naturalny z sosem sojowym. 5. Gdy kurczak i warzywa będą już miękkie odcedzamy je na sitku (wodę w której się gotowały można wykorzystać później, to świetny wywar na zupę). 6. Kurczaka z warzywami podajemy z makaronem i sosem
Podwójnaporcjasię trochę tego idealnego przepisu, Tom Kha Gai jest wbrew pozorom bardzo prosta w wykonaniu. I ostrzegam: tylko dla miłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów(...)kurczaka, grzyby, pokrojoną w ukośne paseczki trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść tę zupę
Kuchnia Prezydentowejkuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia(...)smaku.Rosół podawać gorący, z makaronem i pokrojoną marchewką, posypany natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 2,5 l czystej, przecedzonej zupy z dodatkiem marchewki.Ćwiartki z kurczaka można zastąpić 4 dużymi udkami lub innymi częściami kurczaka np. skrzedłkami.Rosół należy gotować na bardzo małym ogniu, przez około 4 godziny.Świeży lubczyk, w doniczce, można dostać
Gospodyni Miejskaobrać, bardzo drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Jabłko umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić masło (2 łyżki) i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić kosteczki kurczaka i podsmażyć na średnim ogniu, aż staną się lekko złociste. Podsmażonego kurczaka wyjąć z garnka i przełożyć na talerzyk. Następnie zmniejszyć ogień(...)przygotowaniu. Jest lekko pikantna, o wyrazistym smaku curry. Pokrojone w kostkę jabłko dodaje jej świeżości. Kurczaka należy pokroić w małą kostkę. Im większe będą kawałki kurczak - tym dłużej będzie się podsmażał. Do przygotowania zupy najlepsze są jabłka twarde, soczyste i jędrne, o słodko - kwaśnym smaku, które nie rozpadną się w zupie. U mnie to odmiana Granny Smith. Można także użyć
Gospodyni Miejskakoniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów 1 kg krewetek królewskich 2 ząbki czosnku pół szklanki passaty szklanka wody
Zasmakuj Kuchniszybka i mogę ,, wyliczyć ,, dokładnie 2 porcje gotując (co jest u mnie bardzo ważne bo nie lubię jak mi zostają resztki).I co śmieszne to z 2 skrzydełek kurczaka mam zupę i z ugotowanych skrzydełek i warzyw - farsz do krokietów. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijuż prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule(...)pozostałym wywarem. Dodać mięso, skontrolować smak, może dosolić .Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Mulligatawny podaje się z ryżem ugotowanym z dodatkiem soku z cytryny. Można go wymieszać z zupą lub podać osobno i każdy sam dozuje. Polecam, tę prostą i smaczną zupę
Kulinarny karnet ChristopheraNie każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna
Pysznosci Babci Basimarchewki - 2 pietruszki - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 2 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili Do garnka wrzucamy kaczkę i kurczaka i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają się pojedyncze pęcherzyki powietrza). Jeżeli będziemy mieć za duży ogień to rosół nam zmętnieje. Teraz(...)Rosół doprawiamy przyprawami oraz pietruszką i lubczykiem i gotujemy ok. 3-4 godzin aż mięsa nam zmiękną. Jeżeli zostanie Wam trochę rosołu to możecie go wykorzystać jako bazę do zupy a mięso z kaczki można przeznaczyć na farsz do pierogów tak jak my Przepis na pierogi z kaczki tutaj Smacznego
Kuchenne WariacjeKsiążka to zbiór tradycyjnych, często zapomnianych przepisów. Zawiera ona też wiele wskazówek i rad doświadczonej gospodyni. W książce znajdziemy przepisy na: Zupy - np. chłodnik z mięsem z kurczaka, zakwas buraczany, zupa krem szparagowa, luksusowa zupa z kabaczka czy staropolska zupa grochowa, to tylko kilka z 32 propozycji :-) Staropolskie potrawy na dni postne i nie tylko - zakwas na żurek, postny(...)żurek, zupa mleczna "dziadówka", duszone ziemniaki z "oszukaną" jajecznicą Jarzyny, surówki i sałatki - np. seler w sosie śliwkowym, pory zapiekane, surówka z dyni wykwintna, jarzynka z kabaczka i inne. Dania codzienne - np. kluski zbójnickie, grzyby na boczku, pomidory zasmażane z kurczakiem, naleśniki z farszem jajecznym, kabaczki zawijane. Ryby, drób i inne mięsa - np. karasie zapiekane w śmietanie, kaczka pieczona
kruche babeczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Idealna propozycja na syty obiad i wykorzystanie mięsa z rosołu. (Choć osobiście uwielbiam kurczaka z zupy.) Jest to również pomysł na urozmaicenie klasycznych placków ziemniaczanych. W mojej rodzinie to hit - już od wielu lat. Koniecznie spróbujcie! Pycha! Placki: 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz Farsz
Di gotujeznalazłam w kilka minut, szybciutko zanotowała źródło i czym prędzej dzielę się nim z Wami; zupa bowiem ta jest tak pyszna, że grzechem byłoby się nie podzielić. Pikantna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: (na 6-8 porcji) 800 g piersi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oliwy z chilli 2 bananowe szalotki 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek(...)tarce imbir, dodać do kurczaka razem ze skórką z cytryny, kminem, kolendrą i karry. Smażyć jeszcze chwilę. Zalać całość bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać liście kaffiru. Gotować przez około 10 minut. Na końcu dodać bób, gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku skórką i sokiem z limonki oraz solą i pieprzem. Wyjąć z zupy liście kaffiru. Zupę podawać gorącą, posypaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzecałość przez sito wyłożone muślinem lub tetrową pieluszką. Warzywa i rozpadający się kurczak z wywaru dla nas już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme(...)bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki kurczaka. W tym przypadku zamrożone kostki bulionu wyjmujemy na sitko wyłożone muślinem. Płyn, który
Karo in the Kitchenimbir. Ja użyłam cebulę, którą wcześniej przez chwilę gotowałam w wywarze na zupę Tom Kha Kai oraz imbir odcedzony z tego samego wywaru. (Przepis pod linkiem: Tajska zupa Tom Kha Kai z kurczakiem i mlekiem kokosowym). Całość gotujemy jeszcze przez minimum 30 minut na wolnym ogniu, gdyż najważniejsza zasadą gotowania zup, jest jej długie gotowanie na małym płomieniu, dzięki czemu(...)produktów wydobywa się głębia smaków i nieśpiesznie sobą przenika. Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Wyjmujemy skrzydełka kurczaka, w zamian dodajemy mleko kokosowe i blendujemu na aksamitnie gładką masę. Przed podaniem podgrzewamy i jeśli uznacie za konieczne doprawiamy solą, pieprzem, paprykami (słodką lub ostrą). Jemy posypaną ziarnami słonecznika i listkami kolendry :) Smacznego
Taste Of My Day