Uwielbiam pieczone warzywa i lubię też zupy na ich bazie. W tym wypadku piekłam pomidory z czosnkiem i opalałam paprykę. Zapach unosił się w całym domu. Wystarczyło kilka dodatków by otrzymać wspaniałą, aromatyczna zupę, gęstą i sycącą. Ja podałam ją z grzankami z bagietki(...)mozzarelli. W wersji wegan mogą być bez sera :) Przepis podpatrzony w książce "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu", lekko zmodyfikowany. Zupa krem z pieczonych pomidorow i papryki (Zupa Colma) 7 dużych pomidorów duży ząbek czosnku oliwa sól, pieprz garść świeżej bazylii 2 czerwone papryki puszka krojonych pomidorów szczypta chili w płatkach 1/2 łyżeczki wędzonej papryki do przybrania listki
Dzieje kuchennej Wiewiórytegorocznych ogórków, to po kilku dniach od zrobienia możecie już taką zupę zaserwować. Przepisy na zupy ogórkowe: zupakrem z ogórków małosolnych ogórkowa ze świeżych ogórków Zupa ogórkowa zabielana z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przepis na pożywną, rozgrzewającą ZUPĘ GULASZOWĄ - na zimowe wieczory w sam raz. SKŁADNIKI: 1/2 kg. karkówki 1/2 kg. żeberek 1 czerwona papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić(...)słupki) z dodatkiem liścia laurowego, vegety, ziela, dodajemy usmażoną karkówkę, pokrojone pomidory, koncentrat można dodać odrobinę cukru, aby wyostrzyć smak, żeberka kroimy w kostkę, wkładamy ponownie do zupy, paprykę kroimy w paski dodajemy do zupy, gotujemy 10 min. i gotowe SMACZNEGO
Kuchnia BeatyDziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie(...)pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu, na pewno uda się każdemu. Polecam!Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni(4-5 porcji)Składniki:4 czerwone papryki800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkęoliwa z oliwek lub olej rzepakowy1 łyżeczka curry w proszku1/2 dużej cebuli, pokrojonej
karmelowykilku minutach od dosypania soli. Zupa będzie najlepsza jeśli po ugotowaniu odstoi przynajmniej 30 minut. Wówczas możemy ocenić jej ostateczny smak i ewentualnie np. dosolić. Uwagi Pomidory i papryka zakwaszają zupę, zaś fasola, ziemniaki i sól sprawiają, że smak staje się łagodniejszy i bardziej zrównoważony. Ostateczny smak wyregulujemy wg własnych upodobań dodając sól – pamiętajmy jednak, że jest już w jakiejś(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-90 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-90 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Pomidory i papryka w bulionie Gotowa zupa w garnku Zupa fasolowo-pomidorowa Post Zupa fasolowo-pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusałyżeczki mielonej ostrej papryki, 2 łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu i szczyptę soli. Ostrość zupy można modyfikować zwiększając lub zmniejszając ilość ostrej papryki - moim zdaniem zupa powinna mieć wyraźną pikantną nutę, ale nie powinna być zbyt ostra. W dużym garnku rozgrzałem 2 łyżki oliwy, a następnie dodałem do niej 100 gram masła. Kiedy masło prawie(...)się całkowicie miękkie. W międzyczasie obrałem i pokroiłem w grubą kostkę ziemniaki, a papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i również pokroiłem w grubą kostkę. Po półtorej godziny gotowania zupy dodałem do niej paprykę i ziemniaki i gotowałem jeszcze przez 30 minut, aby ziemniaki zrobiły się miękkie. Gotową zupę nalałem do miseczek. Obficie posypałem drobno posiekaną natką lubczyku (można też użyć natki
Wyprawy kulinarneobrać pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować wszystko razem aż do miękkości ziemniaka. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, paprykę chili , magi, pieprz, i kminek i słodką paprykę. Zupę można lekko zaciągnąć zawiesiną
Darcia w kuchnidanie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony(...)podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone i po jednej rzodkiewce pokrojonej w słupki
Przysmaki KarolkiSzybka i łatwa w wykonaniu zupa jest idealną propozycją na lekkie pierwsze danie. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, dzięki czemu może przekonać się do niej również mały milusiński :) Składniki - 1 duży brokuł - 2 ziemniaki - 1 serek topiony śmietankowy - sól, pieprz ziołowy - mielona słodka papryka Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz(...)ilością wody, aby je zakryły. Ugotować do miękkości. Serek pokruszyć, dodać do warzyw. Całość delikatnie mieszać do czasu rozpuszczenia serka. Zupę zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem ziołowym i papryką. Zupę można udekorować posiekaną natką pietruszki i podawać z groszkiem ptysiowym. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat Smakuokoło 10 min.Dodajemy mąkę- mieszamy . Zciągamy z gazu. Dodajemy bulion kurczakowy .Miksujemy zupę dodając powoli śmietanę. Kładziemy na gaz, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Nie żałujmy pieprzu i papryki. :)Zupa po zagotowaniu jest gotowa. Przygotowujemy grzanki- według przepisu z tej strony .Różnica w dzisiejszych grzankach jest w tym że zamiast tymianku użyłam suszonej pietrzuszki.Do zupy dodajemy grzanek
Smaki EdytyZupa z kapustą i fasoląBruschetta z pieczoną paprykąZupa z pieczonej dyni i czosnkuPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGrecka gemistaSałatka z fasolki i pomidorówSałatka z
Chilli Czosnek i OliwaDziś przedstawiamy kolejne danie z kuchni meksykańskiej, którym jest zupa z opiekanych pomidorów i papryki. Bardzo smaczna i aromatyczna dzięki pieczonym warzywom, która na pewno przypasuje każdemu Składniki: - 500 g czerwonej papryki - 950 g czerwonych pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka bulionu warzywnego - oliwa - jogurt naturalny Porcja dla 2 osób Najpierw rozgrzewamy piekarnik(...)oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy paprykę i pomidory obrane ze skórki i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy bulion i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gotową zupę miksujemy blenderem na gładką oraz jednolitą masę i podajemy w miseczkach i dekorujemy jogurtem (można też śmietaną). Jeżeli ktoś
Kuchenne WariacjeZupełnie inna niż znana nam, klasyczna polska pomidorówka. Czysta, niczym nie zabielana i nie zagęszczana, za to z dużą ilością świeżych ziół , czosnku i papryki. Zupa bardzo aromatyczna i dosyć ostra. Bardzo smaczna - polecam!składniki3 łyżki oliwy z oliwek2 średnie cebule, drobno pokrojone w kostkę4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości1 łyżeczka papryki w płatkach1 łyżka soli1(...)gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 5 - 7 godzin aż smaki się przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową zupę nieco przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną parmezanem i ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego
Stare Garygotujemy około 20 minut, aż ziemniaki i kukurydza zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.Zupę podajemy z usmażonym mięsem, posypaną natką pietruszki i plasterkami papryczki chili
Smakowity Blog KulinarnyRozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować Składniki:800 g chudej wołowiny (lub wieprzowiny)2,5 l bulionu1 duża czerwona papryka1 duża żółta papryka1 duża cebula3 ząbki czosnku4 średnie ziemniaki1 płaska łyżeczka kminku (roztartego)1 płaska łyżeczka tymianku (roztartego)2 łyżki smalcu (opcjonalnie oleju)2 łyżki(...)bulionem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Z papryki zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i razem z papryką przekładamy do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na patelnię rozpuszczamy masło, dodajemy słodką paprykę w proszku i robimy zasmażkę. Przekładamy do zupy, cały czas mieszając. Gotowe Zupa jest smaczniejsza na drugi
Oryginalny smak