kuraki, może nie te warzywa, ale to już nie jest rosół taki jak dawniej. Mimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą.składnikiok 1300 g kurczaka wiejskiegook 800 g wołowiny z kością ( szponder)3 l wody1 marchewka2 spore pietruszki1/2 dużego selera lub 1 małyporcebula 2 ząbki czosnku1 laska selera naciowego5-6 ziarenek ziela angielskiegoparę(...)dodajemy do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół z makaronem - najlepiej domowym - kawałkiem marchewki i posypany natką pietruszki. Smacznego
Stare GaryBłyskawiczna zupa. Jedyne co musimy mieć to wcześniej przygotowany bulion lub możemy użyć gotowego. Maksymalny czas jaki zajmie nam przygotowanie tej zupy to 30 minut! Słodki krem z kukurydzy z ostrą nutą papryczki chili oraz dodatkiem papryki i kurczaka smakuje wyśmienicie. Jak dla mnie jest to krem z kukurydzy o smaku paprykowym 😉Spróbujecie? Składniki: 450 g kukurydzy mrożonej
Kuchnia MagdaLenyplus po łyżce na wierzch gotowej zupy-opcjonalnie można użyć śmietany 18 % do zrobienia kleksów na gotowej zupie. oliwa z oliwek do polania na wierzch- ja użyłam oliwy z liściem laurowym i czerwonym pieprzem. 2 liście laurowe szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: 1. Kurczaka zalać wodą, dodać liście laurowe, pieprz,sól, papryczkę chilli, posiekany(...)szczypior i posiekaną pietruszkę. 2. Gotować kurczaka do miękkości. 3. Pod koniec gotowania dodać brokuł, sos sojowy,wódkę. Gotować do momentu rozgotowania się brokuła 4. Zupę ostudzić, wyjąć liście laurowe i kurczaka- nie będzie nam już potrzebny do zupy. 5. W misie z wysokimi ściankami ubić śmietanę na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować dokładnie. 6. Do ostudzonej zupy dodać
KreatywnePinyzrobić coś aby umilić sobie jesienne popołudnia więc ... oczywiście ląduje w kuchni :) Dziś mam dla Was smaczną zupę z curry - idealne rozwiązanie na zbliżające się jesienne dni. Jak zwykle zupa przygotowana z tego co akurat znalazło się pod ręką. W związku z tym, że nie każdy z Was ma przygotowaną zamrażarkę i spiżarkę jak na okoliczność wojny ;) (tfu, tfu.tfu(...)części, posypujemy solą - również grillujemy. Po upieczeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Ja zostawiam kilka większych plastrów papryki, aby na koniec udekorować nimi zupę. Ugrillowane piersi kurczaka kroimy na pół - tak aby powstały dwa długie paski - kurczak przyda się nam na koniec - do udekorowania zupy na talerzu. Z naszego bulionu wyławiamy porcję rosołową, dodajemy kostkę
dlaSmaQwiedzieć czemu nie wiedzieć skąd poczułam w piątek smak i zapach zupy pomidorowej. Pewnie nie zauważyliście ale bardzo rzadko robię zupy, a to dlatego że po prostu nie potrafię, wiem że to żadna filozofia, ale zawsze mam problem z przyprawienie, zawsze, ale to zawsze czegoś mi brakuje, jakiejś kropki na "i", dlatego nie biorę się za nie zbyt często(...)drobną kostkę tak przygotowane warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut dodajemy krojone pomidory, koncentrat przyprawiamy zupę wg. smaku wrzucamy kurczaka oraz bazylię całość gotujemy jeszcze około 20 minut zupę nalewamy do misek, dekorujemy jogurtem i posiekaną natką pietruszki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż kiedyś zamieszczałam przepis na zupę tajską (tutaj), pamiętam że była przepyszna. Teraz wersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu
Brzuszki Łakomczuszkilitry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i w całości wrzucamy do wody, dodajemy grzyby oraz przyprawy i gotujemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie bulion odcedzamy. Odmierzamy 500 ml zagotowujemy (pozostały bulion(...)słoiczka i do lodówki, przyda się do kolejnej zupy), wrzucamy makaron z torebki gotujemy 3 minuty dodajemy dołączoną do zupy przyprawę i mieszamy. Do podania: jajka ugotowane na twardo szczypiorek marchewka z bulionu grzyby z bulionu pokrojony kurczak Do miski lub głębokiego talerza przekładamy makaron, połówki jajek, marchewkę, grzyby, kurczaka i zalewamy bulionem, a po wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Prawda
