doskonałe danie na jesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki(...)gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem
W SMAKmają u nas żadnych szans. Oczywiście, starałam się dotąd wykorzystywać płatki owsiane w inny sposób, np. obtaczając w nich takie słodkie kulki albo dodawać do gotowania zupy, jednak cały czas miałam wrażenie, że stanowczo za mało tego owsa w naszej diecie. Ostatnie podejście, które zrobiłam z nadzieją, że może jednak znajdzie się sposób na owsiane śniadanie(...)duże kopiate łyżki zmielonego siemienia lnianego - wszystko zmieszać. A do tego różnie, w zależności od nastroju i tego co w lodówce, oczywiście będzie się to zmieniać wraz ze zmianą pór roku. Póki co nasze hity to: - 1 brzoskwinia, 1 nektarynka, 2 morele - zblendować i wymieszać z bazą - 2 brzoskwinie, 1 jabłko, 1 kiwi gold - zblendować i wymieszać - Cały ananas pokrojony
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./FARSZ:Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy, zioła, ziarna(...)jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza
Wypisz Wymalujramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie ryb, a nie - jak ramen - na mięsie. Tak przynajmniej brzmi jedna z wielu historii dotyczących pochodzenia ramen. Największą popularność ramen zdobył po II wojnie światowej, kiedy w Japonii(...)jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty
W SMAK„… chceszli dobriim poliewke barszczowum wiicznicz, teda czasi maiowego naschbirai lisszcia barszczowego…”. Tak zaczyna się najstarszy przepis na barszcz wigilijny, pochodzi z XVI
ladykitchenPrzez kilka tygodni dynia czekała na swoja kolej, na parapecie w kuchni. Dzisiaj przyszła pora na pyszne pesto, z pieczonej dyni. Szbkie w przygotowaniu, a co najważniejsze domowej roboty, nie ma nic lepszego! Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Surówka(...)smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony. Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek do zupy z pewnością wzbogaci jej smak
Moja smaczna kuchniakupiłam spore opakowanie zielonych szparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie nie stanowią problemu, bo można je wykorzystać do gotowania zupy szparagowej. Dzisiaj jednak na niedzielny obiad ugotowałam kremowe curry. Curry można podać z ryżem , bulgur lub inną kaszą. Jeśli macie czas i ochotę to możecie upiec naan z patelni(...)wystarczy jedno małe chili. Moja rodzinka lubi na ostro, więc ja podkręcam metabolizm ostro, dosłownie! Kremowe curry 4-6 porcji Składniki: 800 g fileta z piersi kurczaka 10 cm pora 1 czosnek solo 250 g pieczarek 200 g zielonych szparagów 1 czerwone chili 100 ml bulionu z kurczaka 500 ml kokosowej śmietanki 2 łyżeczki curry w proszku
codojedzeniaDynię robiłam już w kilku odsłonach, zarówno słodkich jak i wytrawnych. Były już ciasta i ciastka, pierogi, zupy i zapiekanki. Dziś dynia w postaci risotto. Danie wyszło rewelacyjnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Polecam wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Do risotta można wykorzystać mus z dyni jak w moim przypadku, lub świeżą dynię. Jeśli wykorzystujemy świeżą dynię, trzeba ją najpierw(...)gałką muszkatołową. Gdy ryż będzie miękki i kremowy dodać masło i dokładnie wymieszać. Risotto podawać od razu posypane pietruszką, szczypiorkiem i parmezanem. *bulion warzywny Warzywa (np. marchew, pietruszka, seler, por) zalać wodą. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprawić solą, pieprzem, lubczykiem, szczyptą imbiru i kurkumy a następnie zagotować. Gotować co najmniej 30 minut aż warzywa będą miękkie. Bulion odcedzić
Mama Gotujemogę do domu wracać :) Madzia jakoś tak po prostu wielce się nudziła i postanowiła troszkę czasu w kuchni spędzić. Rezultat tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi(...)oliwę z papryczkami chili. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureWywar wołowy gotujemy zazwyczaj na mostku, łacie lub goleni. Są to większe kawałki mięsa wymagające dość długiej obróbki termicznej. Aby przyspieszyć gotowanie, kroję mięso na plastry
Szybko SzybkowarRosół wołowy - stały bywalec polskiej kuchni. Wyśmienicie smakuje czysty, podany w bulionówkach lub tradycyjnie - z domowym makaronem. Gotowanie wywaru przebiega w dwóch etapach: w pierwszym
Szybko Szybkowar(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapsalon XXL Kapsalon to danie, które łączy w sobie wszystko to co najlepsze. Soczyste mięso w przyprawie gyros, pyszne frytki, świeże warzywa
Przepiski.plNie ma nic lepszego niż rosół u mamy czy babci. Czy jest on na stole, czy we wspomnieniach, to zawsze miło nam się kojarzy. Nie chcę
Poezja smaku