zupa z kurczaka - 2500 przepisów (strona:29/167)

Zupa krem z kukurydzy i cukinii ... 177

Treściwa, rozgrzewająca zupa z nutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Składniki na 1,5 l gęstej zupy: 1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody) 2 puszki kukurydzy 1 mała cukinia 1 cebula

IMPRESJA SMAKU
Pieczony kurczak z rosołu 362

potem upiec. Mięso wtedy jest bardzo soczyste i jednocześnie posiada apetycznie zarumienioną skórkę. Dodatkowo wytwarza się smaczny sosik. Może to być również świetny pomysł na wykorzystanie kurczaka, jeśli po ugotowaniu zupy nie macie co z nim zrobić, a taki gotowany Wam się przejadł lub za nim nie przepadacie. Nie będę Wam podawała dokładnych proporcji, więc dostosujcie je sami do własnych

Di gotuje
Jaglane placki z kurczakiem 159

mięsa, które pozostaje po ugotowaniu rosołu można wyczarować wiele przepisów. Skłaniając się ku wtorkowej dacie postanowiłam, połączyć kaszę jaglaną kurczakiem, który pozostał z zupy. Z racji tego, że placki uwielbiam w każdej postaci, a na blogu już dawno nie witały, zapraszam Was dzisiaj Kochani na placuszkowy Jaglany Wtorek :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 udka z kurczaka cebula 2 łyżki posiekanej

ChilliJemy
Zupa ogórkowa zabielana 134

wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z  kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka  średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję(...)niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 193

mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra 3,37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania(...)orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy do miseczki i zalewamy zupą. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki

BaRepas
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 260

małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania(...)rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar jest podstawą zupy, musi więc być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ze świeżych pomidorów z Makaronem Międzybrodzkim 189

Koleżanka uraczyła mnie siateczką pomidorów z ogrodu swojej teściowej. Na wygląd takie sobie, ale kolor, zapach, smak... nieziemski! Uznałam, że ugotowanie z nich zupy to najsmaczniejszy

Kuchenne zapiski Edyty
Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak... 115

którą gotuje nam Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej(...)produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego

Kuchnia po mojemu
Jesienna zupa na "rosole" 120

Wiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być(...)kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę

Kolorowy Przepisownik
Rosół w zdrowej, azjatyckiej odsłonie z kurczakiem 189

łyżeczki pieprzu czarnego 5 łyżek sosu sojowego Pietruszka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Doprawiamy pieprzem ziołowym, czarnym oraz sosem sojowym. Cebulę kładziemy na palnik i lekko "podpalamy". Wrzucamy do rosołu. Marchewkę obieramy, kroimy na paski i również dodajemy do gotującej się na małym ogniu zupy. Podajemy z makaronem i pietruszką

Czarnawisienka
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 141

niezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz

Kolizje Smaków
WARZYWNA ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 135

dałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE:  Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody.  Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję ok 20 min. Następnie dodaję mieszankę warzyw i wsypuję kaszę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Zupę

Gotowanie Patki
Orientalna, warzywna zupa curry dla niemowlaka. Przemycamy warzywa. 229

skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby Led Weaning, Bobas Lubi Wybór) Na drugie danie proponuję też coś orientalnego: Czy przyprawiać niemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Orientalna, warzywna zupa curry 1 szklanka wody/wywaru warzywnego 1 marchewka 1/2 pasternaka (można pominąć) 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 szklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr

Krupeczki
Pikantne flaczki drobiowe 319

laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem

Smakowity Blog Kulinarny
Flaczki z kurczaka 352

Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła(...)przygotowania:Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać

Gospodyni Miejska