jeszcze do swojej torebki i idziemy na plac zabaw. Klamotów mam tyle, że mogłabym na przedszkolnym podwórku otworzyć stragan i nieźle na tym zarobić. Hania w szkole je zupę, Franek w przedszkolu ma pełne wyżywienie. W domu zawsze musi być drugie danie, głównie ze względu na głodną Haneczkę, głodnego męża i regularnie spożywającą posiłki mnie samą. I tak wracając(...)się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego
bistro mamasię tawerny i restauracje, których właściciele zwykle zamieszkują piętro budynku. Jak przystało na kraj o gorącym klimacie w godzinach południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju(...)największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie
W kuchni KatieJesień to czas warzyw korzeniowych. Marchew, pietruszka, seler, pasternak, buraki dają nieograniczone możliwości w wymyślaniu prostych, ale jakże smacznych potraw. Zwykłe surówki, kremowe zupy, pure, pieczone lub duszone warzywa... Warto też pomyśleć o nieco innym ich zastosowaniu. Sięgacie czasem po różne mieszanki warzyw typu vegeta? Mnie przeraża skład: wszechobecny glutamian monosodowy oraz inne zupełnie niepotrzebne dodatki, które mają wzmocnić smak(...)pięknie się prezentuje w ładnym słoiku. Może też być świetnym prezentem dla miłośnika dobrej kuchni i zdrowego jedzenia. Składniki: 1 kg marchwi 300g pietruszki 300g selera 1 spory por (biała część) pęczek świeżego lubczyku duży pęczek natki pietruszki 3 łyżeczki drobnej soli himalajskiej Warzywa umyć, obrać, za pomocą obieraczki pokroić na wstążki. Por przekroić wzdłuż, pokroić w paski, rozdzielić
Obiad gotowyczynności układu nerwowego. Ze względu na dużą zawartość naturalnego kwasu askorbinowego (wit. C), beta- karotenu i potasu zaleca się stosowanie pomidorów przy niedokrwistości, osłabieniu, złym samopoczuciu, w porach roku kiedy organizm jest szczególnie narażony na wirusy i bakterie. A więc niezwykle szeroki wachlarz wartości odżywczych. SOK DLA PALACZY Sok pomidorowy może chronić osoby palące papierosy przed rozedmą(...)działaniem wolnych rodników, likopen tym samym chroni nasz organizm przed nowotworami, chorobami serca, zaćmą i wieloma innymi schorzeniami. Kilka pomidorowych faktów • Najlepsze źródła likopenu to: sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy, sok wielowarzywny, zupa jarzynowa, różowy grapefruit. • Spożywanie pomidorów, sosu pomidorowego i pizzy z sosem pomidorowym częściej niż dwa razy w tygodniu, może zmniejszyć ryzyko zachorowania
potrawyregionalneWitajcie w ostatni dzień 2013 roku! Czas podsumowań i wyznaczania postanowień noworocznych. Pokazałam Wam już podsumowanie 12 najlepszych zdjęć z tego roku, teraz pora na 12 najchętniej odwiedzanych przepisów. Jak zauważycie na liście znajdują się same klasyczne pozycje, zatem wnioskuję, że wielu z Was zdecydowanie woli taką kuchnię. Jednak to nie przeszkodzi mi w kolejnych eksperymentach kulinarnych(...)kochani Czytelnicy życzę wielu inspiracji kulinarnych, udanych potraw, kuchni, która się sama sprząta po gotowaniu :-) i czego tylko sobie wymarzycie!Do zobaczenia (napisania) w 2014 roku! miejsce 12 Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćPrzez jakiś dłuższy okres nie miałam ochoty na rosół,zbrzydł mi doszczętnie bo w moim domu był co niedzielę.Po paru latach zachciało się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień
Czary - gary w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Symfonia smakowajesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości, gdy blendera używałam dosłownie od święta, a dynia kojarzyła mi się z mdłą zupą-krem, którą czasem sobie fundowałam na uczelnianej stołówce. Bardzo się cieszę, że ten niesmaczny czas mam już za sobą, bo dynia to prawdziwe cudo natury! W dalszym ciągu nie jestem(...)bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie! Są mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę za nie własnym
Fill The BowlBardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeszcze sześć lat temu nie przepadałam za tą królową zup. Szczerze powiem, że nawet nie pamiętam co mi w niej nie pasowało. Wszystko się oczywiście zmieniło, kiedy byłam na studiach i zatęskniłam za domową kuchnią. Świeżą i pachnącą, a nie mrożoną i odgrzewaną z jaką miałam na co dzień do czynienia. W końcu się zebrałam. Było kilka telefonów(...)ratować jakieś danie, ale to wszystko w razie "W". Składniki : 3l wody Włoszczyzna: 2 marchewki średniej wielkości 2 duże korzenie pietruszki 3 grube plastry selera 1/2 zielonej części pora 1 mała cebula 1 ząbek czosnku liść lubczyku Mięso: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka Przyprawy: sól pieprz ziele angielskie - 4-5 kulek liść laurowy
Justa próbuje gotowaćMagdy Gessler. Obecnie w zajeź dzie można również wykupić nocleg. Przed zajazdem znajduje się spory plac zabaw dla dzieci, jednak ze względu na pogodę nie korzystaliśmy z niego. Pora roku (luty) nie pozwoliła nam również cieszyć się zielenią, która w ciepłych miesiącach musi urzekać swoją intensywnością. Dookoła jest sporo, drzew i krzewów a teren należy do zadbanych(...)bardzo rzeczowo informuje o daniach z kar ty. Karta nie ma o błędnej list y pozycji, jest zwi ę zła i czytelna. Na potrawy czekamy około 15 minut. Próbowaliśmy zupy d yniowej, rosołu, gulaszu z dzika, warmińskich farszynek, szarlotki . Są idealne! Obłędnie pyszne. Gorące, aromatyczne, bezbłędnie doprawione. Każda z ich jest kulinarnym dziełem sztuki. Nie ma w tym słowa przesady
WYSPA SZCZĘSLIWAjakich potraw i dlaczego opowiadał nam Piotr Chylarecki, który od wielu lat jest twórcą przepisów na wszelkiej maści słodkości. Gotowaliśmy również pod czujnym okiem Pawła Kibarta, którego do tej pory znałam jedynie z II edycji Top Chefa. Po krótkim wstępie i smakowaniu czekolady podzieliliśmy się na 4 grupy i ruszyliśmy do boju. Ja miałam przyjemność przygotowywać Piersi z kaczki(...)wspólne gotowanie i smakowanie. I mam nadzieję DO ZOBACZENIA! Zapraszam na małą fotorelację z tego smakowitego spotkania. Przystawka - Wędzona pierś gęsi z sorbetem z buraka, gorzkiej czekolady i pomarańczy Zupa - Krem z kalafiora, z serem gorgonzola z chipsami z gorzkiej czekolady Danie główne - Piersi z kaczki, z sosem z gorzkiej czekolady, imbiru, chili i marakui a podaliśmy
Dzieje kuchennej Wiewióry