulinarny o tym jak szybko, tanio, łatwo i smacznie coś ugotować - emitowany przez TV Południe . Chociaż z tym "smacznie" to bywa różnie. Dwa posty temu opisywałem zupę z kurczakiem. Hmm... Smak nazwałbym "specyficznym" :) Teraz zatem na warsztat wziąłem deser semifreddo z drugiego odcinka Gotowania na kolanie (z tego samego co zupa z kurczakiem). Nie to żebym był wielkim
Marder&Marder Manufactureleciutko. Nie jakoś bardzo, ale myślałem, że będzie inaczej. Że jeszcze kilka dni test potrwa, aż chleb po prostu stanie się czerstwy. Bo znalazłem w internecie przepis na zupę chlebową. Zaintrygowała mnie ona bardzo i czerstwy chleb właśnie na tę zupę chciałem wykorzystać. A teraz się nie uda i nie dowiem się jak smakuje. A wy nie dostaniecie przepisu :( Cóż
Marder&Marder Manufacturektórzy zwykłej pszenicy (ze względu na gluten) nie tolerują. W ogóle to mąka orkiszowa jest tak koszmarnie droga, że musi być zdrowa, nie widzę inaczej :) Madzia teraz gotuje dwie zupy, więc piszę szybko przepis i lecę na zupę. A nawet na dwie może się załapię. Jedna z topinamburem, druga z czarną rzepą. Składniki na 2 małe bochenki: 500 g pełnoziarnistej
Marder&Marder Manufacturerobi to z rozmachem :) Kupuje, a ja dźwigać muszę. A trzeba się było nie żenić... :) Ale jak już kupiła to trzeba coś z tym zrobić. Na kanapki nie przejemy, zupy pomidorowej to by ze 250 litrów wyszło, sos do pizzy też odpada, bo to z 1200 pizz (tak właściwie się ten wyraz odmienia?) trzeba byłoby zjeść. Szkoda, żeby soczyste pomidory(...)zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy
Marder&Marder Manufacturerazie skoro znaleźliśmy to zjeść musieliśmy. Bo nie wyrzucimy przecież. I finał tego był taki, że Madzia zrobiła tę tartę, a ja w tym samym czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek
Marder&Marder ManufactureBrokuł - jedno z moich ulubionych warzyw. Pyszne w zapiekankach, jako dodatek do drugiego dania, czy też jako zupa. Dzisiaj polecam serdecznie zupę krem właśnie z brokuła. Składniki: 1 duży brokuł 3 - 4 szklanki bulionu 5-6 dużych ziemniaków marchewka śmietana do zaprawienia natka pietruszki sól i pieprz 3-4 kromki czerstwego chleba 3 ząbki czosnku udko z kurczaka Przygotowanie: Ziemniaki
ChilliJemyKrem to bardzo fajna opcja dla ludzi dysponującym znikomą ilością czasu. Nie wyklucza to faktu, że może być on smaczny i pożywny. W tej zupie podoba mi się fakt, że można użyć praktycznie każdego warzywa, które jest pod ręką i które jest na naszej liście ulubionych :) U mnie dziś była ograniczona liczba składników, ale zachęcam do eksperymentowania :) U mnie(...)niewielkie kawałki i razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem tak, aby przykryć warzywa. Bardzo smaczną opcja jest dodanie szpinaku do zupy. Gdy warzywa będą miękkie odlać nadmierną ilość płynu, doprawić i zblendować po lekkim przestudzeniu. Kromki chleba posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na łyżce masła
ChilliJemymarchewkę (w kosteczkę) , por, seler, pietruszka i ziemniaki (pokrojone w kostkę). Do garnka wkładamy lubczyk. Gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozrabiamy w miseczce z odrobiną soli i bulionu z zupy. Łączymy w garnku. Przyprawiamy do smaku. Natke pietruszki i koperek drobno siekamy i wrzucamy do zupy. Pychota
ChilliJemy