zupa ryba - 500 przepisów (strona:19/34)

Najlepsze przepisy na Święta 181

Ćwikła pierożki uszka Barszczyk Piernik Biszkopty bałwanki Pierniczki Ryby: mintaj w panierce

prawdziwe jedzenie
Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 142

Pieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości

KreatywnePiny
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 147

Sushi to najbardziej egzotyczna restauracja, w której do tej pory byłam. Inne jest wszystko: jedzenie, siedzenie, dekoracje wnętrz i …ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu to wakame – 11zł ). Dodatkowy plus – szeroki wybór dań wege i japońskie desery: smażone lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety(...)przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw shiitake gatunek grzybów japońskich tempura warzywa, owoce morza lub owoce

Qlinarnie i Qlinarnie
Tajska zupa z kurczakiem 194

bardziej magicznego, niż oglądanie kucharzy rozciągających makaron na ramen, czy w skupieniu dzielących rybę na sushi. Sprawia mi to tyle samo radości, co jedzenie tych przysmaków. Uwielbiam też bogactwo przypraw i różnorodność tej kuchni. Za każdym razem musimy chwile pomysleć jakich składników użyto. Dzisiejsza zupa jest sycąca, a zarazem lekka. Świeże zioła nadają jej niesamowitego smaku. Składniki: (na dwie osoby

Smakuj życie!
Recenzja książki Ryby są super . 106

książki  Ryby są super  sprawił mi dzisiaj LIDL . Książka  poświęcona  jest tematyce  ryb , autorami są Karol Okrasa i Dorota Wellman . Znajdziecie w niej porady i przepisy , jak przechowywać ryby  po czym poznać że ryba jest świeża , jak zabrać się za rybę , jak uwędzić i przyrządzić rybę w domu , jak jeść ryby,  oraz(...)wiele  cennych rad i trików  . Dzięki tej książce zrozumiesz że ryby są super zdrowe i pyszne i z miłą chęcią będziesz je przyrządzać  . Serdecznie polecam i zapraszam na zakupy :)  W książce znajdziecie 286  przepisów na : ZUPY DANIA GŁÓWNE  ŚWIĘTA GRILL  OWOCE MORZA  Wszystkich zainteresowanych książką informuję że jest ona dostępna w specjalnej

Sama słodycz i szczypta chili
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 139

także stoiska z egzotycznymi przyprawami i biżuterią! Na stoiskach królowały m.in. – świeże ostrygi, owoce morza i ryby z Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych propozycji Nie sposób było wszystkiego spróbować na miejscu

Ostra na Słodko
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 161

próbował wpajać mi, że ryby w oceanach dosłownie płaczą, że to bez serca rozdzielać rybie rodziny itp. Wiecie, co mam na myśli? Tę całą wojującą przesadę. Piszę o tym wszystkim, bo chciałabym, żeby następne informacje wywarły na Was tak wielkie wrażenie jak na mnie. Jeżeli nic nie zrobimy, to za 40 lat nie będzie ryb. Nie wierzycie? Ja też(...)ryb. Badania naukowe pokazują, że 90 procent światowych zasobów ryb jest przeławiana lub nadmiernie eksploatowana . Przykładowo, w Bałtyku na stabilnym poziomie wykorzystywane są jedynie 3 z 10 poławianych komercyjnie stad ryb. W przypadku pozostałych połowy są wyższe od tych gwarantujących odbudowę. Rafa koralowa tworzyła się przez tysiące lat, a jej zniszczenie zajmuje kilka godzin. Rekiny na potrzeby słynnej zupy

Życie zamknięte w smaku
Ślepe ryby z myrdyrdą 161

Kompletnie nie wyznaję się na gwarze wielkopolskiej mimo tego , że rodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania. Ale potrawy z tych stron lubię. Jedną takich potraw

Buniabaje w kuchni
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 155

Jestem obiadową niedojdą.Większość osób, która ma blogi kulinarne, czuje się w kuchni jak ryby w wodzie. Potrafią zrobić wszystko, coś z niczego, na już, a czasem nawet na wczoraj.Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni.Ci, co czytają(...)dodatku nie jest na przykład pysznym, rozpływającym się w buzi, dyniowym sernikiem... Nie, on chce konkretów, mięsnych najlepiej. A ja mięsa przygotowywać nie lubię szczególnie. Ech...Na szczęście są zupy, i to głównie one nas ratują. I makarony, ale nie o nich dzisiaj mowa.Zupy można przygotowywać na milion różnych sposób, mniej i bardziej sycące, z najróżniejszymi dodatkami. Aktualnie planuję jakąś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gala Gault&Millau od kuchni 139

Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree z leśnymi grzybami Paweł Dołżonek – danie głowne ryba: dorsz w popiele/ soubise/ kalafior/ gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka

królestwo garów
Polenta 169

kostkę, paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych

mojewypiekiinietylko
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 224

ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia.   Dorada to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby(...)grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie plasterki. Pomidory parzymy, ściągamy im skórkę, a następnie kroimy je w niezbyt grube plasterki. Pietruszkę drobno siekamy. Formę do pieczenia smarujemy cienko masłem, posypujemy solą.   Dorady myjemy, szczególną uwagę zwracając na wnętrze ryby, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doradę ostrym nożem

Karo in the Kitchen
zupa z mleczkiem kokosowym i szczupakiem 119

zupa ze szczupakiem  Niewiele jest zup które robi się w tak szybko i w których   smak dorównuje bogactwu cennych składników. składniki dla czterech osób 400 g filetów ze szczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli  sok z  połowy cytryny(...)imbiru. Smażymy  przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewam wywarem rybnym.  Dodajemy filety ze szczupaka, gotując przez kolejne 7-10 minut, na koniec wlewamy mleczko kokosowe. Zupę przyprawiamy posiekaną papryczką chilli, sokiem z cytryny, oraz solą . Gotujemy jeszcze minutę, a następnie nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 216

rodziny. Miałam nieograniczony dostęp do wszystkich produktów i gotowych potraw, które tam przygotowywano…i chyba najbardziej zaskoczyły mnie tzw. potajes y platos de cuchara , czyli coś w rodzaju gęstych zup czy gulaszy mięsnych lub rybnych, z warzywami i często z roślinami strączkowymi. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego typu dań w hiszpańskiej kuchni i to właśnie one bardzo pozytywnie mnie(...)hiszpańską kuchnię? A: Za różnorodność. Za to, że tak wiele w niej warzyw, owoców i roślin strączkowych oraz ryb i owoców morza.  Z: A jaka jest Twoja ulubiona hiszpańska potrawa? A: Zimą bardzo lubię potaje de lentejas , czyli taką gęstą zupę z soczewicą, chorizo (nie zawsze) i warzywami… i małże gotowane na parze, bez żadnych dodatków. Potaje de lentejas

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 488

dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków, do zup, do soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania