Często napotykam zupę cebulową na Waszych blogach, więc dlaczego i ja mam sobie na nią nie pozwolić?Już od dłuższego czasu tłumiłam w sobie nieodpartą chęć
W kuchni Karmel-itkiCzasem wpadam do sklepu. Ogarnięta szałem i pragnieniem, by coś ugotować, miotam się między regałami. Główniezatrzymuję się przy dziale warzywnym i owocowym, gdzie selekcjonując dokładnie każdy
W kuchni Karmel-itkiwarzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości mleka
Jem więc Jestem*********** POROWA ZUPA Z SERKÓW TOPIONYCH. /autorski;/ 300g serka topionego w bloczku 2 szklanki mleka 1 cały por pieprz gałka muszkatołowa łyżka masła Pora białą i zieloną
W kuchni Karmel-itkiHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itkiSamym mięsem żyć nie można, a że nadal mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić z nich użytek w formie zmiksowanej do tego smaczny bakłażan i mamy zupę
Kubki smakumnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli znowu chłodnik, tym razem z kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać(...)suszone rybki i tanią wódkę. A teraz wybrane rzeczy ze sklepu: Batoniki twarogowe (syrki), pyszne, tanie, delikatne, bardzo szeroki wybór - jedna z rzeczy, za którymi tęsknię :) Cała gama suszonych ryb , jedzone jako przekąski do piwa. Kwas chlebowy , można kupić go niemal wszędzie. W sklepie zarówno i butelkach 2 l jak i mniejszych. A na koniec wracając do fast-foodów
psgotujemyliście laurowe 2 litry wody Wykonanie: Jeśli dorsz był zamrożony należy go oczywiście rozmrozić i obrać ze skóry. Odciąć głowę oraz ogon. Obowiązkowo z głowy ryby usunąć oczy (mądrzy mówią, że zupa z oczami może wyjść mało smaczna ). Tuszkę dorsza oczyścić z ości, pokroić na drobne kawałki. Doprawić do smaku solą. Krewetki jeśli zamrożone – rozmrozić, zblanszować i obrać(...)ewentualnie doprawić jeszcze do smaku Masło rozpuścić na patelni dodając wyciśnięty czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić rybę i krewetki i podsmażać energicznie mieszając ok. 1 minutę. Całość wrzucić do gotowego wywaru i gotować jeszcze ok. 3 minut. Opcjonalnie dodać do zupy łyżeczkę sosu orientalnego bądź sosu sojowego. Podawać z zapiekaną bagietką posmarowaną masłem czosnkowym, posypaną suszonymi ziołami. Gwarantuję, że kubki
gutfutbyć postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą
Kulinarne Inspiracjeryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby
Plate of Joysosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki
Karo in the KitchenKolejna pasta. Tym razem z tuńczykiem. puszka tuńczyka w sosie własnym 5 – 6 suszonych pomidorów 3 jajka 1 czubata łyżka jogurtu greckiego sól, płatki chili
Polska ZupaKolejne curry. I kolejny raz przepis zaczerpnięty z mojej ulubionej strony. Jeśli mam ochotę na coś egzotycznego zawsze najpierw tam zaglądam. Niestety nie zawsze są tam
Polska Zupazupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia. Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii(...)Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeżeli szykujecie się do gotowania zupy rybnej to dobrze wcześniej przygotować sobie taki esencjonalny bulion rybny. Nasz przygotowaliśmy na bazie jesiotra, którego dostaliśmy podczas warsztatów z Lidl Polska na Stawach Milickich Składniki: - 400 g ryb (kręgosłupy, głowy, ogony) – my użyliśmy jesiotra - 1,5 l wody - 2 marchewki (170 g) - 1 pietruszka (80 g) - 1/2 selera(...)laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki Do garnka wkładamy dobrze umyte części ryb jak kręgosłup, głowę i ogon. Głowę ryby dajemy bez oczów i skrzeli. Rybę zalewamy zimną wodą. Dodajemy warzywa pokrojone w grubsze słupki. Całość zagotowujemy. Dodajemy wszystkie przyprawy i natkę pietruszki i gotujemy na małym ogniu aby nam delikatnie pyrkało
Kuchenne Wariacje