Przepisy te podzielone są wg poszczególnych kategorii: Na śniadanie i kolację: - pieczywo bezglutenowe i zamienniki pieczywa - dodatki do pieczywa - na ciepło - na słodko Na obiad: - zupy - dania z mięsem i rybami - dania bezmięsne i wegetariańskie - surówki Przekąski: Sałatki na lekki lunch lub kolację: Desery i wypieki: Każdy przepis jest starannie opracowany , a wszystkie proponowane potrawy są bardzo proste
Di gotujekukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka, a brak
Zasmakuj KuchniAromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe
cool and mintyŚwięta i Sylwester to taki czas w roku, kiedy kuchnia pęka w szwach od rozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza
Przepysznik - BLW i nie tylkominiony weekend na krakowskim Rynku spacerujący mogli spróbować potraw przygotowanych przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż
Kuchenne Wariacjesoli smakowej jest himalajska sól sprzed 250 mln lat. Uważa się ją za najczystszą na ziemi. Azjatico idealnie pasuje do potraw z ryżu, dań z makaronami, zup, mięs oraz wszelkiego rodzaju ryb i owoców morza. Doprawianie nią potraw ułatwia i umila praktyczny młynek). Dostępna w Almie i Piotrze i Pawle świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka lubczyku 400 ml jogurtu
ClauditteMissCookingtorebeczki i dosypuje przyprawy. Może dlatego aż tak mi smakuje? Często jem je w wersji bez kurczaka w towarzystwie kaszy, grzanek lub ryżu czy ryby. Tak samo jak Oczyszczająca zupa jaglana jest moim faworytem i częstym gościem obiadowym. Składniki na 3 porcje: 200 g piersi z kurczaka 1 duża cukinia 1 żółta papryka
CzarnawisienkaOgórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić
Apetyczna babeczkadopiero później zwraca uwagę na przepisy. Książka, jest podzielona tematycznie na: przystawki (np. bliny mojej Babci, borowiki na grzance) zupy (np. chłodnik z owoców lasu, zupa rybna pikantna) mięsa i ryby (np. medaliony cielęce z borówkami, kotlety schabowe zapiekane z winem) dania mączne z ziemniaków i z kasz (np. jajka zapiekane po wiejsku, babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków
Brzuszki Łakomczuszkikaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania i marynowania mięs, drobiu, ryb przed ich podaniem, do zup, sosów, steków, kotletów, mięs mielonych, gulaszy, dań z jaj. Doskonałą do świeżych gotowanych warzyw. Do potraw z grzybów oraz serów
Moje domowe kucharzenieŚledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet z soczewicy
Czerwona Porzeczkazupę z jej mięsnej wersji, ja jednak pragnę wszystkich zachęcić do przyrządzenia jej w wersji z delikatnym dorszem. Białe mięso ryby, niezrównany aromat, oraz jej wyborny smak sprawiają że zupa ta często gości na moim stole. składniki dla pięciu osób cały dorsz o wadze około kilograma 2 marchewki 1 pietruszka kawałek(...)angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ). Kawałki fileta oprószamy solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler
Miód i pieprzHalászlé to najlepsza zupa rybna na świecie... O ile nie ma się uczulenia na paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że W CENTRUM WARMII, gdzie o tej porze roku turystyka nadjeziorna wre, nigdzie nie można dostać dobrej, świeżej ryby słodkowodnej. Jest to skandal, który(...)plastry pomidory. Te nie mogą się brzydko rozpaść, podgotowujemy zupę jeszcze tylko krótką chwilę. W każdym talerzu powinien znaleźć się przynajmniej jeden kawałek ryby i krążek cebuli z pierwszej części gotowania wywaru. Jak każdą zupę, można i nawet wskazane jest, by posypać ją świeżą natką pietruszki
Kuchenna KontrrewolucyaZupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy. Rozpływa się
Poezja smakuzupy używany norweskich łososi, czy śródziemnomorskich dorad, omijając z daleka nasze rodzime gatunki ryb. Nie jest to postępowanie słuszne, o czym właśnie ma wszystkich przekonać aromatyczna i pikantna zupa z naszego leszcza, którego dorodne okazy spotkać możemy w prawie każdym większym zbiorniku(...)lekko studzimy, a wywar odcedzamy odrzucając wygotowane warzywa i gorsze części ryby. Z ostudzonej ryby wybieramy wszystkie ości ( po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzą od ryby), a mięso odkładamy do misy. Teraz w garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie dodajemy pora pokrojonego w plasterki, oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Całość lekko szklimy, po czym dodajemy
Miód i pieprzcudownie energią nasycają, a ich wartości odżywcze, rozgrzewające i regenerujące są nie do przecenienia. Efektem mojej zupowej pasji stało się i poniższe danie – prosta zupa w stylu tajskiego curry, pełna jędrnych warzyw i kawałków ryby, naturalnie słodka za sprawą mleka kokosowego, o wyczuwalnej ostrości imbiru i papryczki, rozkosznie pachnąca limonką i świeżą kolendrą. I, jak założyłam – do przygotowania(...)kawałki ryby i gotować około 3 minuty, jedynie do momentu, w którym mięso ryby zostanie ugotowane (jeśli nie ma pewności, czy ryba jest już ugotowana, można wyłowić jej większy kawałek i przekroić – mięso powinno być równo ścięte i mieć jednolity kolor). Na koniec zupę doprawić sokiem z limonki, ewentualnie dosolić. Najlepiej podawać od razu, obficie posypaną świeżą kolendrą
Even Better Foodsmaku podana z ryżem. Nie jest to typowa zupa rybna, jaką znamy z nadmorskich barów i restauracji. Zupa ta przyrządzona jest raczej w stylu orientalnym. Ma bardzo ciekawy smak, a podana z ryżem jaśminowy smakuje znakomicie. Polecam, także tym, którzy za rybą nie przepadają- jej smak Was zaskoczy! Składniki: (4-6 porcji) 300 g filetów z dorsza 3 małe(...)łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną
Kuchnia MagdaLenyJuż dawno u nas nie było rybki, wybór padł na dorsza atlantyckiego z Lidla :) Ciekawa byłam połączenia białej ryby z sosem sojowym, bo połączenie łososia z nim jest bardzo często spotykane więc. Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony(...)tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad). W misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce
Piekielna Kuchnia Patimarchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sól 2 litry 330 ml wody 125 ml śmietanki do zup i sosów żółtko Sposób wykonania: Rybę umyłam pod bieżącą wodą pokroiłam w dzwonka. Zalałam wodą ( 2 litry 330 ml ) zagotowałam, zdjęłam szumy. Gotowałam przez 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem przypraw
Darcia w kuchniTymczasem ich mięso jest delikatne , chude ,dobre na zupę, kotlety ,do smażenia i zapiekania.Jednak przyrządzamy je krótko,bo szybko się rozpadają.Zupa jest delikatna i ładnie pachnie.Myślę ,że to z powodu dodanego banana.Danie dla smakoszy ryb i dań orientalnych.Danie ma tylko 230 kcal. 30 dag.dorsza 1 l.bulionu 2 łyżki masła,1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cebulka(...)Cebulę zeszklić na maśle .Dodać mąkę i curry wymieszać,wlać bulion.Wrzucić do bulionu pokrojoną rybę ,gotować 10 minut.Zestawić z ognia,przyprawić,rozlać do bulionówek i do każdej włożyć kilka plasterków banana.Cebulę drobno posiekać,wsypac trochę do zupy,ozdobic koperkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki