zupa z pora - 4000 przepisów (strona:224/267)

Zupa marchewkowa - krem 93

Moja rodzina bardzo lubi zupy a młodszy syn jest fanem zupy marchewkowej.     Może i Wam przypadnie do gustu ? 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1-1,5 kg marchewki szczypta mielonego czosnku jeśli nie lubimy możemy pominąć kawałek białej część pora kawałeczek selera oraz korzeń pietruszki puszka mleczka kokosowego(400ml) śmietanka 30% do dekoracji masło do smażenia ok.3łyżki   sól, pieprz mielony czarny do smaku szczypta pieprzu cayenne oraz curry

W garach u Gosi
Pasztet z jajkiem 63

Domowy pasztet z jajkiem to idealna przekąska na świąteczny stół i nie tylko. Na bardzo smaczna przekąska sprawdzi się na każdą okazję, a nawet bez okazji

Przepiski.pl
Zakwas na żur 189

 Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania bez domowego żurku z kiełbasą i jajkiem. Niestety, żeby żur wyszedł idealny, potrzebny nam jest dobrej jakości zakwas. Można szukać

W poszukiwaniu inspiracji
Pierożki Kebabowe z Sezamem 140

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi to bardzo popularne, polskie danie, które uwielbiamy. Najczęściej przygotowujemy tradycyjne pierogi ruskie z ziemniakami i serem. Dziś przedstawimy Wam nieco inną odmianę

Przepiski.pl
Zakwas na żur 82

Eeehh, oby się tylko udało :) Bez zbędnych dygresji przejdźmy do rzeczy (nie chce mi się rozpisywać bez sensu i potrzeby, bo już na stole stoi i stygnie zupa-krem brokułowo kalafiorowa, którą Madzia zrobiła). 500 g mąki żytniej razowej 1 litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej(...)lodówce około 2 tygodnie. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 183

zarazem wyjątkowych potraw, ta bez wątpienia powinna trafić na Waszą listę przebojów kuchennych. Użyte składniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować(...)Pieczarki oczyścić ściereczką, odciąć 4 plastry do dekoracji, resztę posiekać. Cukinie umyć, odciąć górę z ogonkiem, wydrążyć łyżką do melona (miąższ zachować do innej potrawy np. zupy). Włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli, cukru i octu, gotować 5 minut. Wyłowić łyżką cedzakową, włożyć do dużej miski z zimną wodą i lodem. Na maśle podsmażyć plastry pieczarek

SzczyptaSmaQ
Nie taka dieta straszna jak ją malują. 300

spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej i pieczone, a nie smażone; lasagne - jak najbardziej, ale dlaczego makaronu nie zastąpić bakłażanem i cukinią, mielonego mięsa(...)moja waga jest dokładna bo czasami wariuje (jednak wydaje mi się, że świąteczny tłuszczyk już zostawiłam za sobą); i rzecz, którą zauważyłam dopiero wczoraj, zawsze do tej pory waga potrafiła mi się wahać o 2-3kg w ciągu dnia (czyli ważąc się wieczorem, ważyłam więcej o 2-3 kg względem ważenia porannego). Z czego to może wynikać? Zatrzymanie

Brzuszki Łakomczuszki
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 129

prostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)wielu innych państwach i miastach. Ta pizza w moim ogólnym rankingu jest bardzo, bardzo, bardzo wysoko. Powiedziałabym, że wręcz na podium. Nasz faworyt to  Quattro Staggioni  (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz  Diavola  czyli klasyka z pikantnym salami. Smakowała nam też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę

Czarnawisienka
Rosół drobiowo-wołowy 157

Przepisów na rosół jest wiele. W każdym domu gotuje się go trochę inaczej. Ja z dzieciństwa pamiętam przepyszny rosół mojej Babci. Zawsze gotowała go z wiejskiej

Smakołyki Asi
Klasyczne brownies, Magiczne smaki 151

bardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej(...)końcu zawitałam do  Magicznych smaków . To jak na razie jedyna wegetariańska restauracja w Rzeszowie (przy ulicy Krzyżanowskiego 4A). Jestem zachwycona jedzeniem. Bardzo smaczne i niedrogo. Zupa dnia - 5,50 zł. A teraz zaczyna się coś nietypowego, ale to na duży plus.  Na drugie danie dostajemy wszystko, co jest w danym dniu przygotowane (z reguły 5 różnych potraw

Qlinarnie i Qlinarnie
Roladki panierowane z marchewką i jabłkiem 50

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki drobiowe to bardzo popularne danie obiadowe, które można zaserwować na wiele różnych sposobów. Ich głównym składnikiem jest farsz, od którego również zależy

Przepiski.pl
Wigilijny barszcz z kluseczkami z quinoy i grzybów 145

Jako wielbicielka maminej kuchni, muszę stwierdzić, że moja mama zaraz po najlepszym rosole świata, robi najlepszy barszcz wigilijny. Ideału rosołu zapewne nigdy nie doścignę, ale barszcz

Quinoa Raz!
Krem z dyni 161

obejrzenia go w internecie na stronie player.pl https://www.facebook.com/MasterChefTvn/photos/a.257978250983283.56746.254204168027358/818871754893927/?type=1&theater A teraz klasycznie i jak to tu zwykle bywa, jako że jesień zbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną(...)zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy

Kuba Gotuje
Kuchnia Indyjska 104

jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Cha­rak­te­ry­stycz­ną po­tra­wą jest dosa, czyli cien­kie, suche na­le­śni­ki wyra­bia­ne z mąki(...)smaku, ale także do pobudzenia apetytu i procesów trawiennych. Wiele uwagi poświęca się temu, by przyprawy podkreślały oryginalny smak potraw, ale go nie zmieniały. Tradycyjne składniki posiłku zależały od pory roku, pożądanego efektu (dania rozgrzewające i chłodzące), wieku, a nawet charakteru. Niegdyś każde danie musiało mieć sześć ras (smaków): słodki słony gorzki cierpki kwaśny ostry. Przypisywano im określony wpływ

ClauditteMissCooking
ROSÓŁ Z PULPETAMI 133

rosół:  porcja rosołowa z kurczaka  5 marchwi  1 korzeń pietruszki  1/2 natka pietruszki  1/2 korzenia średniej wielkości selera  1 średni por  2 cebule  5 listków laurowych  6 kulek ziela angielskiego  3 litry wody  sól i pieprz 1  gałązka lubczyku pulpety:  500 g mięsa mielonego z szynki(...)dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy 3 minuty. Nie wrzucaj nigdy mięsa na zimną wodę,  mięso odda smak do wody. Tak robimy, gdy chcemy uzyskać wywar na zupę lub sos. Na  każdą porcję rosołu daje 4 pulpety i trochę świeżej natki

KuchcikoweLove