Pikantne flaczki Wiem , wiem , flaczki to jeszcze cięższy temat niż podroby , choć nie dla wszystkich . Dobrze przyrządzone są naprawdę pyszne i niskokaloryczne . Świetnie rozgrzewają , szczególnie wiosną
Ogrodnik w podróżyOrientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą Shahi kofta korma Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska(...)odmiany wielkiej fasoli (grecka fasolia gigandes ). Uwielbiam je, szczególnie odpowiada mi smak liści winogron. Przywiozłam sobie z Grecji słoiczek takich liści, abym mogła w domu przygotować własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżem Poniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak
Chilli Czosnek i Oliwatrakcie gotowania nabierają wilgoci i stają się miękkie, ale zachowują delikatną strukturę. Jest to składnik wszechstronny, który może być podstawą dla sałatek, dań głównych czy też dodatkiem do zup. Dlaczego warto wykorzystywać kuskus perłowy w kuchni? Kuskus perłowy jest nie tylko smaczny, ale również łatwy w przygotowaniu. Jego neutralny smak sprawia, że świetnie komponuje się z różnymi składnikami, przyprawami(...)dodaj ugotowany kuskus. Dopraw całość ulubionymi przyprawami i dusz przez kilka minut, aż smaki się połączą. To proste danie wegetariańskie pełne smaku i kolorów. Kuskus z kurczakiem w sosie pomidorowym: Smaż kurczaka na patelni, aż będzie złocisty i dobrze przypieczony. Następnie dodaj pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, przyprawy (np. bazylia, oregano) oraz ugotowany kuskus perłowy. Dusz całość, aż kurczak
Podstawy GotowaniaDzień dobry :-) Oprócz placków przed świętami i w trakcie trzeba coś jeszcze jeść :-) Bardzo fajną i smaczną propozycją jest gulasz. Moi panowie bardzo lubią, więc co
kruche babeczkiMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte(...)jest niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili
mojewypiekiinietylkoDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażyczę smacznego. Zobaczcie też jak można pofarbować jajka w naturalny sposób - kliknij tutaj. Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Pasta jajeczna z makrelą Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane(...)golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół
Kulinarne przygody Gatitylubię focaccie? Focaccia to włoski chlebek, coś jak podstawa pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Co ciekawe, to każdy region Włoch, ma swoją odmianę focacci. Jako typowe dodatki do focacci stosuje się oliwki, rozmaryn, szałwię, cebulę, pomidory czy gruboziarnistą sól. Jest prosta do zrobienia i dość uniwersalna. Możemy jeść ją maczając w dobrej jakości oliwie. Oj wchodzi wtedy gładziutko Możemy(...)Skrapiamy wierzch oliwą. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/focaccia-z-pomidorkami-i-szparagami/ MieszamWGarnku Artykuł Focaccia z pomidorkami i szparagami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWeganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut Poniedziałek – Domowy kebab z kurczaka Wtorek – Ratatouille z piekarnika w dwóch krokach Środa – Penne z pesto z jarmużu (4 składniki) Czwartek – Czerwona zupa z soczewicy Piątek – Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami Jak gotowaliśmy Planowanie menu na tydzień jak zwykle zaczęliśmy od niedzielnego obiadu. Wybór padł na diabelskie udka z kurczaka robione w ekspresowym tempie(...)papryka Główka średniej wielkości kopru włoskiego Mała cebula Czosnek Szczypiorek Pietruszka Szpinak Kilogram świeżych pomidorów 250 g pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) Cytryna 2 puszki cieciorki Szalotka Musztarda francuska Opakowanie passaty pomidorowej (400 ml) 400 g soczewicy czerwonej Pól kilo mąki Drożdże Mały jogurt naturalny Razem: ok. 140 zł Przyprawy: Kurkuma Kumin Oregano Tymianek Słodka papryka Pieprz kajeński Czosnek granulowany Ocet
Niedzielny kucharzNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste i wilgotne. Tym razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mule to owoce morza hodowane na specjalnych farmach. Odżywiają się drobnoustrojami z wody morskiej, tym samym ją filtrując. Po przygotowaniu są niezwykle smaczne, a przygotowanie tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!