zupa z ryby - 1000 przepisów (strona:5/67)

SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 341

Moja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico.Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza(...)wrzenia, dodać sos rybny  ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut.  W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze ok.10 minut. Doprawić

Smaczne Zdrowe
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 105

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy(...)Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka). Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze 5 minut, doprawiamy pieprzem

Miód i pieprz
zupa rybna bouillabaisse 197

przyrządzana, a to dla tego, że z reguły gotowana była akurat z tego, co w danym dniu wpadło w rybackie sieci. Rybacy zaś z takim upodobaniem raczyli się tą zupą, że w końcu jej sława obiła się echem w szerokim świecie. Wraz z popularnością zaczęto dodawać do niej, różne coraz to bardziej wymyślne dodatki ( wino i egzotyczne przyprawy), odchodząc coraz(...)skórkę z połowy cytryny, smażymy całość  przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez  5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego w cząstki  pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia

Miód i pieprz
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 180

emulguje – gotuje – rozdrabnia – sieka – miesza – ugniata – miksuje – blenduje – waży CO MOŻNA W NIM PRZYGOTOWYWAĆ: ciasta – mięsa -zup -warzywa – koktajle – ryby – konfitury – sosy Całość jest bardzo ciężka, co świadczy o wyjątkowej trwałości, porządnych materiałach. Jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz, który ułatwia nam przygotowanie(...)siekanie, ubijanie, mieszanie. GWARANCJA : 3 lata PRZEPISY: W zestawie znajduje się fantastyczna książka z pięknym zdjęciami i ciekawymi przepisami, które inspirują do użycia Monsieur Couisine Plus. Ja postanowiłam przygotować Zupę/ krem serowo-cebulą z koperkiem oraz Łososia taryaki z tabbouleh i warzywami. Jak to zrobiłam i jak spisało się urządzenie? Zobaczcie! ZUPA/KREM SEROWO-CEBULOWY Z KOPERKIEM SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby

Ostra na Słodko
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 157

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry(...)paski paprykę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Następnie dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki

Mango Papaja
zupa z flądry 168

pożywna zupa, warta jest szerszego uznania. Składniki  dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałek korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy(...)Ugotowany wywar odcedzamy (odrzucając kawałki ryb i warzywa, pozostawiając jedną pietruszkę oraz marchew), a następnie mieszając łyżką lub trzepaczką dodajemy do wywaru sok z cytryny, mąkę, kwaśną śmietanę ( hartując ją, żeby się nie zważyła), oraz przesmażoną cebulę i warzywa z wywaru pokrojone w paski( marchew, pietruszka). Na koniec dodajemy kawałki flądry, gotujemy zupę jeszcze 5 minut, doprawiamy pieprzem

Miód i pieprz
Tajska zupa rybna 253

Nieskomplikowana, rozgrzewająca tajska zupa z białą rybą i makaronem Chow Mein. Do przygotowania zupy użyłam dorsza, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby np. mintaja, halibuta, miruny itp. Idealna dla zabieganych, ponieważ robi się ją naprawdę szybko. Składniki: 300 g makaronu Chow Mein około 600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby) 1,75 l bulionu(...)czosnku 4 listki limonki Kaffir 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka tartego imbiru 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki oleju sos sojowy do doprawienia zupy (zamiast soli) Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zrumienić. Dodać starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć

Oryginalny smak
Zupa rybna bouillabaisse 140

zupa bouillabaisse Składniki Danie dla czterech osób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg  Owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże)  Filety ryb

Miód i pieprz
Zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem 171

Zupa ze szparagami, ziemniakami i koperkiem Thermomix Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1500 g bulionu warzywnego 600 g ziemniaków (obranych i

Themo przepisy
Delikatna zupa łososiowa z porem 210

Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu.  Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny.  Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe! Smacznego

Niezły Młynek
Saudações de Lisboa 200

egzotyczne przyprawy  z morskich wypraw i kolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji.   Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.     Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki(...)małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodać krewetki i oliwki, doprawić do smaku.  Przed podaniem posypać natką pietruszki

SzczyptaSmaQ
Karaibska zupa z owocami morza 153

danie ich męskiego wieczoru spędzonego przy piwie. Konsystencja mnie trochę zaniepokoiła ale po spróbowaniu okazała się strzałem w dziesiątkę.  Ta zupa na pewno przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają owoce morza i ryby, jest obłędna i koniecznie musicie ją wypróbować.  Składniki: 300 g omułków bez skorupek  300 g krewetek bez pancerzy  500 g filetu(...)doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.  Następnie zupę blendujemy tak aby powstało puree (używamy blendera) i dodajemy mleczko kokosowe. Następnie dodajemy wcześniej zamarynowane omułki, krewetki i rybę wraz z marynatą i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min aż ryba zacznie się rozpadać.  Przyprawiamy do smaku

Niezły Młynek
Zupa rybna bardzo pyszna 148

Zupa rybna bardzo pyszna! Dziś ryba w roli głównej. Będzie to coś naprawdę prostego,ale zarazem pysznego. Zrobię zupę rybną, która jest zapaszysta i tak smaczna, że dokładki same znajdują się na talerzu. Gotowanie zupy rybnej sprawia mi wiele przyjemności, ale potem jej jedzenie to sama poezja smaku. Do zupy rybnej zraziłam się kiedy serwowano ją na stołówce szkolnej. Już

Tylko pysznie
Szybka zupa z łososiem i szpinakiem / Easy salmon and spinach soup 324

Dziś przedstawiam Wam dzisiaj coś wyjątkowego. Dzięki uprzejmości marki Tefal otrzymałam do testów robota Tefal Cuisine Companion! Gdy pojawił się w drzwiach kurier z 3 wielkimi

karmelowy
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 150

Zupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję je w swojej kuchni – nie jestem jeszcze pewna swoich kulinarnych umiejętności na tyle, by swobodnie móc z nimi eksperymentować. Zupy rybnej wypatruję w każdej karcie dań, kiedykolwiek zdarza mi się stołować poza domem(...)świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania