zupa z pora - 4000 przepisów (strona:239/267)

Śledzie gajowego 168

Planując świąteczne lub imprezowe przekąski, koniecznie zaplanuj śledzie gajowego. Goście zawsze się nimi zajadają, a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Jeśli do tej pory nie próbowałeś połączenia grzybów i śledzi, musisz szybciutko nadrobić zaległości. Gwarantuję, że nie raz powrócisz do tego przepisu. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute(...)Suszone grzyby gotuj przez około 30 minut w niedużej ilości wody. Gdy zmiękną, odcedź je, a następnie z grubsza posiekaj (wodę z grzybów możesz wykorzystać do zrobienia zupy grzybowej ). Cebulę pokrój w piórka, a następnie przełóż ją na rozgrzaną patelnię z olejem. Duś ją do momentu aż cebula zmięknie i się zrumieni. Na około minutę przed końcem smażenia, dodaj

okolicepalnika.pl
Chleb gryczany z ziarnami – prosty i zdrowy przepis (bezglutenowy) 91

zdrowie. Polecam także tym, którzy chcieliby urozmaicić swoją dietę i szukają alternatywy dla “zwykłego” pieczywa. A jak ten chleb gryczany smakuje? Wszyscy nasi goście, którzy mieli do tej pory okazję go wypróbować, są zachwyceni – bardzo smaczny, “nie czuć go gryką” i smakowicie wygląda Polecam gorąco! Jeszcze uwaga dla tych,którzy nie lubią smaku kaszy gryczanej, a zatem(...)zajmuje to dużo czasu, a taka chrupiąca kromeczka smakuje wybornie! Chleb gryczany nadaje się do wszystkiego, łącznie do jedzenia solo! Pysznie smakuje z domową pastą np. buraczkową , z zupą ziemniaczaną czy grochówki z warzywami . Smacznego! Spodobał Ci się przepis? To nie krępuj się, skomentuj i udostępnij! Dzięki temu będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje

Lamarida.pl
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 146

zmarnowały więc kilogram przerobiliśmy na keczup, a 6 kg na przecier pomidorowy. Czyli zagotować, zmiksować, zamknąć w słoikach, spasteryzować i zostawić na zimę :) Żeby potem można było przerobić na zupę, sos do spaghetti, czy na co będziemy mieli ochotę. Przepis na keczup dostaniecie innym razem, teraz opowiemy wam o przecierze pomidorowym. Sprawa jest właściwie banalna. Pomidory kroimy w kostkę, wkładamy(...)facebookowy fanpage: KLIK . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 49

komórek salmonelli w jedzeniu, żebyś zatruł/a się nie na żarty. Tyle komórek zmieści się na łebku szpilki. Ile ich sobie zaaplikujesz, jeśli spróbujesz czy sałatka, sos, zupa, mięso „się jeszcze nadają” łyżeczką lub widelcem? Zazwyczaj jest tak, że najpierw wąchamy, próbując po zapachu rozpoznać, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do konsumpcji, potem w ruch idzie łyżka Niestety, większości bardzo(...)trzeba, nie należy ich myć. Przemywanie tylko zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się zarazek. Poza tym skorupka jajka to nie pancerz wodoodporny. Podczas mycia, zarazki z powierzchni jajka mogą przeniknąć przez pory w skorupce do środka. 5. Jak marynować mięso i ryby żeby nie mnożyć bakterii? Jak już wspomnieliśmy bakterie czują się doskonale w temperaturze pokojowej, dlatego jeśli marynujesz mięso nigdy

Niedzielny kucharz
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 225

Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 173

było wykończone ziołami czy prażonymi orzechami. Jej dania to kuchnia roślinna i pełnowartościowa, czyli zdrowe, nieprzetworzone składniki, jedzone bez pośpiechu, ale też bez liczenia kalorii, za to wyznaczane przez pory roku. Smaczne i piękne!   Autorka: Sarah Britton Wydawnictwo: Marginesy “Ziarno” Dominika Wójciak, to zwyciężczyni MasterChefa i blogerka, która korzysta z wielu egzotycznych smaków z tradycji (od szarych klusek(...)coś kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar!   Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też

Ugotowane pozamiatane
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 77

Boże Narodzenie w moim domu jest raczej tradycyjne. Na stole królują sprawdzone, świąteczne potrawy takie jak zupa grzybowa, barszcz, krokiety, ryby i kapusta na wiele sposobów. Z drugiej strony świąteczne ciasta są doskonałą okazją, aby nieco poeksperymentować i puścić wodze fantazji. Najpopularniejsze świąteczne ciasta Bez wątpienia najpopularniejszym, świątecznym ciastem jest piernik. Występuje on w wielu wariacjach – począwszy od tradycyjnego(...)wymaga pieczenia, więc masz niemal stuprocentową gwarancję sukcesu. 7. Dla fanów cytrusów – Cytrynowiec Cytrynowiec – aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Cytrusy smakują najlepiej właśnie o tej porze roku. Właśnie z tego względu bardzo lubię przygotowywać to ciasto właśnie teraz. Delikatny biszkopt i dwie, lekko kwaśne, kremowe warstwy z pewnością sprostają wymaganiom nawet najbardziej wymagających smakoszy. 8. Coś

okolicepalnika.pl
Garnek Żeliwny Staub, Informacje i Zasady jak Obchodzić i Gotować w Naczyniach Żeliwnych 160

kolegą. Ja mu ochy i achy o garnku żeliwnym, a on po prostu zapytał "Bez sensu płacić tyle kasy za taki garnek jak Twój skoro w zwykłym taka sama zupa wyjdzie". No właśnie. Nie każdy siedzi w tematyce kuchennej tyle co ja. Nie każdy wie czym dla takich ludzi jak ja jest garnek żeliwny. Dlatego pomyślałam, że ten post będzie(...)tych marek zastosowana jest powłoka stworzona na bazie szkła lub szklanej emulsji, glazur, dzięki temu z tych naczyń spokojnie mogą korzystać alergicy. Powłoka ta jest gładka, nie ma porów, w które mogłyby wnikać drobnoustroje chorobotwórcze. Nie przepuszcza związków, które zawarte są  w stopie żeliwa, które mogłyby zaszkodzić alergikowi. Owszem naczynia obu tych firm nie należą do najtańszych, ale cena

Blondynka Gotuje
Sery z francuskich Alp 186

pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny(...)Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i  fondue  oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak

gutfut
Rosół 258

nawet facet z dwiema lewymi rękami Przepis na rosół – wywar z kości : kości – dowolne kości (i chrząstki) dowolnego zwierzęcia (poniżej znajdziesz przykłady) woda warzywa (np. cebula, marchew, por…) przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe(...)niższych temperaturach, np. w wolnowarze, co skutkuje mniejszą ilością glutaminy w wywarze. Gotowy rosół można pić (np. szklanka-dwie dziennie), ale doskonale się też sprawdza jako podstawa samodzielnie gotowanych zup i sosów. Mocny wywar z kości można zamrozić w foremkach do lodu, tworząc swoje własne i bardzo zdrowe kostki rosołowe . Ja najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach

PaleoSMAK
Inna Bajka - opinia o produktach 124

przypadło nam do gustu. Piszę nam, bo oczywiście musiałam się podzielić z domownikami, którzy chętnie próbowali produktów Inna Bajka. Takie musli osobiście mogłabym jeść codziennie :-) I nna Bajka Musli Pora Detoksu Jest to produkt na bazie owsa i składników, które ułatwiają detoksykację organizmu. Oprócz płatków owsianych i jaglanych są tu truskawki liofilizowane, migdały kalifornijskie, kokos, ostropest plamisty, inulina(...)oraz kwasów Omega - 3. Smak granoli bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo okazało się, ze taka na wytrawnie też może być bardzo smaczna. Możemy dodać ją do sałatki, czy zupy. Ja bardzo lubię ją po prostu jeść solo, jest rewelacyjna, smakowo super skomponowana, idealna jako mała przekąska na wytrawnie. Do opakowania mamy dołączony mały spinacz, którym możemy po otwarciu zamykać opakowanie

kruche babeczki
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 177

wykorzystaniu – nie tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup! Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon(...)kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone

karmelowy
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 84

sprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA.     Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN.   HARIRA Kolejna potrawą, której absolutnie nie może zabraknąć w tym zestawieniu jest chyba najbardziej popularna zupa całej kuchni Marghrebu – HARIRA ( nie mylcie z harissą ). HARIRA to zupa w skład której wchodzi najczęściej baranina, pomidory, cebula, seler i rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i bób. Doprawiona

Ostra na Słodko
Wigilijny barszcz po mojemu 156

Czerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do

Codzienna kuchnia niecodzienna
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 123

malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać(...)Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się tak szybko winem... Zamiast konkretnych dań spróbowaliśmy lokalnych wędlin oraz podsuszanego ozora wieprzowego

Right Behind The Kitchen