pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny(...)Nadaje się na deskę serów, a także jako dodatek do innych potraw. Doskonały do zapiekanek, makaronów, warzyw, grzybów, mięsa i pieczywa. Do przystawek i fondue oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak
gutfutnawet facet z dwiema lewymi rękami Przepis na rosół – wywar z kości : kości – dowolne kości (i chrząstki) dowolnego zwierzęcia (poniżej znajdziesz przykłady) woda warzywa (np. cebula, marchew, por…) przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, pietruszka, koperek, czosnek…) Gotuj kilka godzin, odcedź, przypraw do smaku i gotowe! Prawda, ze proste? Z czego można ugotować rosół? kości – wołowe(...)niższych temperaturach, np. w wolnowarze, co skutkuje mniejszą ilością glutaminy w wywarze. Gotowy rosół można pić (np. szklanka-dwie dziennie), ale doskonale się też sprawdza jako podstawa samodzielnie gotowanych zup i sosów. Mocny wywar z kości można zamrozić w foremkach do lodu, tworząc swoje własne i bardzo zdrowe kostki rosołowe . Ja najczęściej gotuję rosół z kości wołowych (surowych albo pozostałościach
PaleoSMAKprzypadło nam do gustu. Piszę nam, bo oczywiście musiałam się podzielić z domownikami, którzy chętnie próbowali produktów Inna Bajka. Takie musli osobiście mogłabym jeść codziennie :-) I nna Bajka Musli Pora Detoksu Jest to produkt na bazie owsa i składników, które ułatwiają detoksykację organizmu. Oprócz płatków owsianych i jaglanych są tu truskawki liofilizowane, migdały kalifornijskie, kokos, ostropest plamisty, inulina(...)oraz kwasów Omega - 3. Smak granoli bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, bo okazało się, ze taka na wytrawnie też może być bardzo smaczna. Możemy dodać ją do sałatki, czy zupy. Ja bardzo lubię ją po prostu jeść solo, jest rewelacyjna, smakowo super skomponowana, idealna jako mała przekąska na wytrawnie. Do opakowania mamy dołączony mały spinacz, którym możemy po otwarciu zamykać opakowanie
kruche babeczkiwykorzystaniu – nie tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup! Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania, w końcu sezon(...)kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone
karmelowysprzedawane na ulicach w formie street foodu . Popularne są szaszłyki z grilla, a także mięso smażone i duszone. Częstym dodatkiem do dania są warzywa ( najczęściej gotowane ) – MARCHEW, ZIEMNIAKI, POR, CIECIERZYCA czy też SOCZEWICA. Przyprawia się je na ostro lub na słodko – Marokańczycy nie szczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE(...)jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN. HARIRA Kolejna potrawą, której absolutnie nie może zabraknąć w tym zestawieniu jest chyba najbardziej popularna zupa całej kuchni Marghrebu – HARIRA ( nie mylcie z harissą ). HARIRA to zupa w skład której wchodzi najczęściej baranina, pomidory, cebula, seler i rośliny strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca i bób. Doprawiona
Ostra na SłodkoCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do
Codzienna kuchnia niecodziennamalutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka podpowiada nam po polsku co wybrać(...)Gespritzer (spritzer) czyli wino białe lub czerwone podawane zazwyczaj pół na pół z wodą. Orzeźwiający, schłodzony napój, doskonały zarówno na upalne dni jak i na dłuższe spotkania wiosenna porą. Jak wyczytałem, spritzer powstał między innymi dlatego aby można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się tak szybko winem... Zamiast konkretnych dań spróbowaliśmy lokalnych wędlin oraz podsuszanego ozora wieprzowego