Cynamonowe szczęściewykorzystywanie sezonowych warzyw. Dzisiaj u nas zupa z kolorowej botwinki z kurczakiem i ziemniakami – niestety botwinka podczas gotowania traci kolor łodyg. Składniki na zupę z botwinki: – 3 łodygi kolorowej botwinki – 1 filet z kurczaka (ok. 300g) – 1 mały por – 1 marchewka – 500 g ziemniaków
Kuchenne Wariacjezawiera 130 przepisów, które pogrupowane są według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć
kruche babeczkiKrupnik na żołądkach to kolejna z tradycyjnych polskich zup. Pełna smaku, witamin i kaszy jęczmiennej Dla jednych koszmar z dzieciństwa a dla innych kwintesencja domowej zupy. A dla was? Składniki: 1 udko kurczaka 1/2 kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jaglanej liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania(...)zbieramy szumowiny, wrzucamy kaszę, pokrojone żołądki, liść laurowy i ziele angielskie. Od czasu do czasu mieszamy żeby kasza nie przypaliła się. 3. Po 45 minutach wyciągamy z zupy włoszczyznę i udko kurczaka. Pietruszkę i seler wyrzucamy a marchew kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Udko obieramy z mięsa, które następnie kroimy i wrzucamy z powrotem. Dodajemy ziemniaki
Kulinarna Patilogiamogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszać. Gdy zupa jest gotowa wlewamy śmietanę, mięso kurczaka rozdrabniamy, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy świeżym koperkiem. Smacznego! The post Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępizzy. Jako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka zapiekanego w ostrym sosie
Kulinarne InspiracjeDziś zapraszamy na zupę - gęsty krem z dyni, który podany z kurczakiem i grzankami stanowi pełnowartościowy posiłek. Do dyni przekonałam się niedawno, bo dopiero w ubiegłym roku. Mniej więcej w podobnym okresie przekonałam się również do zup kremowych. I tak dynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 kg dyni(...)dolewamy mleko i gotujemy kolejne 5 minut ciągle mieszając. Filet z kurczaka kroimy na paski lub plastry, obsypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Zupę - krem podajemy z łyżką jogurtu lub śmietany, ozdobioną zieleniną, z dodatkiem kawałków kurczaka i grzanek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświetnie się komponuje. Skuście się na nie. Ziemniaki faszerowane kurczakiem z porem pod mozzarellą Składniki : 3-4 większe ziemniaki 1 duża pierś z kurczaka 1 mały por (jasna część) 1 opakowanie zupy cebulowej 2 łyżki oleju rzepakowego 1/3-1/2 szklanki wody lub wina białego mozzarella szczypiorek pieprz(...)smaku Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy ala al dente w mundurkach. Studzimy, przekrawamy, wydrążamy. Kurczaka kroimy w kosteczkę, pora kroimy w talarki. Na patelni podsmażamy kurczaka dodając połowę opakowania zupy cebulowej, następnie dodajemy pora wraz z resztą zupy, doprawmy pieprzem i podsmażamy, podlewamy wodą bądź winem i podduszamy całość do całkowitego odparowania płynu. Uzyskanym kurczakiem z porem faszerujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmaczna i sycąca zupa, która rozgrzeje i nasyci w chłodne dni. Jest na tyle treściwa, że może stanowić samodzielne danie. Polecam szczególnie dla tych, co kochają jarmuż i cieciorkę. SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa lub udko z kurczaka 100g cieciorki 150g jarmużu 1 cebula 3 pomidory sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka mielona 2-3 łyżki śmietanki 30% Cieciorkę namoczyć(...)się rozpaść. Pod koniec gotowania przyprawić zupę do smaku. Wyjąć porcję rosołową, oskubać z mięsa i wrzucić do zupy. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Zupy Tagged: cieciorka , jarmuż , kurczak , pomidory
https:KKuchniaMniam