ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na rosole wołowym. Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podana z ziemniakami, ryżem, oraz nowe odkrycie z dodatkiem papryki. Zupa ogórkowa z papryką i chili była bardzo smaczna, papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra rosołu wołowego z kawałkami krojonej wołowiny(...)rosołu, dodajemy paprykę i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Na koniec doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową z papryką rozlewamy do talerzy i jemy ze smakiem. The post Zupa ogórkowa z papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietaną.Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna.Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ). Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy z papryki... Bardzo nam smakowała!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprzygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe, czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki :D No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.Składniki:około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami,3 papryki czerwone,3 liście laurowe,10-12 ziaren(...)czasie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a warzywa i paprykę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.Zupę doprawić solą i papryką. Można przecisnąć przez praskę czosnek, jeśli ktoś go lubi. Gęstość zupy można regulować ilością dodanego rosołu. Gdyby nam go zabrakło, wtedy można dolać trochę przegotowanej wody i zagotować.Zupę można podać w formie kremu
Codzienna kuchnia niecodziennaZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki1 czerwona cebula2 pomidory2 marchewki2 ząbki czosnku1/2 l bulionu2 łyżki oliwysól, pieprz, papryka słodka i ostraZUPA ŻÓŁTA2 żółte papryki1 cebula1 mała cukinia2 ziemniaki2 ząbki czosnku2 łyżki oliwy1/2 l bulionusól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIEZupy gotujemy w dwóch garnkach.Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę(...)pomidory bez gniazd nasiennych).Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion i gotujemy do miękkości (ok. 20 min). Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką kurkumy.Miksujemy.Zupy wlewamy na talerz jednocześnie (najlepiej za pomocą dzbanków). Ozdabiamy kleksem śmietany
Moje Kuchenne RewelacjeZupa ogórkowa nie należy do moich ulubionych, ale odkąd Piotrek ugotował niezbyt kwaśną zupę ogórkową z papryką rozsmakowałam się w niej. Na ostatnim spotkaniu Przyjaciół Winiary zorganizowano nam konkurs „Przygotowani do gotowania”. Zadaniem poszczególnych drużyn było ugotowanie zupy z dostępnych w kuchni składników. Zupy były oceniane przez specjalną komisję składającą się z przedstawiciela marki Winiary, szefa kuchni marki(...)Winiary – Jerzego Pasikowskiego, oraz przedstawiciela agencji VML Poland. Pogrupowano nas w pary, tym razem nasz blogowy duet nie został rozdzielony, więc wymyśliliśmy, że przygotujemy zupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnio u mnie zupa prawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydań, które kosztowałam była zupa pomidorowa Alentejano, która jak się okazało w niczym nie przypominała naszej polskiej pomidorówki, za to skradła moje serce. Była to gęsta, aromatyczna zupa z pomidorów i papryki, z grzanką i jajkiem w koszulce. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam ugotować ją dla nas na obiad. Ciekawe czy smak mojej zupy przypadł by do gustu kucharzowi
Bernika - moj kulinarny pamietnikchili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego
W kuchni KatieDzisiaj zajadamy pyszną zupę gulaszową. Wyszła świetnie i odbiega od tradycyjnej. Składniki: 700 g mięsa wołowego 2 cebule pęczek szczypiorku 2 duże papryki 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki 2 puszki pomidorów bez skórki 3 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku' 6 ziaren ziela angielskiego(...)szczypiorek i zalewamy wodą - gotujemy 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę, pomidory, przyprawy, marchewkę posiekaną w kostkę i ziemniaki posiekane w kostkę - gotujemy na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków. W kubeczku mieszamy mąkę z w małą ilością wody i zagęszczamy zupę. Nalaną do miseczki posypujemy serem. Podajemy z pieczywem. EGUSTUS wyposaża naszą kuchnie
Niezły Młynekżyczą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).Składniki do 4-6 osób
Apetyczna babeczkarozgrzewająca zupa, idealna na jesienne, chłodne popołudnia. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, ale uwierzcie mi, że warto! Na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ostre potrawy. ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI (4 porcje) - 5 papryk (u mnie 4 czerwone i 1 żółta) - 1,5 litra bulionu warzywnego - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 1 papryczka chili - łyżka koncentratu pomidorowego(...)oliwa z oliwek - sól, pieprz - do podania: grzanki, jogurt naturalny Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne, lekko nasmarować oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekać przez około 50 min w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy włożyć je do szczelnie zamkniętego worka foliowego
Zgrabne GotowanieJesienna zupa ze świeżych warzyw, jedna z naszych ulubionych. Moje dzieci nie przepadają za typową zupą jarzynową, zwłaszcza nie lubią brukselki i pora, ale taką wersję zjadają z dokładką ;) Składniki:kapusta świeża 1/4 główki papryka 1 szt pomidory(...)marchew 2 szt ziemniaki 4-5 szt koperek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku oliwa lub olejfilet z indyka lub kurczaka 1 łyżeczka200 g Do mojej zupy wrzuciłam zieloną paprykę, ale czerwona zdecydowanie lepiej poprawiłaby kolor ;) Przygotowanie: Mięso ugotować w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobne
głodny alergikpleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki:1 mała dynia hokkaido (1-1,5 kg)3 szalotki1 puszka pomidorów1 czerwona paprykapół litra bulionu warzywnego1 główka czosnkupół papryczki chilioliwa sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki (w proszku)świeży tymianek prażone pestki z dynikilka łyżek kwaśnej(...)Potem dodajemy upieczoną dynię, paprykę, pomidory z puszki oraz wyciśnięty i upieczony czosnek. Gotujemy wszystko około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieloną papryką. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem oraz przecedzamy na sitku. Zupę nalewamy do misek, skrapiamy śmietaną, tymianek oraz prażone pestki z dyni. Zupa ma wyrazisty smak.zupa krem z dyni
Bon Appetit MałgorzatyRozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku
SMYKWKUCHNIjeszcze doprawić szczyptą pieprzu kajeńskiego. Ten krem z marchwi i pieczonej papryki nie tylko ma wyjątkowy smak to jeszcze pięknie się prezentuje na talerzu Zupa krem z marchwi i pieczonej paprykiSkładniki (na 4 porcje):4 papryki (czerwone lub pomarańczowe)1 kg marchwi1 czerwona cebula100 g masłapół łyżeczki kminu mielonegoszczypta gałki muszkatołowejszczypta cynamonuszczypta imbirupół łyżeczki papryki500-600 ml bulionusól, pieprzolej Kujawski(...)będzie miękka. Zmiksować. Podawać posypane stostowanymi orzeszkami piniowymi i polane kilkoma kroplami czosnkowego oleju Kujawskiego. Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Post Zupa krem z marchwi i pieczonej papryki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl