zupa z ryby - 1000 przepisów (strona:20/67)

Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 155

koniec. Do tego piękny kolor i idealna, niezbyt gęsta konsystencja.                  Generalnie każda kremowa zupa szparagowa, według mnie,  emanuje jakąś elegancją i nadaje się znakomicie na pierwsze danie na uroczystych obiadach. Śmiem twierdzić, że moja, z odrobiną nieco ekstrawaganckiej przyprawy, jaką jest pomarańczowy pieprz(...)Pieprz pomarańczowy kupiłam jakiś czas temu w sklepie z hiszpańskimi produktami na Viktualienmarkt. Jest to fantastyczna, naprawdę wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże

Kuchnia Prezydentowej
Prosta tajska zupa rybna 261

zdrowia, więc i kuchnia powoli odważniejsza ;) Moja dzisiejsza propozycja to szybka, baaardzo prosta w wykonaniu i smaczna tajska zupa rybna na mleku kokosowym. Zapraszam do gotowania! :) Składniki (2-3 porcje): 400 ml mleka kokosowego 300 g filetu z białej ryby 1 czubata łyżka pasty Tom Yum 2 łyżki sosu rybnego 200 ml wody lub bulionu warzywnego 1 duży pomidor(...)pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe.  Gotujemy 5 minut.  2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do zupy (rybkę i pomidora) i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok z połowy limonki, mieszamy i gotujemy ostatnie dwie minuty

Tajskie smaki
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i podsmażanym porem 130

uważam, że dodanie mleczka kokosowego do niemalże  każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności.         Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska(...)pora   Na oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać z natką pietruszki lub kolendrą

Jadło i czytadło
Ryba pod sezamową kołderką 127

Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 137

także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych(...)ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę

Pociąg Do Kuchni
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 246

sardele (czyli anchois), cenne ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Rybki smażono na oliwie i podawano z zielonymi warzywami, czasem przygotowywano z nich zupę lub grillowano.W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się spożywanie ryb i owoców morza co najmniej 2 razy w tygodniu, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3: sardynek, anchois, łososia, śledzia i tuńczyka. W Polsce dostęp(...)oliwie. Ciekawostką jest, że Grecy czerpali kwasy omega-3 nie tylko z ryb, ale również z dziko rosnącej zieleniny (wspomniana horta, bardzo bogata w wiele składników odżywczych, będąca ważnym dla greckiej kuchni daniem również dzisiaj) oraz ślimaków, stanowiących darmowe źródło białka dla ubogiego społeczeństwa. Zupa rybna, w tle placuszki z ciecierzycy z anyżem. 3. Produkty mleczne (jogurt, sery), jaja

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba z kardamonem z parowaru 196

Tak, wiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko .... Paweł przywiózł z  Arabii  Saudyjskiej   pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 148

Pyszny krem z pieczonych pomidorów, czerwonej cebuli, czosnku i tymianku. Pieczenie wydobywa z warzyw pełnię aromatu i smaku, a pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję

Moja Delicja
Zioła w kuchni 218

słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia orientalna To wytrawna siostra popularnej bazylii. Ma charakterystyczny aromat anyżu i wyczuwalny cytrusowy charakter. Świetny dodatek do zup i innych dań kuchni azjatyckiej. Kolendra – warzywa, kuchnia wschodu, ryby Ma bardzo charakterystyczny smak – dla jednych będzie to gorycz, inny poczują słodki smak. Jest popularna w daniach azjatyckich, indyjskich, jednym słowem – wschód. Doskonale się(...)sprawdzi także przy urozmaiceniu rodzimych przepisów, choćby tradycyjnej zupy pomidorowej. Melisa – warzywa, desery, ciasta, jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również

MarcinChef
Przysmaki chińskiej kuchni w pigułce 173

takich zup jest mięso z kurczaka, choć i warzywa często pojawiają się w tego typu daniach. Kuchnia chińska chętnie sięga też po te przepisy na zupy, w których główną rolę odgrywają ryby oraz owoce morza. Restauracje chińskie mogą się jednocześnie pochwalić ciekawym asortymentem dań, w których główną rolę odgrywa mięso. Największą popularnością cieszy się wieprzowina, jednak i wołowina

Codogara
Kurczak z satayem truskawkowym 146

odnaleźć to czego potrzebujecie. I tak planuję stworzyć "Lekkie Poniedziałki", "Mięsne Wtorki", w środy wrócą posty z serii "Jedzonko do pracy", "Płynne Czwartki" - czyli wszelkiego rodzaju zupy, "Wege Piątki" (tu także będą ryby), na soboty zaplanowałam posty pt. "Śniadanie do łóżka", czyli moje pomysły na śniadania, w niedziele natomiast będzie słodko, deserowo, a czasami również pojawią się koktajle

Codzienne Gotowanie
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 113

Ryby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Dziś pyszna potrawka rybna z dodatkiem suszonych śliwek. A co ze śliwkami? czy są zdrowie? Pomimo, że są dosyć

Tradycyjna Kuchnia
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 165

Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka mielonej papryki (w zależności od upodobań ostrej lub słodkiej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Afrykańskie smaki 113

jakby to był jeden kraj. Jednak to 54 kraje z różnymi tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania