Chiński mini rosołek z mini makaronem dla mini smakoszy... no... dla tych większych też. Kolejna wersja azjatyckiego rosołku tym razem z makaronem i nna niż ostatnie
CzarnawisienkaW łatwy sposób można dokonać zamienników znanych dań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 2
Truskawkowa Fiestaptysiowym groszkiem. Ta zupa z selerów pełna jest błonnika, naprawdę syci na długo. SKŁADNIKI 6-7 zewnętrznych, dużych, zielonych łodyg selera naciowego 1 bulwa selera, ok. 300g 3 średnie ziemniaki, ok. 300g 1 mała marchew, ok. 60g 1 mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony
Karo in the KitchenZawsze na zabawie po godzinie 24, pojawia się coś gorącego, często do picia. Dlatego dzisiaj prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny
Smaki Ewy10 dużych skrzydełek z kurczakaMarynata :5 łyżek ketchupu pikantnego5 łyżek jogurtu greckiegosól do smakupieprz kolorowy do smakuczosnek granulowany do smaku1 łyżeczka ostrej papryki1 łyżeczka dowolnych ziół
Ewa w kuchniPyszna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Bardzo sycąca. Przygotujemy ją szybko, a baranina nie musi być najlepszej jakości. Moja łopatka była poprzerastana, ale na to danie nadawała się idealnie. Można ją zastąpić jagnięciną, zupa będzie wówczas nieco delikatniejsza. Skorzystałam z ciecierzycy i pomidorów w puszkach.To duża wygoda i szybkie gotowanie. Bardzo polecam! inspiracja tutaj i tutaj składniki(...)kostkę 600 g (1.5 puszki) cieciorki - odsączana i przepłukana 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1 cukinia pokrojona w dużą kostkę 750 ml bulionu z kurczaka ok 100 g świeżego szpinaku sól, pieprz do podania jogurt typu greckiego świeża kolendra Przygotowanie: Baraninę pokroić w kostkę i zmielić. W głębokiej dużej patelni rozgrzać
Stare Garyfoliowiego. Obiad: Kurczak grillowany z sosem chili mango i komosą ryżowa Komentarz dietetyka: Pełnowartościowe białko zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy Białkiem pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby morskie, jaja). Żelazo jest kolejnym, niezbędnym elementem w diecie osób z niedoczynnością tarczycy. Podobnie jak przeciwutleniacze i przyprawy przeciwzapalne czy działająca przeciwbólowo i przeciwzapalnie mangiferyna zawarta w mango. Podwieczorek: Zupa z cukinii z serem
Kulinarne Inspiracjepomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zielona soczewica w pomidorach pelati Zupa pomidorowa Pizza z cukinią
Moja smaczna kuchniajadłam zup krem z dużą ilością warzyw. Świetnie smakowała mojej mamie, więc warto podzielić się przepisem. Idealna sycąca i ciepła zupka na zimne i ponure zimowe popołudnie. Składniki: 1/2 lub mały seler korzenny 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 pietruszka 2 średnie ziemniaki 1,5-2 litry wody 1-2 pałki z kurczaka pieprz, jarzynka, ziele
Truskawkowa Fiestaindykiem , lub zupę-potrawkę na śmietanie. Jeśli macie ochotę ją przetestować to zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl Składniki dla 4 osób: 25 dag czarnej fasoli 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 4 goździki marchewka pietruszka kawałek pora kawałek selera olej 1-2 liście laurowe tymianek świeży lub suszony ocet jabłkowy lub malinowy świeża natka pietruszki kurczak lub indyk dla osób, którzy
Apetyczna babeczkakorzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości, należy ją poćwiartować. Wołowinę zaś pozostawiamy w takim stanie, jak jest. Następnie poćwiartowany drób i kość wołową/mięso przekładamy do wysokiego garnka. Zalewamy je zimną(...)ogniu czekamy do momentu zagotowania wody. Podczas gotowania powstanie brunatna szumowina, którą należy zdjąć z powierzchni. Nie należy jednak tym przesadzać, bo wbrew pozorom może to doprowadzić do zmętnienia zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad gazem do momentu, aż utworzy się na niej czarna skorupa. Gdy w garnku zacznie wrzeć, wlewamy szklankę zimnej wody, by "uspokoić" płyn, po czym
Kuchenna Kontrrewolucyasposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje tak jakby przed chwilą(...)domowy sos pomidorowy, który idealnie nadaje się do mrożenia. To nie książki, tylko zamrożone lunche – naucz się z nami jak mrozić jedzenie Sprawdź nasze patenty na resztki z kurczaka – wszystkie dania z tego wpisu idealnie nadają się do mrożenia. Jak mrozić jedzenie – coś o tym wiemy My sami sporo wiemy o mrożeniu, ponieważ gotujemy jedzenie na cały
Niedzielny kucharzprzyprawa uniwersalna typu vegeta- opcjonalnie kilka ugotowanych ziemniaków natka pietruszki lub koperek Kurczaka porcjujemy i ściągamy zeń jak najwięcej skóry. W dużym garnku układamy wołowinę i kurczaka, zalewamy zimną wodą (tak aby mięso było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu(...)następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, doprawiamy solą lub ewentualnie vegetą i wyłączamy grzanie. Na talerzu układamy porcję
Rozpustne gotowaniewięc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego
Kate's Kitchenjedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam tylko z połowy dużego kurczaka i wołowiny
Buniabaje w kuchni