Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem. 214500g ziemniaków3 marchewki 1 pietruszka1/4 selera1/2 małego poralistek laurowy3 ziarna ziela ang.1000 ml wywaru rybnego lub wodysól, pieprz do smaku200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego
Kulinarny karnet Christophera
Zupa ogorkowa z ryzem 227pol kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8
Klaudynkowa kuchnia
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 257zupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :) Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por(...)kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję
Takie tam pichcenie
KALAFIOROWA Z MAKARONEM 202prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy.Składniki:3 marchewki1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól(...)gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie Pichcenie
Botwinka 234Botwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki(...)octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu
Gospodyni Miejska
Zupa z suszonych borowików 301najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka(...)kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane
Poezja smaku
Domowa wegeta 305także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;) Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków. Polecam bardzo ;) Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego łyżeczka słodkiej
Krakowskie smaki Ani
Zupa rybna z pstrąga. 331święta macie już ustalone... Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna z pstrąga.Składniki dla 4 - 6 osób:3 pstrągi;2 marchewki;pietruszka;kawałek selera;biała część pora;liść laurowy;2 ziarna ziela angielskiego;kilka ziaren pieprzu;sól.Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy
Miksturownik
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 262dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerasól, pieprzodrobina ostrej papryki2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę
Walijskie Pichcenie
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 227zupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...Widząc młody groszek
Walijskie Pichcenie
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 240móc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać
W kuchni Karmel-itki
Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) 272Post Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje
Azjatycka zupa pak choi 256charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy
mojewypiekiinietylko
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 239Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę Zupa Pho ga, to pyszna zupa która albo poprawi Ci humor, ale pomoże stanąć na nogach po ciężkiej nocy ;) Zupa Pho to nasza rodzinnie ulubiona, od momentu odkrycia jej w chińskich / wietnamskich knajpkach, gdzie podają ją w dużych miskach wypełnionych dobrociami. U mnie najprościej z przypieczonym kurczakiem. Zupę ta długo się(...)Nowy Rok :) Mój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna. Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem ) 1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg ) 2 szt marchewki 1 por 2 litry wody 100 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 anyże gwiazdkowe 1 laska
Kuchnia na wzgórzu
Zupa kalafiorowa z kluseczkami. 252jako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku
Kuchnia Beaty