500g ziemniaków3 marchewki 1 pietruszka1/4 selera1/2 małego poralistek laurowy3 ziarna ziela ang.1000 ml wywaru rybnego lub wodysól, pieprz do smaku200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego
Kulinarny karnet Christopherapol kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8
Klaudynkowa kuchniazupy są syte, zdrowe i smaczne. Smakują również dzieciaczkom. Nasza Zuza zajadała aż miło :) Często w dobrej cenie (3,99 zł) można dostać tutaj KLIK , więc warto kupić i pichcić ;) Zupa podana na talerzu z serii Antonio od Porcelana Bogucice pęczek zielonych szparagów ( 50 dag) 1 kg ziemniaków korzeń pietruszki ćwiartka selera por(...)kroję w dużą kostkę. Tak samo postępuję z pietruszką i selerem. Pora też kroję w grube plastry. Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę. Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję
Takie tam pichcenieprosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy.Składniki:3 marchewki1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól(...)gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie PichcenieBotwinka...Świeże, młode liście buraków.Buraki i marchewka pokrojona w kosteczkę.Całość zabielona śmietaną.Posypana koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki(...)octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo - po jednym na talerz zupy.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć, osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Zalać 2 litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać ziarenka smaku/vegetę/kostki rosołowe i gotować na małym ogniu
Gospodyni Miejskanajszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże lub 3 mniejsze marchewki 1 duża pietruszka kawałek pora kawałek selera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka(...)kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane
Poezja smakutakże specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;) Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków. Polecam bardzo ;) Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku łyżeczka soli łyżeczka pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego łyżeczka słodkiej
Krakowskie smaki Aniświęta macie już ustalone... Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna z pstrąga.Składniki dla 4 - 6 osób:3 pstrągi;2 marchewki;pietruszka;kawałek selera;biała część pora;liść laurowy;2 ziarna ziela angielskiego;kilka ziaren pieprzu;sól.Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa zalewamy
Miksturownikdzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego. Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :)Składniki:400g dobrego (chudego) mięsa mielonego1 cebula1 por (biała część)2 marchewki1 pietruszkakawałek selerasól, pieprzodrobina ostrej papryki2 serki topione (dowolny smak - nasze ulubione)- ja miałam ementaler bez dodatkówziele angielskieliść laurowykoperekWykonanie:Cebulę
Walijskie Pichceniezupkę z młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka!A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :) O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść wieczorem coś ciepłego...Widząc młody groszek
Walijskie Pichceniemóc normalniefunkcjonować.Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia,chrypki, kasłanie i cieknący nos.Jesień.Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW.Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie.Zaczynamy robić miejsce na naszym sole dla dań o rozgrzewającychwłaściwościach, sytych i gorących. Mięsa, jakieś potrawki, gulasze czy teżporządne zupy.Ewidentnie widać
W kuchni Karmel-itkiPost Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojecharakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu. Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy całą zawartość do garnka z bulionem. W miarę potrzeby zupę doprawiamy Na patelnię wlewamy łyżkę oleju sezamowego, rozgrzewamy i wrzucamy
mojewypiekiinietylkoZupa Pho ga – przepis na pyszną zupę Zupa Pho ga, to pyszna zupa która albo poprawi Ci humor, ale pomoże stanąć na nogach po ciężkiej nocy ;) Zupa Pho to nasza rodzinnie ulubiona, od momentu odkrycia jej w chińskich / wietnamskich knajpkach, gdzie podają ją w dużych miskach wypełnionych dobrociami. U mnie najprościej z przypieczonym kurczakiem. Zupę ta długo się(...)Nowy Rok :) Mój przepis pochodzi z książki Tao Smaku autorstwa Jacka Wan . Przepis jest prosty, a zupa wychodzi cudowna. Zupa Pho ga ( czyli pho z kurczakiem ) 1 cały kurczak ( ok. 1,5 kg ) 2 szt marchewki 1 por 2 litry wody 100 ml sosu rybnego 1 łyżka cukru 3 anyże gwiazdkowe 1 laska
Kuchnia na wzgórzujako dodatek do obiadu z masełkiem i bułką. Czasem jest jednym ze składników zupy warzywnej, którą uwielbia moja mama, no i pyszne puree. Dziś zupa kalafiorowa z kluseczkami francuskimi. SKŁADNIKI: 4-5 skrzydełek kurczaka 1 mały kalafior 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera i pora kilka listków lubczyku vegeta kluseczki francuskie(osobny post) z dodatkiem drobno posiekanego koperku
Kuchnia Beaty