zupa - 39309 przepisów (strona:1385/2621)

SOK - NATURALNY ANTYBIOTYK czyli co pić aby być zdrowym, zapomnieć o lekarzu i aptece oraz mieć pełny portfel 166

    SOK - NATURALNY ANTYBIOTYK       Ten sok działa niczym silny antybiotyk albo antyseptyk.   Pity regularnie, może zwalczyć infekcję. Jeśli chcesz otrzymywać kolejne

IzaGotuje
KREM Brokułowo- Serowy 174

Składniki: 2 brokuły 1 seler naciowy 0,5 kubka tartego parmiggiano reggiano sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 kostki serka topionego Gouda 2 litry wody

Luźna Kuchnia
SOK PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT 23644

SOK PRZYSPIESZAJĄCY PRZEMIANĘ MATERII I REDUKUJĄCY CELLULIT     Składniki:     1 jabłko ze skórką,   1 grejpfrut obrany cienko, tak aby zostało jak najwięcej

IzaGotuje
Grochówka wigilijna ze śledziem 119

Natka pietruszka Wykonanie: Groch z grzybami namoczyć, po czym podgotować z przyprawami. Wrzucić pokrojone warzywa, w razie potrzeby doprawić i ugotować do miękkości w 3 l wody. Do ugotowanej zupy włożyć pokrojone śledzie i po 10 minutach, gdy zupa się „przegryzie smakiem” podać na stół, posypać natką

Tradycyjna Kuchnia
Przecier szczawiowy do słoi 124

niego starożytni Rzymianie. Pisał o nim nawet Hipokrates, który doceniał walory lecznicze tej rośliny. W kuchni staropolskiej szczaw był podawany przede wszystkim w formie szczawiówki – smacznej, lekko kwaskowatej zupy. ( źródło ) Ja dziś przedstawiam swój ulubiony przepis z użyciem tej pysznej i zdrowej roślinki- przecier do słoików. Choć składa się zaledwie z dwóch składników to jest bardzo użyteczny. Tak przygotowany szczaw(...)dodaję do zup, sosów itp. Składniki: 1 kg młodego szczawiu 2 dag soli Wykonanie: Szczaw przebrać, dokładnie opłukać, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Następnie posolić do smaku, włożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 144

groszku, z dodatkiem słodkiego dżemu porzeczkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką(...)włożyć pokrojoną marchewkę i gotować do odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do mięsa dodać marchewkę

Tradycyjna Kuchnia
Ekologiczne powidła wiśniowe i chlebek habżyki czyli dwie recenzje 142

sił witalnych. W połączeniu ze słonecznikiem wspomagającym nasz młody wygląd stanowią idealny duet zdrowia i młodości, harmonii ciała i ducha. Habżyki słonecznikowo- lniane idealnie nadają się do kanapek oraz zup. Skład: Siemię lniane, sezam naturalny, słonecznik, sól morska Moja opinia: Te chlebki to samo zdrowie, idealnie nadają się dla osób które nie potrafią się zrezygnować z tradycyjnego chleba. Chrupiące, smaczne(...)składają się z samych ziaren. Mogą być stosowane jako standardowa "skibka chleba" lub też jako dodatek do sałatek czy zup. PYSZNIE

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Błyskawiczna sałatka z malinami 131

To błyskawiczna sałatka z sałaty lodowej, orzechów i malin (które w zasadzie można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami, brzoskwiniami). Wystarczy 10 minut i super przekąska do

Humanistka w kuchni
Kiedy tracimy cenne składniki odżywcze i witaminy? Co tracimy poprzez długie smażenie czy przechowywanie w wodzie? Witamina A, B 179

Staramy się odżywiać zdrowo .   Kupujemy produkty ekologiczne i lokalne .   Gotowanie jest najczęściej wykorzystywaną formą obróbki cieplnej, patelni używamy tylko czasami.   Chemiczne dodatki i

IzaGotuje
Kapuśniaczek z młodej kapusty. Wersja dla dzieci 174

ziemniak pokrojony w kosteczkę łyżka tartej marchwi 2 ziela angielskie 1 liść laurowy *wywar z mięsa może uczulać *wywary najlepiej stosować po ukończeniu 1 roku życia dziecka Ja tę zupę ugotowałam na wywarze mięsnym, aczkolwiek możecie w osobnym garnku ugotować mięso i pozostałe składniki zupy w osobnym. Wg mojego gotowania najpierw przez pół godziny gotowałam mięso z dodatkiem liścia laurowego

MamaOskarka
Ciasteczkowy potwór na dzień dziecka 202

Co zrobić, by wywołać uśmiech  na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa

Humanistka w kuchni
Odchudzanie Sokami: Sok, który spala tłuszcz i zmniejsza Cellulit. 172

Sokoterapia to bardzo zdrowy, skuteczny i przyjemny sposób na redukcję cellulitu i nadwagi. Włączając do swojej diety surowe warzywa i owoce a także wodorosty morskie (wspomagają

IzaGotuje
BOTWINKA (bezmleczna) 173

wodą, ugotować do miękkości doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Do kubka nalać ok. 1/3 wody, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać dobrze i zabielić powstałą w ten sposób "śmietanką" zupę. Zagotować i wyłączyć, a następnie wsypać umyty i pokrojony koperek. PODAWAĆ: - z ziemniakami młodymi i masełkiem - można również z ziemniakami gotowanymi w łupinach - z ziemniakami gniecionymi/tłuczonymi - można podawać ziemniaki(...)talerzu obok, ale niektórzy wolą je wrzucone do zupy

Tradycyjna kuchnia inaczej
¡Viva España! Edycja II - Zapraszam do udziału w akcji! 176

potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji(...)dniach od 1 do 30 czerwca 2015 r przygotować jakieś pyszne danie kuchni hiszpańskiej i opublikować je na swoim blogu. Danie może być dowolne, tzn. na słono, słodko, zupa, paella... co Wam w duszy gra, jednak zależy mi na potrawach rzeczywiście należących do kuchni hiszpańskiej.  W akcji biorą udział przepisy zamieszczone w czasie trwania akcji. Nie dodajemy przepisów archiwalnych

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa czosnkowa 87

Zupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku

Milion Smaków