Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa
Szybko Tanio SmacznieJadłam niedawno ten rarytas i chciałam zrobić zupę o podobnym lub choć przybliżonym składzie, smaku i aromacie :) Myślę,że się udało, skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej(...)zjeść byliśmy utrudzeni wcześniejszymi poszukiwaniami jantarów na plaży...Jako, że letnia pora w poszukiwaniu raczej drobnego bursztynu sprzyja tylko cierpliwym i mającym "sokoli wzrok" , odnalezienie tego miejsca po długim marszu było dla nas niczym odnalezienie oazy na pustyni :) Nasze oczy i nóżki odpoczywały, a podana nam zupa rybna była niczym dworskie , wyszukane jedzenie.Na wspomnienie tych letnich
Proste PotrawySezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera 1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko
Truskawkowa Fiestazajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy. Składniki: - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego- olej(...)mleka kokosowego. Paprykę wyjęłam z woreczka, zdjęłam skórkę, pokroiłam w paski. Drugą puszkę mleka kokosowego, pieczarki, zmiksowany czosnek, paprykę, pokrojony por i natkę pietruszki dodałam do bulionu z ugotowanymi ziemniakami. Doprawiłam solą, pieprzem i suszonym otartym tymiankiem – zagotowałam. Smak zupy zdominował czosnek pieczony, więc słodkawy. Mleko kokosowe dodatkowo złagodziło jej ostrość. Zupa jest bardzo aromatyczna. Powinna usatysfakcjonować kulinarnie amatorów czosnku
mojewypiekiinietylkoPyszna, delikatna i pożywna zupa. Przyjemnego aromatu dodaje mielona kozieradka. Składniki 1 brokuł 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 łyżeczka masła klarowanego 1 por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego 100 g drobnego makaronu 100 ml słodkiej śmietany kozieradka mielona szczypior sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Marchew i pietruszkę kroimy w talarki. Seler w kostkę, pora w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy. Kiedy warzywa będą półtwarde, dodajemy makaron i gotujemy do jego miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Całość zabielamy słodką śmietaną. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem
R'n'G Kitchenczego też zawsze boli mnie głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się właśnie efektami specjalnymi, po których zresztą
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEprzyrządzanie. Tym bradziej, że jest to jedna z prostszych zup, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Składniki: 1/2 kg kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany 12% lub jogurtu naturalnego sól(...)Przygotowanie: Gotujemy wywar z kości wieprzowych. Należy się oczywiście pozbyć szumowiny przed ich zagotowaniem. Doprawiamy go listkiem, plastrami pora, vegetą, pieprzem oraz solą - jeśli potrzeba. Koper siekamy drobno. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy je z zupy. Po obraniu kości mięsko możemy wrzucić z powrotem do zupy jak i wykorzystać do przyrządzania pysznych pierogów. Wrzucamy startą na grubej tarce włoszczyznę
Kuchnia po mojemuPrzepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1
Kuchnia domowa AniZa oknem upały, więc pora nieco schłodzić się od środka ! Moja propozycja to szpinakowy chłodnik z olejem rzepakowym. Do tej pory robiłam różne chłodniki: chłodnik
Kulinarne przygody Gatityzłapałam się za głowę, bo przecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie(...)zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennamieso z koscia 2 srednie marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku koncentrat pomidorowy smietana jarzynka pieprz w ziarnach ziele angielskie lisc laurowy makaron Mieso myjemy wkladamy do garnka i zalewamy woda Jak sie zagotuje to odlac wode zalac znow i postawic na ogien(...)chwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaLato za pasem, więc czas zadbać o swoje fałdy. A właściwie o to, by były nieco mniejsze... Zupa, którą zrobiłem, powinna być w tym pomocna ;) Jednym z warzyw, które wykorzystałem do zrobienia tej zupy, jest batat. Na średniej wielkości garnek wystarczy jedna duża bulwa. Pełna nazwa tej rośliny to wilec ziemniaczany. Pochodzi ona z Ameryki Południowej, ale dziś jest(...)także pokrojonego w plastry pora (białą i nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKnaprawdę to można zrobić obie zupy za jednym razem. Jeśli ktoś nie lubi zup-kremów, to zjada zupę brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam(...)ziemniaki 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta lub Kucharek kawałek pora - według uznania. Ja miałam ok. 10 cm zielonej części sól pieprz 1 kostka bulionu z kury - opcjonalnie 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia. Jeśli nie lubimy zabielać zup jogurtem to wówczas można go zastąpić smietaną. Ale jogurt jest zdrowszy :) 1 woreczek kaszy jęczmiennej Brokuła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy ok. kilograma porcji rosołowej i 200-300g. mięsa wołowego (można zastąpić bulionetką). Jeżeli smak kaczki jest
MarcinChef