Right Behind The Kitchendania miała informować, że są w nim śliwki, brak lokowania produktów (nie chcę prowadzić reklam na swoim blogu), wpisy miały zawierać banerek akcji. Chciałabym szczególnie wyróżnić wpisy: surówka z porów ze śliwkami z bloga Z kartoflanego pola zrazy jagnięce ze śliwką i czosnkiem z bloga Kuchenne kajakowanie za przesłanie przepisów na śliwkowe potrawy wytrawne oraz śliwki marynowane w occie(...)am.art | blog: am.art kolor i smak Kawowo-kokosowy wegański pudding śliwkowy autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Wegańskie naleśniki z migdałową czekośliwką autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem autorka: Joe Anne | blog: TasteBased Ciasto ze śliwkami i cynamonem autorka: malinowyciec | blog: Babeczka z kremem Śliwkowiec z Kruszonką autorka: kolia18 | blog: Gotowanie Patki
Weekendy w domu i ogrodzieciepłe, majowe powietrze. Aż miło korzystać z uroków pogody. Wiosna to okres, w którym pewnie wielu z nas chce zmienić troszkę nawyki żywieniowe. Odkładamy na bok rozgrzewające zupy, ciężkie dania jednogarnkowe i sięgamy po nowalijki, które są pełne witamin, składników odżywczych i które fenomenalnie wzbogacają smak potraw. Świeża chrupiąca rzodkiewka, młody szpinak, intensywny szczypior, pikantna rukola - uwielbiam! Warto(...)plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy
Poezja Smaków - blog kulinarnypłatków i mieszanek śniadaniowych z cukrem – Dlaczego? Odpowiedź po tym linkiem – czy warto kupować musli w sklepie? Porównanie składów popularnych mieszanek. chipsów, krakersów, paluszków, orzeszków ziemnych prażonych zup i sosów w proszku gotowych dań takich jak pizza mrożona, zapiekanki, makarony z sosami, paluszki rybne, frytki napojów słodzonych cukrem i sztucznymi słodzikami, takimi jak aspartam, acesulfam K i sacharyna(...)PRZEPIS] 4. Raz w tygodniu spróbuj nieznanego Ci zdrowego produktu Internet to kopalnia przepisów, poszukaj odpowiadającego Ci dania z wykorzystaniem produktu, którego nie miałeś/miałaś okazji do tej pory spróbować. Mogą to być nasiona chia, awokado, mango czy mleko kokosowe. Eksperymenty i nowe smaki pozwalają uniknąć rutyny i zaprzyjaźnić się ze zdrową kuchnią. 5. Spróbuj wegańskich przepisów
Powiedz dietom niecałej Grecji, na wzgórzach i w górach, na polach i łąkach. Najobficiej od początku zimy do wczesnej wiosny (zima w Grecji nie wygląda tak jak u nas, to bardziej pora deszczowa, zaś jesień Grecy nazywają swoją drugą wiosną), ale można spotkać także letnie odmiany horty. Niektóre rośliny to nic innego jak powszechne chwasty porastające pola uprawne i gaje(...)połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami
Chilli Czosnek i Oliwabyło coś w rodzaju piernika. Tak jak w czasie stanu wojennego. K: A na wigilię staraliście się robić coś wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie(...)zagrożeń jakie były, a zagrożenia były ogromne, na każdym kroku. H: Ja pamiętam jak było oblężenie Warszawy i byłam z mamą w szpitalu. Przynieśli fasolówkę. Ja do tej pory nie potrafię takiej fasolówki zrobić, taka była pyszna. Cokolwiek bym nie robiła, nie ma takiego smaku. Jednak głód to najlepsza przyprawa
Kryzysowa Książka Kucharskamomencie, gdy przyszło na świat, wszystko się zmieniło. Zbiera się na odwagę i rozstaje z mężem, kończy również z romans z przystojnym doktorem. Lokal, w którym do tej pory pracowała odkupuje od właściciela za pieniądze, które dostaje w spadku od jednego z klientów, irytującego staruszka, który był jej ulubionym klientem, a ona - ulubioną kelnerką, traktował ją wręcz jak córkę(...)daje mu dużą szansę na awans. Pierwszy straceniec po 12 latach moratorium, którego przez śmierć dziesiątek niewinnych ludzi skazano na śmierć, ma ostatnie życzenie. A jest nim miska pewnej zupy o nazwie "doenjang jjigae" . Reporter, przełożony młodzieńca, wraz z niewielką ekipą wyrusza w kraj, aby odnaleźć tajemniczą zupę, ale nie byle jaką - pragnie odnaleźć idealny przepis, jednocześnie rozwiązując zagadkę zachcianki
W kuchni Karmel-itki