zupa z pora - 4000 przepisów (strona:212/267)

Rukiew wodna - eliksir młodości 215

nawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku,   który pozytywnie wpływa(...)wodnej posiadają zdolności hamowania rozwoju komórek nowotworowych raka piersi  poprawia kondycję skóry i działa odmładzająco przy spożyciu około 80 g dziennie (spłycenie zmarszczek, zmniejsza przebarwienia i zaczerwienienia, zwęża pory) wspomaga pracę wątroby, tarczycy i układu krwionośnego stanowi środek przeciwzapalny błony śluzowej jamy ustnej wspomaga leczenie reumatyzmu wyciąg z rukwi wodnej podaje się przy awitaminozie posiada działanie moczopędne (spożywana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 230

Krokiety lubi cała moja rodzina. Przygotowuję je często na Wigilię lub Sylwestra ze znajomymi jako jedno z dań gorących. Polecam :) Naleśniki: 500ml mleka 400g mąki pszennej

Smakołyki Asi
Ato Ramen- japoński raj dla podniebienia na Off Piotrkowska 162

Jeśli do tej pory nie odwiedziliście niewielkiego baru na Off Piotrkowska, to koniecznie musicie to naprawić. Nie będziecie żałować! Ato Ramen- japoński raj dla podniebienia na Off Piotrkowska Ato Ramen, które otworzyło swoje podwoje w czerwcu 2017 roku,  jest na okrągło oblegane przez głodnych klientów, więc kiedy przychodzimy tu w sobotę w porze obiadowej jesteśmy(...)najlepszych składnikach,w  większości sprowadzanych z Japonii.  Podczas naszej wizyty szefuje im szef kuchni z Ato Sushi, restauracji, która akurat jest w remoncie. Ramen to japońska zupa jednogarnkowa, która od niedawna podbija serca Polaków. To rodzaj fast foodu, który w Japonii jest serwowany na każdym roku. Na dzień dobry zamawiamy po japońskim piwie i kokosowej lemoniadzie. Potem przed

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 219

BOBOWATE.To liczna rodzina samych rarytasów potrzebnych do prawidłowego rozwoju każdego z nas. We Włoszech, szczególnie na Sycylii takie legumi jada się do 2 razy w tygodniu, a w okresach pory deszczowej- u nas zima- nawet do 4 razy w tygodniu. Ja do mojej gotowej już mieszanki, którą przywiozłam z Włoch- dołożyłam szklankę fasolki Mung, którą dostałam od Skworcu(...)rodzaju dietach oczyszczających organizm. Ze względu na dużą zawartość białka jest doskonałym produktem dla wegetarian czy wegan. Zastosowałam kilka przypraw Skworcu..i wyszła mi rzecz genialna! Pyszna fasolowa , gęsta zupa, ze wspaniałych i naturalnych składników. Ale po kolei... Składniki mix groszków i grochów inaczej LEGUMI fasola Mung Skworcu ok.szklanki liście kolendry Skworcu 2 łyżeczki przyprawa do fasolki Skworcu 4 łyżeczki

Z Kuchni Do Kuchni
Bezglutenowa kuchnia 152

piekarnika. Jeśli chodzi o czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy(...)minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Następnie po 20 minutach rozrabiamy w kubku mąkę sojową, ziemniaczaną i mleko w proszku z zimną wodą, a następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut i wylewamy do talerza, na którym przygotowaliśmy wcześniej połówki jajek SMACZNEGO! Autor artykułu Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej

Kuchcik gotuje
Literkowy rosół 198

      W tym roku przeziębienia czepiają się mnie i mojej rodzinki bardzo często , kichanie , katar ,kaszel , gorączka , a grudzień to już jest sam szczyt

Mój Smak
Flaki na rosole wołowym 152

godzin na przyrządzaniu flaków, takich jakie robiła babcia. Wyszły naprawdę pyszne. Rozgrzewające, dla mnie idealne. Składniki: Rosół wołowy: - 0,5 kg wołowiny na rosół; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 por; - kawałek selera; - natka pietruszki; - 3 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz Flaki: - 90 dag flaków pokrojonych; - 2 marchewki; - 1 pietruszka; - 1 duża cebula; - kawałek selera; - 1,5 łyżeczki(...)pokroić w zapałkę, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków. Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

dom-agi.pl
Polędwiczki w sosie kurkowym 171

Szybki obiad, wystarczy 30 minut i gotowe. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i obsmażyć na złoty kolor. Można dodać dwa ząbki czosnku jak lubicie

