zupa. Ten debiut miał miejsce nie tak dawno temu, a moje pierwsze danie doczekało się publikacji na tym blogu klik. Dziś nie trzeba mnie namawiać na zakup szparagów i przyznaję, że nie zawracam sobie głowy by kupić tylko jeden pęczek. Zwykle kupuje ich więcej, a potem przyrządzam wypróbowane już wcześniej dania lub jak tym razem coś zupełnie nowego. Kurczak
Przysmaki Karolkizupa która raz w tygodniu była w moim domu . Ciężki to był dzień dla mnie ,ponieważ od dziecka nie znosiłam boczku ,zresztą innych tłustych mięs również . Brzegi mojego talerza były wyłożone wybranymi co do jednej skwarkami . Po lekkich modyfikacjach dostosowałam na tyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki. Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku(...)filet z kurczaka (mama używała karkówki lub kości ze schabu) 1/2 kapusty pekińskiej ( kiedyś była świeża) 1/4 kapusty wloskiej 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść makaronu ( obojętnie jakich tu są nitki) 1 łyżka majeranku sól, pieprz przyprawy maly jogurt Wykonanie Warzywa umyć i pokroić w kostkę . Boczek i filet w paski
Eli GotowanieŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-7 Składniki: śre dniej wielkości kalafior, młoda włoszczyzna, 7 średnich ziemniaków, mała cebula dymka, udko kurczaka, około 1,2 l wody, 1/2 małego jogurtu naturalnego, 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie), 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki mąki, łyżka masła, sól, pieprz, lubczyk, pęczek koperku. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą(...)mięsa dodaję kalafiora, ziemniaki i włoszczyznę wraz z przyprawami (pieprz, sól, lubczyk). Gotuję kolejne 20 minut. Cebulę szklę na maśle. Mięso wyjmuję, obieram i wkładam z powrotem do zupy. Jogurt łączę z mascarpone, mlekiem, mąką, odrobiną zupy oraz częścią kalafiora. Miksuję, wlewam do garnka. Dodaję koperek i cebulę. Chwilę gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu
JejKuchniakurczaka Wykonanie: Na skrzydełkach ugotować bulion w ok. 2 litrach wody. Skrzydełka usunąć, dodać marchew, ziemniaki, ugotować do miękkości, przełożyć odsączoną kukurydzę z puszki, całość zmiksować. Przecisnąć ząbek czosnku, wycisnąć sok z limonki, dodać chilli, wędzoną paprykę sypką,cukier, kurkumę oraz mleczko kokosowe. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z weką, chrupiącym, świeżym pieczywem lub grzankami. Artykuł Zupa krem
Raj dla Podniebieniaokoło 15 minut. Wywar doprawić solą – uważać, bo wędzony kurczak często bywa słony. 5. Kiedy warzywa są już miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować
W mojej kuchnipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie, ale co tam, postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki(...)kostki rosołowe 3 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego ½ łyżeczka majeranku 3 łyżeczki octu winnego ½ łyżki cukru 5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę 1- 3 łyżki mąki 1 ćwiartka kurczaka Sposób wykonania: Warzywa (oprócz dużych buraków i ziemniaków ) obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z kostkami rosołowymi, dodać pokrojone warzywa, mięso i przyprawy ( bez octu). Całość dusić
Na słodko lub wytrawnieDziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSzybkie i smaczne danie, które możemy podawać z czym tylko chcemy. Doskonała propozycja obiadowa również dla dzieci. Naprawdę polecam! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
kuchnia doskiChyba nie ma osoby która nie gotowała by rosołu. W zasadzie zawsze mam opory by nazywać wywar który gotuję z samego kurczaka rosołem , ale ponieważ daję
Buniabaje w kuchniŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam
Stare Gary70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy(...)Fokim to zmienił. Ciekawy był też roll z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałątką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej
Fill The Bowl70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy(...)się to zmieniło. Ciekawa była też rolka z burakiem i pieczonym awokado (26,90zł), oraz z łososiem (34,90zł). Z dań głównych zostaliśmy poczęstowani sałatką Fokim Seafood (42,60zł), Kurczakiem Yakitori, Żeberkiem Wołowym BBQ oraz bohaterem stołu tofu z pieczonymi jabłkami (36,90zł). Ten ostatni był wyśmienity! W życiu nie jadłam tak doskonałego tofu – przenikały się w nim przeróżne, bliżej
Fill The Bowlbardzo słonecznie, złote, kremowe curry z kurczakiem, szparagami i pieczarkami. Niedawno pisałam, że pojawiły się szparagi. Szparagi należą do moich ulubionych warzyw. Ostatnio kupiłam spore opakowanie zielonych szparagów w postaci samych kłosów. Nieco droższe, ale nie muszę już odcinać twardych końcówek. Końcówki właściwie nie stanowią problemu, bo można je wykorzystać do gotowania zupy szparagowej. Dzisiaj jednak na niedzielny obiad ugotowałam(...)przepisu na kremowe curry to potrzebujecie kokosowe mleko. Ja użyłam akurat kokosowej śmietanki, przez co curry było jeszcze bardziej kremowe. Jeśli nie lubicie kokosowego mleka, to polecam przepis na kurczaka ze szparagami w śmietanie. Skoro żółte curry to potrzeba do tej potrawy również curry w proszku, kurkumy i kminu rzymskiego. Curry powinno być ostre. Jeśli wolicie mniej ostre to wystarczy
codojedzeniawłoszczyzna 1 pęczek, kalafior 1 mniejszy, fasolka szparagowa 25 dag, ziemniaki młode 8 sztuk, kucharek SMAK WIOSNY 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka serca kurczaka zagotować w niedużej ilości wody i po zagotowaniu wylać na sito i opłukać serca teraz wlać 4 litry wody do garnka, dodać serca i gotować z 40 minut(...)słupki kolorowe fasole szparagowe, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew w plasterkach i gotować z 20 minut pod koniec przyprawić kucharkiem, pieprzem, koperkiem - dla amatorów podrobów jest to smaczna zupa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię