garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na patelni(...)słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskasię uprzecie to dobrze też wejdzie ze schabowymi. Bo z tymi schabowymi to różnie bywa, mnie akurat najbardziej pasuje do nich mizeria. Mielone – buraki, schabowe – mizeria. Pomidorowa z ryżem i placki ziemniaczane zdecydowanie nie z cukrem. No i ten majonez na k. Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia. Obecnie mamy sezon na buraki, jabłka, kiedy z niego korzystać(...)chodzi o dodatek octu/cytryny, dodajcie co lubicie. Ja jestem wielkim fanem łączenia octu z burakami, więc to ten najczęściej ląduje w ich towarzystwie. Dodaję go więc do sałatek, do zup, do przetworów. Znam jednak sporo osób, które częściej używają w kuchni jednak soku z cytryny. Wlejcie więc to co uważacie za stosowne. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 4 średnie
Kardamonovycałkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich(...)mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość
Pieprzyć z Fantazjąroku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie jeszcze druga tura, tym razem już z 20kg. Pierwsza partia powstała z 10kg pysznych, słodkich pomidorów. Ten rok jest wyjątkowy, pomidory dojrzewające w słońcu mają mnóstwo naturalnej słodyczy. To moje drugie podejście do pomidorów lima (pierwsze kilka(...)oporami, to przerobiłam je na genialny jak się okazało sok. Taki sok świetnie sprawdzi się do picia (stąd u mnie różnej wielkości słoiki, słoiczki), a także do przygotowywania zup, sosów, itp. Wyszedł dość gęsty, pomidory były bardzo mięsiste. Składniki: - 10kg pomidorów (u mnie lima) - 1 łyżka soli himalajskiej (lub dowolnie, do smaku) Pomidory dokładnie umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki
Smaczne Zdrowecałkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich(...)mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość
Pieprzyć z Fantazjąobrońców tradycji" burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego(...)powstało nam gęste, ale lejące się ciasto. Moczymy zielone pomidory w cieście, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy. Podajemy w bułce razem z dojrzałymi pomidorami i np. ketchupem, oczywiście pomidorowym
Kryzysowa Książka Kucharskaprzesmażyłam, na końcu na kilka chwil przykryłam patelnię pokrywką i parowałam chwilkę. Tak podsmażone warzywa wrzuciłam do ugotowanej soi i wody, w której się gotowała. Dodałam przyprawo.y oprócz koncentratu pomidorowego i gotowałam około 30 minut. Na końcu dodałam koncentrat, wymieszałam, pogotowałam chwilkę, spróbowałam i doprawiłam jeszcze. Jedliśmy to danie z pieczywem, a następnego dnia zawinęłam danie w naleśniki z dodatkiem(...)garnka lekko wyprofilować do zewnątrz, dzięki czemu dobrze się przelewa płyny z takiego garnka. Minęło trochę czasu odkąd trafił w moje ręce, musiałam go przetestować w różnych warunkach :) Gotowanie zup, duszenie warzyw, oczywiste, że jest idealny. Ale świetny jest do smażenia konfitur! Mogę coś o tym powiedzieć, gdyż właśnie skończyłam przerabiać na konfitury 30 kg truskawek. Zwykle konfitury przygotowywałam
Blondynka GotujeRyba po japońsku to bardzo smaczny i popularny sposób na przygotowanie filetów rybnych. To doskonała propozycja na Święta, a także inne rodzinne uroczystości. Ryba po japońsku
Przepiski.pllata temu - ależ ten czas leci :) Od tego czasu wiele się zmieniło, a ja powracam z ulepszonym przepisem na tą zupę. Jest to idealna rozgrzewająca i pożywna zupa na pogodę jaką mamy właśnie za oknem, czyli kompletnie nie zachecającą do wyjścia z ciepłego domu :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego/wieprzowo-wołowego/wołowego 1 mała cebula biała 1 mała(...)drobno cebule i czosnek. Dodać mięso mielone i podsmażyć, gdy mięso będzie już zarumienione dodać świeże papryki oraz te w proszku i smażyć jeszcze około minutę. Następnie dodać przecier pomidorowy, świeże pomidory oraz marchew. Doprawić solą. Gdy marchew będzie już miękka, dodać warzywa z puszki, zagotować, doprawić pieprzem do smaku. Podawać z tartym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniKiedyś dawno temu ugotowałam zupę z soczewicy i za bardzo nam nie smakowała..ale tym razem dzięki Monice podjęłam wyzwanie , miała być zupa a w niej soczewica, czosnek i imbir .Tak więc zaczęłam działać..a, że miałam kawałek kapusty pekińskiej to dodałam też do zupki , puszkę pomidorów i efekt tak widać..Gdzieś w necie wyczytałam , że soczewicę soli się(...)wedle własnego gustu. ścinki mięsa wieprzowego [od żeberek] czosnek 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek imbiru kawałek kapusty pekińskiej puszka pomidorów 10 dkg czerwonej soczewicy 2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz listek, ziele domowa wegeta lubczyk Ścinki mięsa zalać wodą , dodać imbir oraz marchewkę startą na tarce oraz przyprawy i gotować.Soczewicę przepłukać wodą, przełożyć
Moje domowe kucharzenieMłoda kapusta zapiekana jest bardzo prosta w przygotowaniu, cudowna w smaku, idealna do obiadu i nie tylko! Kapustę zazwyczaj serwuję jako dodatek do ziemniaków i mięsa
Przepiski.plZapiekanki obiadowe w ostatnim czasie stały się coraz bardziej popularne i coraz częściej przygotowywane w naszych domach. Nic dziwnego stanowią one świetny pomysł na obiad , który
Przepiski.plFlaczki z żołądków drobiowych z mięsem Tradycyjne flaki robione są z żołądków wołowych. Ja dzisiaj polecam jednak małą odmianę, czyli pyszną, aromatyczną i rozgrzewającą zupkę a
Blog z Apetytemhasło "kruchebabeczki" Lutowy box został przygotowany z myślą o walentynkach, oprócz produktów dołączony był przepis na zdrową walentynkową kolację dla dwojga :-) Oto zawartość :-) 1. Cieciorka w sosie pomidorowym 280 g - Primavika - zawiera węglowodany złożone, dobrze przyswajalne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, kwas foliowy i całą gamę witamin, które regulują przemiany metaboliczne. Średnia cena w sklepach(...)Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju. Średnia cena w sklepach - około 7,50 zł 5. Karob bio 200g
kruche babeczki