zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną ale również bardzo smaczną zupę holenderską z baraniną i bobem za 9 polskich złotych. Po zupach byłem pozytywnie zaskoczony jakością dań. Już sam smak rosołu podpowiadał, że kolejne potrawy mogą być całkiem przyzwoite. Dania główne dostaniemy w rozsądnych cenach - od 17 do 33 zł. W karcie znajdziemy(...)lokal serwuje alkohole piwa, wina i wysokoprocentowe trunki w dobrych cenach. Oprócz regularnych dań z menu, obsługa lokalu proponuje także inne, niewprowadzone jeszcze do karty, potrawy. Spróbowałem odrobiny kurczaka faszerowanego cielęciną we włoskim sosie z kopytkami - soczyste i delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę
Right Behind The Kitchenwręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie na samo przygotowanie ponieważ później musi się samo gotować :) Zakupy: - 1 kg szynki - 0,5 kg schabu - 3 piersi z kurczaka - marchewka - ziemniaki - papryka czerwona
Tanio smacznie i prostoczęsto, po ugotowaniu rosołu czy innej zupy zostają nam kawałki mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty pomidorki koktajlowe sól
Mój Smak na Życieszklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek
Pełny talerzkresów", to jedna z nielicznych zup, które uwielbiam. Smakuje wybornie, jest sycąca, lekko słodkawa, z nutką grzybową i smakiem pysznej śmietany. Kto jeszcze nie próbował powinien natychmiast naprawić ten błąd, choć myślę, że niewiele jest takich osób. Zatem zapraszam do mojej kuchni.... Składniki na garnek 3 litrowy : 1 duży korpus z kurczaka podłużne buraki słoik
Gosia gotujesmakiem jadam ją do dnia dzisiejszego. Zupa, którą również bardzo lubi mój syn. Nie wiem czy przyrządzam ją poprawnie, czy nie. Przyrządzam ją tak jak lubimy. Nie trzymam się tu żadnych proporcji, wszystko wrzucam na oko. Proporcje składników dostosowuję do garnka, w którym gotuję :) Składniki: 3 - 4 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu
Blondynka Gotujeprzecieru pomidorowego, gdyż najbardziej lubię taką czystą, szlachetną wersję tej zupki z duuużą ilością młodego koperku ... I pomyśleć, że w dzieciństwie wcale jej nie lubiłam :-) Składniki: 4 udka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól(...)bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem
Walijskie Pichcenieominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki(...)swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek
Karo in the KitchenNie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia. Goście szybko zjedli zupkę w całości Ja strogonowa robię tak Składniki: 1/2 kg schabu 1/2 kg szynki 2 filety z kurczaka
MojaQchnia.plDelikatne, drobiowe kulki w aksamitnym sosie z aromatycznymi kurkami. Czyż może być lepszy obiad latem, gdy są już leśne grzyby? Nawet jeśli waham się między tym
Smaczna PyzaFascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta
Buniabaje w kuchnisyta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam ją wśród przepisów z Ziemi Lubaczowskiej (mam nadzieję, że o taki właśnie kwas pytała Alicja). Kuchnia tego regionu obfituje w dania kresowe, co zawdzięcza migracji ludności(...)którą warto się chwalić :) Przepis pochodzi z publikacji Gminy Lubaczów pt. „Kresowe jadło – przepisy kuchni kresowej”, a podały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych
Trzeci talerzzielonego pieprzu z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki. Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana(...)biznesowy. Obsługa jest bardzo miła, stale dopytuje czy wszystko jest w porządku i czy dania są smaczne. Potrawy podawane są niezwykle szybko. Wszystkie dania prezentują się bardzo zachęcająco. Zupa krem z kurek (na którą wszyscy się zdecydowaliśmy) była przepyszna, bardzo aromatyczna i dobrze doprawiona - pełnia smaku. Polędwiczki według taty były "odlotowe". Poprosiłam o stek średnio wysmażony. Danie ogólnie było
Karola gotujeMakaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!