czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać(...)ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam grochu łupanego - połówki.Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.Zupę można także ugotować
Gospodyni MiejskaWiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać.I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający !A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki:1 l rosołu1 marchewkanieduży kawałek selera2 małe ziemniaki3-4 buraczki czerwonesól, pieprzząbek czosnkułyżka śmietany 12%ocet jabłkowy
kolorowotorcikowododatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz listek, ziele majeranek Wypłukaną fasolę namoczyć
Moje domowe kucharzenieprzecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone(...)ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie
Kuchnia z widokiem na ogródGospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara zaserwowała nam bogaty w aromaty rosół na kaczym mięsie. Po nim przyszła pora na przystawkę: wyborny pasztet z gęsich wątróbek z konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć(...)polsku, bo gościnę i rodzinną wręcz atmosferę było można poczuć przez cały wieczór. Gorąco Was zapraszam do odmienionej Barbary. Dania z nowego menu można wypróbować w porze lunchu. Przystępne ceny zachęcają: zupa dnia (8,50 zł) i danie główne (15,50 zł) mieszczą się gdzieś pomiędzy jadłodajnią a restauracją, czyniąc z Barbary bistro ze smacznym jedzeniem w dobrej cenie. Cydr
Food SquareDzień dobry! W większości domów w Polsce po niedzieli zostaje odrobina rosołu, na której w poniedziałek przygotowuje się zupę. Zazwyczaj jest to pomidorowa, ale czemu by
Pora coś zjeśćwyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki, w których również znalazły się kurki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry!Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-)Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu
Pora coś zjeśćśmietany 18%sól, pieprz+świeża pietruszka do posypania1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę
My Culinary ArtZupa nie należy do lekkich ze względu na tłusty boczek. Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić nawet na taki rarytas ;) Składniki: 300 gramów ziemniaków 300 gramów wędzonego boczku 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 pora 2-3 łyżki śmietany do zabielenia sól pieprz Boczek pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu (z boczku(...)tłuszcz sam się wytopi) Por pokroić na cienkie plasterki i dodać do boczku - smażyć jeszcze chwilę, aż por będzie się miękki Marchewkę obrać i pokroić w plasterki Pietruszkę obrać i przekroić wzdłuż na cztery części Seler obrać Warzywa przełożyć do garnka z wodą i przełożyć usmażony boczek z porem wraz z wytopionym tłuszczem, przyprawić Zupę gotować na średnim ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzmodyfikowalam, a do tego jest naprawde bardzo szybki. Dawno nie ugotowalam czegos w tak krotkim czasie.Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzycaskladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz wykonanie
Przysmaki KarolkiJuż jakiś czas temu wspominałam, że bardzo lubimy smaczne zupy. Teraz w szczególności lubię gotować zupy odkąd pojawiły się młode warzywa, a ich smak jest na prawdę smaczny. W związku z tym postanowiłam ugotować zupę jarzynową. Moja mała córeczka jest wielkim łasuchem i ta zupka niezwykle jej zasmakowała. Na szczęście nie tylko jej. Tym razem przygotowałam ją z ziemniakami(...)umyć, pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Łodygi selera oczyścić i posiekać. Warzywa wrzucić do garnka i gotować 20 minut na małym ogniu. Por oczyścić, poszatkować. Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Por, brokuły i fasolkę wrzucić do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Czosnek posiekać, przesmażyć na maśle, dodać do zupy. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Smacznego function load
dom-agi.plZupa warzywna, zupa jarzynowa, jarzynówka, czy śmieciówka – zwał jak zwał – ważne, że smaczne i pożywne :) Składniki Por 1 por Marchew 5 marchewek Pietruszka 2 małe Seler korzeniowy 1 mały Cebula 1 średniej wielkości Fasolka szparagowa garść Liść laurowy 4 liście Ziele angielskie 5 ziaren Sól do smaku Pieprz do smaku Woda ok. […] The post Zupa warzywna
Kulinarne Przebojepozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki jak dziś, kiedy trzeba sobie poradzić z chandrą,a na takie przygnębienie najlepsze jest pyszne jedzenie(...)kapustę w słoiku, którą dostała przy okazji ostatniej wizyty jej Babci.Na myśl o kapuśniaku z jednej strony się uradowała, ale z drugiej strony, jak pomyślała, jaka to będzie ciężka zupa...Chociaż zawsze idzie znaleźć wyjście z podobnej sytuacji.Aby kapuśniak nie był tak ciężki, Karmel-itka zrezygnowała z żeberek, boczku i białej kiełbasy, co zastąpiłahiszpańską kiełbasą chorizo.Nadała ona zupie pikanterii
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 1 mały kalafior, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 małego pora, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, czarny sezam Skworcu. Polecam też zupy krem z dyni, kurek, cukinii i brokuła. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy
Aga w kuchni