najpyszniejsza zupa jaką ostatnio jedliśmy, polecam serdecznie. W Tajlandii wiedzą co dobre, przekonałam się już nie raz choć w samym kraju jeszcze nie byłam, wszystko przede mną. Tajska zupa z kurczakiem - Tom Kha Gai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniejadka. Znalazłam ją u Łucji ta z kolei u Komarki i tak pyszna zupa krąży po domach napełniając nasz kuchnie smakiem i aromatem Maroka. Zachęcam do próbowania. Marokańska zupa z kurczakiem i cieciorką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieShot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i sosem miodowym vinegrette, posypana prażonymi orzeszkami
Atlas SmakówKapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha. Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski EdytySkładniki: pierś z kurczaka 2 ceb ule 3 ząbki czosnk u 300g mrożonej ziel onej fasolki bulion warzywny 1 marchewka 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela
Gaździnka warzyUwielbiam gotowe ciasto francuskie. Można z niego przygotować mnóstwo rzeczy - tarty słodkie i słone, ciasteczka, strudle, wiatraczki, zapiec pod nim kurczaka lub zupę cebulową, nadziać warzywami lub serem. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartę z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Jest delikatna i słodziutka. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Przepisy Majki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na jedną tartę: 1/2 opakowania ciasta
My Culinary Artzapraszam Was serdecznie do mnie, mam nadzieję, że znajdziecie tu wiele kulinarnych inspiracji. :-).Oto lista dziesięciu najchętniej oglądanych przepisów:Numer 1Najprostszy sos serowy do makaronuNumer 2Domowa vegetaNumer 3Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowymNumer 4Polędwica z szynkowaraNumer 5Wędzona domowa pasztetowa-wątrobiankaNumer 6Sos szpinakowy do makaronuNumer 7.Czerwony barszcz wigilijny na zakwasieNumer 8Sałatka z ryżem,kurczakiem i ananasemNumer 9Schab ze słoikaNumer 10Sałatka
Kulinarne przygody GatityLekko zupa z kurczaka . Gotuję ją często dla Rodzinki gdy ktoś choruje lub jest rekonwalescentem. Doskonale wspomaga leczenie . Kiedyś wyczytałam, że albuminy zawarte w mięsie kurczaka w czasie bardzo powolnego gotowania rozpuszczają się w wywarze -a potem doskonale działają w schorzeniach górnych dróg oddechowych. A , że dopadło nas przeziębienie Mamy ( w zasadzie to tylko kaszle potwornie) to trzeba ją postawić
Buniabaje w kuchnitymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na wykorzystanie drobnych kawałków mięsa drobiowego jakie zostaje nam po ugotowaniu rosołu ( lub innej zupy) na kurczaku. A ciasto naleśnikowe wzbogaciłam otrębami. Są grubsze- bardziej jak placuszki . Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniGotowany kurczak z zupy to dla mnie lekki problem . Ponieważ ostatnio ze względu na dietę Mamy ( a i chyba swój smak) zdecydowanie wolę wywary drobiowo warzywne jako podstawy wszelkich zup. A , że nie przepadam za mięsem w zupie to mam problem. Zupa ugotowana , a warzywa i mięso na którym wywar ugotowałam zostają. Przerabiam go na farsze , sałatki . Z mięsa robię
Buniabaje w kuchniCześć! Wczoraj zaprezentowałam Wam na porowym fanpage apetyczne zdjęcie zupy. Od razu pojawiły się komentarze z prośbami o przepis, więc przyśpieszyłam trochę pracę i przepis już
Pora coś zjeśćpozostał po wcześniej przygotowanej zupie (u mnie była to ogórkowa ):) Łatwo, szybko i przyjemnie :) Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Składniki: 1-2 udka z kurczaka (wcześniej ugotowane w zupie) 2 szklanki bulionu z zupy, bądź zwykła woda duża cebula 2 łyżki suszonej lub świeżej pietruszki (u mnie mrożona) łyżeczka bazylii łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki śmietany łyżka
ChilliJemykuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością ( szponder)3 l wody1 marchewka2 spore pietruszki1/2 dużego selera lub 1 małyporcebula 2 ząbki czosnku1 laska selera naciowego5-6 ziarenek ziela angielskiegoparę(...)dodajemy do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego
Stare Gary