Kuchnia Pokoleń
Wonton pierożki zrób je sam :) 242

kilka miejsc gdzie możesz zjeść takie pierożki, w Krakowie obecnie bodajże są dwa lub trzy miejsca i podbijają podniebienia klientów. Często też pierożki won ton podaje się wraz z zupą.  Jako, że mamy w domu koszyk do gotowania na parze, zrobiliśmy swoją wersję i to w sumie nie jedną… Pierożki z różnymi nadzieniami, przeważnie spotyka się nadzienia(...)łopatki wieprzowej  15 dkg krewetek ( u mnie średniej wielkości mrożone )  1 łyżka sosu sojowego  1 łyżka oleju sezamowego  około 8 cm kawałek białej części pora  1 cebula  2 ząbki czosnku  1 łyżeczka pieprzu z kolendrą  1 białko ubite na pianę  Łopatkę zmielić w maszynce, krewetki obrać i drobno posiekać

Kuchnia na wzgórzu
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 175

pasterska z puree dyniowym, pyszne burgery z fasoli z pieczarkami czy marchewkowe lasagne bolognese! Poza tym jest sporo wspaniałych propozycji na zupy - chłodnik marchewkowy z pomarańczą i melonem, kremowa zupa z białej fasoli z wędzoną oliwą czy miso z chrupiącą marchewką, szparagami i omletem japońskim! Sami powiedzcie - aż chce się wszystko zjeść! My na pierwszy rzut musimy zrobić - smażoną fasolę(...)chociażby bardzo czekoladowy tort z cukinią! Co możemy Wam powiedzieć w podsumowaniu? Z pewnością będzie to książka, po którą będziemy bardzo często sięgać! I bez różnicy jaka to pora roku zawsze znajdziemy w niej coś dla siebie - na małą przekąskę, lunch, obiad czy coś słodkiego na ząb! My książkę bardzo polecamy! ________________________________________________________________ KONKURS!!! Mamy dla Was jeden egzemplarz książki

Plate of Joy
ROSÓŁ Z LANYMI KLUSECZKAMI 96

Rosół to zapewne obowiązkowe danie na niedzielę w wielu polskich domach. A jeszcze z domowym makaronem to już poezja. Jednak jeśli nie mam czasu lub chęci

Zrób to smacznie
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 163

kostkę. Podsmażamy całość na oliwie z oliwek i czekamy aż wystygnie. Mięso z podudzia: potrzebna będzie tylko połowa tego mięsa. Drugą połowę możemy przeznaczyć na coś innego, np. na zupę. Mięso mielimy blenderem (albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach(...)fasolę z faszerowanymi udkami. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Smak Lata, czyli...warsztaty kulinarne w Siedlisku 140

jeszcze trzy miesiące temu .... A oto menu warsztatów Smak Lata: CZWARTEK Grillowane brzoskwinie z kozim serem, szynką parmeńską z focaccią (ziołową oraz z mirabelkami, miętą i solą morską), sałata Zupa krem z pieczonych buraków i malin Galette (na dwóch spodach – oliwkowym i maślankowym) z pieczonymi warzywami, kremem z fety i sałatą Lawendowa panna cotta z pieczonymi morelami z tymiankiem SOBOTA(...)klik) . Fotorelacja z warsztatów zamieszczona jest w tym miejscu - klik . A już teraz z radością mogę zaprosić na kolejne warsztaty, które pod nazwą  PIĄTA PORA ROKU   będę prowadzić w Siedlisku w dniach 26-29 września .  Miejsc niewiele, z założenia gotujemy i spotykamy się w kameralnym gronie.  Rezerwacje miejsc oraz informacje : warsztaty@siedliskoblanki.com

KUCHARNIA
Barszcz wigilijny 496

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)czosnku1 - 2 liście laurowe2 - 3 ziarenka ziela angielskiego6 - 8 ziarenek pieprzu100 g suszonych grzybów1 łyżeczka majerankuszczypta cukrusok z cytrynysól. pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Warzywa (marchew, pietruszkę, selera, pora, buraki) myjemy, obieramy, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy opieczoną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, odrobinę soli. Na małym ogniu gotujemy wywar

W kuchni Katie
Sałatka z ogórka z imbirem 117

Sałatka z ogórka z imbirem. Prosta surówka z ogórka w stylu azjatyckim.  Sałatka z ogórka z imbirem i sezamem nosi nazwę kyuri sunomono. Ta japońska

Cztery Fajery