pożywna. Odrobina Maroka w waszym domu:)Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Przepis oryginalny zaczerpnięty został z bloga White Plate. Marokańska zupa z soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego(...)minuty, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i pozostałą część przypraw. Smażymy wszystko przez około minuty, ciągle mieszając, by przyprawy uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, soczewicę, przyprawionego kurczaka i bulion . Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy karmelizowaną cebulę. Cebulę i papryczkę chili kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwię, aż się
Mania Gotowaniaseler z tej samej zupy (to ogórkowa była akurat-stąd sok z kiszonych ogórków), dzięki czemu całość nabrała smaku i aromatu. Spróbujesz? ;) Składniki: 1/4 połówki ugotowanej piersi kurczaka (z rosołu, zupy) 2 ugotowane pietruszki 1/2 ugotowanego selera 5-6 rzodkiewek 250 g jogurtu naturalnego 0% 1/2 dużego jabłka 1 szkl. soku z kiszonych ogórków 1 szkl. wody 1 gałązka bazylii
Kolorowy Przepisowniksmak. Zresztą żadne słowa, nie są w stanie oddać wrażenia, jakie wnosi do kuchni ta potrawa. Po prostu trzeba zabrać się do roboty i zupę ugotować. składniki dla sześciu osób wywar 2 podudzia kurczaka 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) szczypta lubczyku sól, pieprz zupa(...)dodatkowego smaku) i dodajemy do nich jęczmienną kaszę. Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy a mięso z kurczaka, możemy ewentualnie dodać do zupy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut. Teraz do zupy dodajemy przesmażone grzyby, oraz słodką śmietanę, doprawiamy maggi, solą, pieprzem ( wcześniej próbując) i gotujemy
Miód i pieprzpatelni na maksymalnie silnym ogniu rozgrzewamy kolejne kilka łyżek oleju arachidowego. Smażymy pokrojonego kurczaka bardzo intensywnie, często mieszając, przez 3-4 minuty do wyraźnego zarumienienia. Obsmażonego kurczaka dodajemy razem z batatem do zupy po 20 minutach gotowania. Zwiększamy na chwilę ogień, aby doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym już spokojniej gotujemy 7-8 minut. Dodajemy kapustę, cebulki oraz kiełki(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-224 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Podsmażamy pierwszą porcję składników... ...zalewamy bulionem i powoli gotujemy Kurczaka podsmażamy... ...i wraz z batatami dodajemy do zupy Na koniec dodajemy kapustę, kiełki i cebulki Azjatycka zupa warzywna Post Azjatycka zupa warzywna pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaTurecki rosół z kurczaka. Prosty przepis na rosół — potrawę znaną i lubianą w Polsce, tu w odrobinę innym, tureckim wydaniu. Jeśli chcesz zacząć przygodę z kuchnią
Tureckie Przepisyjagodzianka" To ulubiona zupa mojego męża. Jest delikatna i zarazem ostra, z wyczuwalną łagodnością kokosowego mleczka i zdecydowanym smakiem imbiru. To … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem z dyni z pikantnym kurczakiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwybierania potraw. Restauracja oferuje wiele dań, m.in.: przystawki, zupy, dania z drobiu, wieprzowiny czy dania rybne. Nie zastanawialiśmy się długo. Ja postawiłam na zupę chrzanową z placuszkami ziemniaczanymi i bekonem (10 zł) i zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami (26 zł). Mąż wybrał żurek z jajkiem(...)kiełbasą (8zł), a na drugie danie zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł). zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem, niezbyt ostra i kremowa. Świetnie do niej
Pasja Smakuoddzielne zupy, kalafiorową i brokułową w postaci kremu. Czasami jednak kiedy już mam w domu i świeży kalafior i dorodny brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora! Zupa z kalafiora i brokułu Składniki: 1 kalafior 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 marchewki kawałek selera 1 brokuł(...)buljong z kurczaka sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki płatków chili 250 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka masła Seler, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę
codojedzeniaPomysł na pyszny makaron z tego co miałam w domu. Ugotowane udko kurczaka wyłowione z zupy, marchewki, zielone pesto, kilka pieczarek, zielone pesto (które u mnie w domu jest zawsze) i kupiony celowo i uwielbiany przeze mnie parmezan. Składniki na penne z gotowanym kurczakiem i zielonym pesto (1 porcja): ugotowane udko z kurczaka 2 garście makaronu penne 2 małe ugotowane(...)marchewki 4 pieczarki 2 łyżeczki zielonego pesto łyżka parmezanu Pokroić pieczarki w paski i podsmażyć. Ugotować marchewki lub wyciągnąć razem z podgrzanym udkiem z zupy. Na tak małą ilość marchewek najlepiej przygotować bardzo mały garnek z wodą, a jeśli marchew zostanie pokrojona na mniejsze kawałki ugotuje się szybciej. Czas gotowania to około 20 minut, ale można próbować. Nic nam się
Karola gotujetakie ) szukamy rozgrzewających dań i ciepłych zup. Ja dziś mam dla Was taką zupkę! Delikatny, a zarazem niesamowicie aromatyczny i sycący krem z kukurydzy na ostro, z chili i szczypiorkiem. Dziś podałam ją chrupiącymi, smażonymi ziarnami kukurydzy, ale jeśli chcecie, by zastąpiła cały dwudaniowy obiad, śmiało możecie dodać do niej np. pieczonego kurczaka. Pycha! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * kukurydza(...)posiekaną drobno cebulę oraz chili i włączamy tryb podsmażania. Następnie wsypujemy kukurydzę, zalewamy bulionem i dodajemy po szczypcie przypraw – uruchamiamy tryb gotowania/zupa gładka i gotujemy. Po 25 minutach zupa gotowa! W razie potrzeby doprawiamy do smaku! Podajemy z odrobiną słodkiej śmietanki i posiekanym świeżym szczypiorkiem. Smacznego! Ps. jeśli nie macie zupowaru krem z kukurydzy możecie zrobić oczywiście w normalnym
Ostra na Słodkolitrami wody . Garnek stawiam na gazie i gotuję od momentu zagotowania przez około 40 minut . Następnie z ugotowanego wywaru wyjmuję marchew i ćwiartki kurczaka , wywar przecedzam , 2,5 litry czystego wywaru użyję do przygotowania zupy kalafiorowej . W międzyczasie gdy gotuję wywar ziemniaki kroję w drobną kostkę , umyty kalafior kroję na małe różyczki. Końcowe przygotowanie zupy kalafiorowej(...)wywaru dodaję pokrojone ziemniaki i kalafior . Garnek stawiam na gazie i od zagotowania gotuję około 20 minut tak żeby ziemniaki były miękkie . Gdy gotuje się zupa marchewkę z wywaru kroję w plasterki . Ćwiartki kurczaka obieram z mięsa ( skórę i kości wyrzucam) , czyste mięso drobno kroję . Wypłukany koperek drobno siekam . Po około 20 minutach gotowania zupy kalafiorowej gdy ziemniaki są już
Uwaga Babcia Gotujemoje gotowanie nigdy dotąd nie było tak urozmaicone. Myślę, że wszyscy na tym korzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki(...)czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem
zadanie-gotowanieWami klasyk kuchni azjatyckiej, czyli zupa Tom Kha Gai, nieco po mojemu . Uwielbiam ją, tym razem troszkę zmieniłam jej składniki dodając jeszcze warzywa. Zupa Tom Kha Gai Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 3 udźce z kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek(...)najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe
Kulinarne przygody Gatity