zupa z kurczaka - 2500 przepisów (strona:29/167)

Zupa ogórkowa zabielana 143

wykręcająca buzi:) Ugotowana na piersi z kurczaka i zabielona śmietaną. Składniki: 2 - 2,5 l. wody (ilość wody zależy od tego, czy lubimy zupę gęstą czy bardziej rzadką) 1 pierś z  kurczaka 1 kostka rosołowa drobiowa lub warzywna 1 marchewka  średniej wielkości 1 korzeń pietruszki 2 nieduże ziemniaki 6-7 ogórków kiszonych woda spod ogórków (ja daję(...)niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu ewentualne szumowiny, które się wytworzą podczas gotowania Zupę gotować na małym ogniu, pod półrzykryciem do momentu ugotowania warzyw do miękkości Teraz pora

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 210

mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra 3,37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania(...)orzechy zgniecione w moździerzu. Smażymy do zrumienienia. Bulion doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pieczarki z orzechami i gotujemy kilka minut. Na tłuszcz po pieczarkach wrzucamy kurczaka i pokrojone pieczywo. Podsmażamy. Przekładamy do miseczki i zalewamy zupą. Opcjonalnie posypujemy natką pietruszki

BaRepas
Zupa pekińska na bogato, jak z restauracji 276

małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania(...)rosół przez przynajmniej 2 godziny na bardzo wolnym ogniu. Wywar jest podstawą zupy, musi więc być esencjonalny. Gdy będzie gotowy przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ze świeżych pomidorów z Makaronem Międzybrodzkim 199

Koleżanka uraczyła mnie siateczką pomidorów z ogrodu swojej teściowej. Na wygląd takie sobie, ale kolor, zapach, smak... nieziemski! Uznałam, że ugotowanie z nich zupy to najsmaczniejszy

Kuchenne zapiski Edyty
Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak... 126

którą gotuje nam Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej(...)produkcji 3 solidne łyżki śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego

Kuchnia po mojemu
Jesienna zupa na "rosole" 131

Wiele osób uważa, że podstawą udanej zupy jest mięsna wkładka - ja najbardziej lubię drobiową. Zupa ugotowana na piersi lub udku z kurczaka jest bardzo aromatyczna, a i taką pierś czy udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być(...)kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę

Kolorowy Przepisownik
Rosół w zdrowej, azjatyckiej odsłonie z kurczakiem 199

łyżeczki pieprzu czarnego 5 łyżek sosu sojowego Pietruszka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Doprawiamy pieprzem ziołowym, czarnym oraz sosem sojowym. Cebulę kładziemy na palnik i lekko "podpalamy". Wrzucamy do rosołu. Marchewkę obieramy, kroimy na paski i również dodajemy do gotującej się na małym ogniu zupy. Podajemy z makaronem i pietruszką

Czarnawisienka
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 146

niezwykle miłe i przytulne. W środku przywitała nas przesympatyczna kelnerka, pozwoliła wybrać miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz

Kolizje Smaków
WARZYWNA ZUPA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ 147

dałam mrożonek 1 /2 szklanki kaszy jęczmiennej Przyprawy:sól, pieprz, liść laurowy, zie angielskie, wegeta Jogurt naturalny. PRZYGOTOWANIE:  Do garnka na zupę wlewam ok 3 litrów wody.  Następnie wkładam dwa filety z kurczaka, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę pieprzu i wegety. Gotuję ok 20 min. Następnie dodaję mieszankę warzyw i wsypuję kaszę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Zupę

Gotowanie Patki
Pikantne flaczki drobiowe 329

laurowyPrzygotowanie:Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości.Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem

Smakowity Blog Kulinarny
Flaczki z kurczaka 362

Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków;1 łyżka masła(...)przygotowania:Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, zagotować 2,5 litra wody. Dodać

Gospodyni Miejska
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 139

kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek ryżu 2 młode(...)Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie ) dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania gęsta kwaśna śmietana do podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew

Moja Książka Kucharska
Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka 180

był zamierzony manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki ;) Danie polecam również dla dzieci.  ----------------------  Podobne: Zupa kokosowa z soczewicą Kurczak w kokosie i zatarze z selerem Penne w sosie carbonara

Weekendy w domu i ogrodzie
Odchudzona ogórkowa 186

Dlaczego odchudzona? Dlatego, że nie przepadam za tłustymi i zabielanymi mąką i śmietaną zupami. Ogórkowa wg mnie ma same zalety. Jest pyszna, zdrowa, ma mnóstwo witamin i dobrze rozgrzewa :) Idealna po sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki(...)Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i znów włożyć do zupy. To jest moja wersja ogórkowej, którą bardzo lubię i objadam się bez większych wyrzutów sumienia. Można zamiast kurczaka dodać wędzone kości. Będzie wtedy bardziej aromatyczna

Jemy Pijemy
Zupa klopsikowa 206

ugotować. Wygrzebałam pierś z kurczaka z zamrażarki i zrobiłam :) Dzisiaj w Warszawie brzydka pogoda mimo, że ciepło. Ale deszczowo. Taka fajna zupa na taką niefajną pogodę - jak znalazł :) Składniki na klopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki(...)kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną paprykę, sól, pieprz i kostkę rosołową. Do tego posiekane: bazylia, koperek, dymka Całość zalewamy wodą, 2 litrami Wstawiamy na ogień W tym czasie robimy klopsiki :)  Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, przekładamy do malaksera. Dodajemy śmietanę

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania