Lubię paprykę pod wieloma postaciami, nic dziwnego, że leczo też uwielbiam. Ponieważ zimową porą cena papryki jest dosyć wysoka, właśnie teraz, jesienią, robię sobie zapas leczo na zimę. Wystarczy szybko podsmażyć kiełbaskę, pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo(...)prowansalskie. Pakujemy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/leczo-papryki-cukinii-sloika/ BosowKuchni Artykuł Leczo z papryki i cukinii do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMiało być o ciężkiej orce na ugorze jaką jest depilacja, ale depilacja średnio pasuje do jedzenia. Jak ktoś bardziej wrażliwy to może nie zdzierżyć i womitować
ladykitchenWilgotne i szybkie ciasto maślane Przepis na hiszpańskie ciasto z masłem i śmietaną. Wilgotne i szybkie ciasto maślane to najlepsze szybkie ciasto do kawy , jakie
Cztery FajeryPrzed porą obiadową rzuciłam pytanie –„Zjadłbyś racuchy?” Odpowiedź padła dokładnie taka, jakiej mogłabym się spodziewać – „Ale takie prawdziwe, drożdżowe, jak babcia robiła na tłuszczu smażone? Z dżemem?” Takie prawdziwe. Takie których charakterystyczny smak pamięta każdy z nas. Bardziej klasycznie racuchów zrobić się nie da. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już gorące i całkowicie rozpuszczone, do rondelka wlewamy mleko(...)mnie ciasto stało przy kaloryferze i rosło sobie spokojnie przez lekko ponad półtorej godziny, aż wypełniło prawie całą misę Kitchen Aida. Szykujemy sobie metalową łyżkę (wystarczy taka do zupy) i kubek z wrzątkiem. Zagrzana i mokra łyżka pozwoli ciastu lepiej się od siebie odklejać. Na dosyć głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej. Im go więcej, tym racuchy będą wyżej
Karo in the Kitchenwarzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj(...)oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie
Ostra na Słodko,,Nominacja do Liebster Blog Award jest otrzymywana od innego Blogera, w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów
mojewypiekiinietylkoczasie dbam również o to, by w mojej kuchni było rozgrzewająco, sycąco - jesiennie... Poniżej przedstawiam zestawienie moich ulubionych produktów bez których nie mogę się obejść o tej porze roku lub planuję wypróbować kilka przepisów. :) 1. Jabłka ,,An apple a day keeps the doctor away" (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka) Jabłko dla zdrowia, urody i sylwetki. Zdecydowanie(...)mogą pomóc pozbyć się pasożytów (owsików, tasiemca i innych niechcianych lokatorów...). Dynia jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko
Kuchnia EllieNie lubię żadnych wzmacniaczy smaku. Jak na wejściu do restauracji wyczuję jeden z nich, uciekam. Nigdy w domu nie miałam i nie będę miała takich cudów
KardamonovyNie lubię żadnych wzmacniaczy smaku. Jak na wejściu do restauracji wyczuję jeden z nich, uciekam. Nigdy w domu nie miałam i nie będę miała takich cudów
Kardamonovywłaśnie w poniedziałek tam byłem. Najgorzej nie było. Zaczynamy od gęstej zupy musztardowej. Generalnie danie w porządku, dobrze przyprawione, zagęszczone najprawdopodobniej zmiksowanymi ziemniakami, aczkolwiek musztarda przyzwoicie ożywiła smak tej zupy. W oczekiwaniu na dania główne dostajemy specjalność restauracji – napój ogórkowy. Można by rzec, że orzeźwiający ten napój głównie ze względu na sporą zawartość pieprzu w połączeniu z octem. Niemniej(...)można go nazwać obrazem, nawet ni szkicem i myślą o zamiarze szkicu. Padło na te dwa miejsca, może do Mestwina nie w poniedziałek, może do Browaru późną wieczorową porą będzie jeszcze lepiej, może nie jest aż tak drogo? Tego to nawet najstarsi kaszubi nie wiedzą! To wszystko nie zmienia faktu, że Gdańsk jest pięknym miastem, ze swoją historią wyłaniającą się
Right Behind The Kitchenpierwszej, noworocznej stronie mojego bloga chcę podzielić się z Wami nie przepisem, lecz najlepszym składnikiem wielu przepisów, i to nie tylko kulinarnych! Wzbogaca i ulepsza smak ciasteczek, zup, mięsa, a nawet kawy! Znajdziesz go w najlepszych kremach do pielęgnacji ciała, ale, jeśli chcesz, możesz go też użyć do... czyszczenia mebli. Zdziwiona/y? Co to takiego? Olej kokosowy! Czy kiedykolwiek(...)swój popcorn i posyp go solą morską- jak w kinie!możesz nim zastąpić spray do smażenia- nic nie będzie przywierać do patelni!wydłuża świeżość jajek - posmaruj nim skorupki, zamknie pory i zmniejszy dostęp tlenu, co wydłuży ich "życie"o tydzień lub dwaskutecznie zwalcza świąd, dyskomfort po ukąszeniu przez owady, wysypki, infekcje; nanieś go na ranę, a szybciej się zagoi
Gotowanie to kochaniekierunku on NIE zmierza. Otóż jak już zapewne zauważyliście, nie podążam za blogowym kalendarzem świątecznym, tj. kiedy są święta Bożego Narodzenia nie zasypuję Was przepisami na 10 rodzai karpia, zupy grzybowej czy pierników. Kiedy za pasem Wielkanoc nie znajdziecie u mnie szerokiego wyboru żurków, mazurków i babek. A kiedy zbliża się Tłusty Czwartek nie zamykam się w kuchni(...)trzeba wynająć armii krasnoludków. Do tego zawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ świat nie kręci się tylko wokół samego jedzenia :) Po tak obszernym wywodzie pora w końcu przejść do sedna. Powyższe ciasto wiśniowe to jedno z moich ulubionych, dlatego było jednym z paru wypieków na moim urodzinowym stole. Uwielbiam je zwłaszcza za wiśniową masę
My simple kitchenzdradzą zadowolenie i smakowe spełnienie. Czy takie danie może nie smakować? SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, /SOS: - chrzan (ORZECH) , słoiczek, - śmietana, 3-4 łyżki, - domowa Vegeta (mieszanka suszonych warzyw), - pieprz czarny(...)słowa o naszym sosie - my nigdy, przenigdy nie dodajemy mąki. Nie musimy niczym zagęszczać. Ba, my nie uznajemy takich poczynań w kuchni. Mąka - jak najbardziej, ale od zup, sosów i innych tego typu specjałów trzymamy ją z daleka. Z bardzo daleka. Nawet najmniejsza jej ilość w tego typu daniach doprowadza nas do niemiłego szaleństwa (i tu ubolewa szanowna Pani Babcia
Wypisz WymalujWiosna to czas, kiedy w sklepach pojawiają się nowalijki. Niezwykle chętnie kupujemy chrupiące rzodkiewki, soczyście zielony szczypiorek i okrągłe pomidorki z nadzieją, że dostarczą nam wielu
Kuchnia MagdaLenykawałki chleba. Wszystko w cenie jednego piwa. Jak popiłem to bym coś zjadł. A że zupy nigdy nie odmawiam (tak samo jak pacierza) to połakomiłem się na zupę dnia czyli barszcz ukraiński. Mniej bogaty niż ten, który znam, który robi się w Polsce. Ale niesamowicie esencjonalny, pyszny. A zaraz za barszczem poszła kanapka z łososiem. Chleb ponoć domowego wypieku(...)taki jak trzeba :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture