Dzisiaj mamy dla Was przepis z książki Lidla „Ryby są super” którą niedawno recenzowaliśmy. Wybraliśmy zupę rybną kokosowo-pomidorową według przepisu Doroty Wellman. Bardzo polecamy – sycąca i aromatyczna Składniki: - 400 g filetów z ryby (u nas jesiotr) - 1 cebula - 1 papryka - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/2 papryczki chili - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina(...)najlepiej dobrze wymieszać w puszce aby nie zrobiły się grudki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Teraz dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 10 minut lub dłużej jeżeli ziemniaki są jeszcze twarde. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy filety z ryby i gotujemy 5 minut. Gotową zupę nalewamy i podajemy
Kuchenne Wariacjeróżne ryby i szukać nowych smaków. Niedawno kupiłam mrożone tuszki karmazyna. Muszą przyznać, że to bardzo smaczna i ładna ryba. Po wyfiletowaniu ryby otrzymałam ładne kawałki prawie bez ości. Przy okazji zrobiłam też ZUPĘ RYBNĄ ( prezentowana na blogu ). Nie chciałam przekombinować z przyprawami i sposobem wykonania. Karmazyn został przeze mnie usmażony w typowy sposób. Jeżeli kiedykolwiek będę miała(...)smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy na ciepło. Warto zrobić do ryby marchewkę z groszkiem na gęsto ( prezentowana na blogu ) a pozostałych części po filetowaniu ryby – zupę rybną . Było pysznie. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewytych gatunków i...trochę się im przyjrzałam z bliska. No ale nie ma na co patrzeć tylko brać się za rybę, a raczej za zupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli. Składniki 2 głowy rybie- sum i szczupak filtrowana woda kasza jaglana Sante pieprz ziołowy(...)topiony, który nada całości fajnego smaku. Dodaj pietruszki zielonej. Obierz rybę z mięsa i dodaj do zupy. Ugotowana kaszę jaglaną dodaj do zupy i gwarantuję Ci , że całość jest przepyszna, zdrowa i jak mawia moja mama „ma siłę”. Smakuje jak najzwyklejsza zupa pomidorowa , tylko ma lekki posmak ryby właśnie. I to nadaje całości uniakalnego charakteru i mogę śmiało
Z Kuchni Do Kuchniangielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ). Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą dodając warzywa ( cebule, marchew, seler(...)ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia. Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki
Miód i pieprzprzygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć(...)greckiego klimatu - stoły przykryte obrusem w kratkę, ocienione winoroślą (na zdjęciu możecie zobaczyć zwisające winogrona), a dookoła przepiękne widoki. Właściciel zachwalający swoje ryby (można wybrać, która zostanie dla nas usmażona), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia
Chilli Czosnek i OliwaViolaPassion Zupa z ogniem dosłownie uwielbiam. Bardzo prosta do zrobienia. Składniki: Ryba - Szczupak , Karp itp. jak dla mnie musi być słodko wodna. Ja zawsze zupę gotuje z głów i ogonów. Włoszczyzna świeża (pietruszka,seler,por,marchew) 1 cebula średniej wielkości opalona ogniem. 2 kostki rosołowe Śmietana 18% jak zawsze do swoich zup używam śmietany bardzo rzadkiej
Viola cooks with passionDzisiaj zapraszam na pyszną zupę rybną z dodatkiem warzyw. Jest treściwa, sycąca, pyszna! Świetny sposób na przemycenie ryby ;) Polecam!!! Składniki na zupę rybną z warzywami: 1 łyżka oliwy 1 duża marchewka 1 mały seler 1 mała pietruszka 1 nieduża cebula biała część pora 1 listek laurowy 5 ziaren ziela angielskiego kilka garści fasolki szparagowej (u mnie mrożona) 4 ziemniaki(...)minut. Następnie dodajemy makaron, fasolkę szparagową i gotujemy aż makaron zmięknie. Na 4-5 minut przed końcem gotowania wkładamy pokrojoną w spore kawałki rybę. Po tym czasie doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Gotową zupę możemy zabielić śmietaną. Gotowe
Rozpustne gotowanieprzygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki:1 dorsz1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą)1 cebula4 ząbki czosnku1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 liść laurowy3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży(...)kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego
Oryginalny smakobsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie z nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut . Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oczywiście rzecz gustu. Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco. Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam. Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir(...)też najłatwiejszy w użyciu). Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Zielony lub czarny kardamon można też doda do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataowoców morza), może być dodatkowo przyprawiona lub posypana kolendrą (odmiana portugalska) – my jednak przedstawiamy Wam klasyczny przepis. Zupę bouillabaisse – marsylską zupę rybną podaje się z bagietką i sosem Rouille. Składniki: 3 l wody 1,5 – 2 kg ryb morskich na wywar – najlepiej w całości (wypatroszone, ale z głowami – przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia(...)dodać do wywaru, dorzucić rybie łby, ogony etc. i gotować 1-1,5 godziny (im dłużej, tym zupa będzie bardziej esencjonalna). Dokładnie odcedzić. Dodać wino, sól, pieprz. Gotować 15 minut. Filety rybne pokroić na duże kawałki i dodać do zupy razem z małżami i krewetkami. Gotować kilka minut, aż małże się otworzą, a kawałki ryby będą miękkie
Pociąg Do KuchniTaką oliwę jadłam u swojej przyjaciółki. Wspólnie ze swoim mężem prowadzą włoską restaurację. Taka oliwa, świetnie pasuje do makaronów, ryb, zup i mięs. Mi zasmakowała tak bardzo, że nie mogłam się powstrzymać żeby takiej w domu nie przygotować. I oto jest! Do przygotowania oliwy chilli potrzebujemy: – papryczki chilli (ja użyłam opakowania suszonych, ale można wykorzystać świeże
Szybko Tanio Smacznieświetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej
Blondynka Gotujelimonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę soku z limonki, mleko kokosowe. Doprawić solą i cukrem. Warzywa podsmażyć krótko, na oliwie - na silnie rozgrzanej patelni. Na dnie talerza ułożyć warzywa, na nich rybę. Wlać zupę. *Ja przygotowałam zupę z kręgosłupa i głowy turbota. Użyłam filety
królestwo garówPrzed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych
Tradycyjna Kuchniaużyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światateraz stosowała ten sposób! Czuję dyskomfort, gdy nie mam w domu cytryny. Zawsze kupują więcej i robię zapas. Cytryna musi być - do herbaty, ciasta drożdżowego, sosu, zupy, ryb, sałatki, czarnej kawy przeciw migrenie, no i oczywiście przeciw gorączce. Nie wiem czy znacie ten sposób. Moja Babcia zawsze kroiła cytrynę w plastry i okładała nimi stopy
KUCHARNIAfakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit. Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa.W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie bosko
głodny alergik