Zupa z czerwonej papryki w postaci gęstego kremu, o głębokim kolorze i aromatycznym smaku, dzięki chili, bazylii, czosnku i pomidorów, zaserwowana z makaronem- sycąca, treściwa, delikatnie pikantna i bardzo, bardzo smaczna. Zupę przygotowałam na papryce Corno Di Toro Rosso, znana pod nazwą 'bycze rogi', jest to odmiana dużo słodsza od popularnej papryki, niestety też droższa i rzadziej spotykana, jeżeli jednak(...)natkniecie się na nią, to warto ją kupić i spróbować, bo jest naprawdę przepyszna. Kolejna z zup, która trafiła na moją listę 'naj' więc serdecznie Was zachęcam do wypróbowania tego prawdziwie śródziemnomorskiego smaku :) * słodka papryka czerwona- 250 g (3 sztuki) * sok pomidorowy- 1 szklanka * wywar warzywny- 600 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 3-4 krążki * świeża
Kraina Miodem PłynącaMoja wersja zupy gulaszowej z żeberkami, pieczoną papryką i pieczarkami, z razowym chlebem dla zagęszczenia. Pyszna i nie aż tak czasochłonna, jak jej tradycyjna wersja na wołowinie. Składniki: ok 1 kg mięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion(...)przypali. Z lekko ostudzonych papryk zdejmujemy skórkę, kroimy je w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Pieczarki i papryki dodajemy do zupy kiedy mięso będzie prawie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i przyprawy. Zupę gotujemy
e-PrzepisyKulinarnenajpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw: papryki i pomidorów. Gulyásleves nie należy do lekkich zup, wprost(...)bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane zacierki. Jó étvágyat!!! Notatki * można użyć antrykotu, pręgi wołowej - papryka
Wędrówki po kuchniŚwięta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki, co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna(...)zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy
Basia w kuchnidodać papryczkę razem z pestkami, jeśli lubicie ostre dania, lub pesteczki usunąć, aby uzyskać nieco łagodniejszą wersję) i pastę curry, które łagodzi mleczko kokosowe. Smak papryki przełamany jest kwaśną limonką i aromatycznymi przyprawami. Zupa podana z makaronem ryżowym syci na długo; drugie danie jest zupełnie zbędne. Jeśli więc jesteście takimi zmarzluchami jak ja, koniecznie musicie wpisać ten krem do Waszego(...)liście kafiru. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki. Całość zalać wodą, gotować 10-15 minut, aż jabłka będą miękkie. Zdjąć zupę z palnika, wyjąć listki kafiru. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, sok z limonki i sos sojowy, wymieszać. Doprawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWykonanie: W garnku podgrzać olej i zeszklić na nim posiekaną cebulę, następnie dodać mięso i podsmażyć na końcu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i bulion. Zupę gotować 15 minut, Paprykę pokroić w paski lub duże kwadraty i podsmażyć ją krótko na patelni. Do zupy dołożyć przecier pomidorowy oraz paprykę chili. Pod koniec dodać czerwoną fasolę, podsmażona paprykę
Pychotkaaawariacja na temat gulyásleves, obowiązkowo jak w oryginale na smalcu (bo 2 łyżki tego tłuszczu naprawdę nikogo nie zabiją :)). Dodatkowo czerwona papryka - bo w węgierskich knajpach tylko mięcho, ziemniaki i marchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego(...)ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeZupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi...Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów.Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.Podana z parmezanowymi chipsami.Niebo w gębie!Składniki:1 kg pomidorów;1 duża, czerwona papryka;2 średnie, czerwone cebule;6 ząbków czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione.Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę.Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze usypać kółka ze startego parmezanu (o średnicy 6 cm i grubości
Gospodyni MiejskaSkładniki: 4 średniej wielkości marchewki 2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy
Luźna Kuchniatroszkę ostrzej. Z własnego doświadczenia wiem, że pikantniejsza zupa rozgrzewa na dłużej :)Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora(...)wrzucać na wrzącą zupę. (Kulek nie obtaczamy w mące.) Gotować przez kilka minut.Dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość przyprawić słodką i ostrą papryką. Zagotować.Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Jako dodatek można podać chrupiącą bułkę lub pajdę pachnącego chleba, ja jednak pokusiłam się
Codzienna kuchnia niecodziennazdjęciu wrzucony rozdrobniony wafel ryżowy. Składniki: 0,5 litra rosołu drobiowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 malutkie chilli 1 duży ziemniak 2 łyżki śmietanki do zup 18 % papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli Pomidory wlewamy do rosołu. Chilli kroimy w krążki, ziemniaka w kostkę i dorzucamy do pomidorów. Doprawiamy przyprawami do smaku. Papryki można wsypać troszeczkę(...)dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie przelewamy zupę do blendera i miksujemy na gładką masę. Z tylu składników wychodzi około 4 porcje zupy. Można pominąć Chilli i delikatnie doprawić papryką ostrą mieloną wtedy będą się zajadać nawet dzieci :). Smacznego
Moje-pitraszeniezupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika(...)bulionu. Paprykę wyjmujemy z piekarnika. Ściągamy skórę, kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu z pomidorami. Gotujemy ok. 7 minut. Wszystko blendujemy na jednolita masę. Zupa powinna być gęsta. Dodajemy bazylię, oregano, ostrą paprykę. Voilà! Rozgrzewa, jest zdrowa, szybka, nie trzeba walczyć na 5 garnków w kuchni i się rozdwajać. Kilka minut przed jedzeniem zupy warto dorzucić mozarellę, która
Kitchens Alphabetdziecku po tygodniowej nieobecności w domu, następnego dnia na stole pojawiła się zamówiona zupa. Nie do końca pomidorowa, ale jednak z pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna. Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu(...)Upieczone warzywa przekładamy do garnka i wraz z pomidorami miksujemy blenderem. Dolewamy bulion i soczewicę i gotujemy zupę aż soczewica będzie miękka (około 10-15 minut). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką
Przysmaki KarolkiZupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Zwyczajowo przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. Stąd też jej nazwa, węgierskie słowo gulyás oznacza bowiem nie co innego jak pasterza bydła. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula. Tę „ortodoksyjną”, podawaną w kociołku wersję określa się również(...)gallery-41 .gallery-caption {margin-left: 0;} Zupa gulaszowa - składniki Zupa gulaszowa - zioła i przyprawy Zupa gulaszowa - podsmażanie mięsa Cebulę i por podsmażamy w pierwszej kolejności Następnie dodajemy paprykę i włoszczyznę Zupa gulaszowa - w wersji z ziemniakami i bułką Post Zupa gulaszowa pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusakrem ale z nutą ostrości dzięki papryczce chilli i sambal oelek. Miała być tylko z dyni, ale w lodówce leżała jedna biedna, smutna, niewykorzystana, pieczona papryka i postanowiłam ją dodać dla smaku i koloru zupy. I tak powstała prosta, szybka i smaczna. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik