zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:980/1190)

Cukinia faszerowana kurczakiem i kuskusem zapiekana z serami 1175

większa pojedyncza pierś z kurczaka - 3/4 szklanki kaszy kuskus - kilka pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli (125g) - kawałek sera żółtego (ok. 100g) - 1/2 szklanki bulionu lub rosołu - 100 ml passaty pomidorowej - czosnek mielony - sól, pieprz do smaku - olej   Wykonanie Cukinię myję, osuszam, kroję wzdłuż na połówki, delikatnie przy pomocy łyżeczki wyjmuję miąższ, tak aby powstały łódeczki. ( miąższ siekam i zostawiam(...)farsz układam plasterki pomidorków koktajlowych i kawałeczki mozzarelli. Cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej.  Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przekładam do nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 160 stopniach z termoobiegiem przez około 30 minut.  Pod koniec pieczenia część cukinii posypuje startym na dużych oczkach tarki serem

Kuchnia z widokiem na ogród
Pomidory faszerowane mięsem 159

ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane za roślinę trującą i hodowane jedynie dla ozdoby. Na szczęście jednak to się(...)zapiekam. Zazwyczaj do faszerowania mięso miesza się z ryżem, aby wchłonął nadmiar wody. Ja postanowiłam jednak danie zapiec na ryżu z dodatkiem zmiksowanego miąższu, co pozwala Królowi Pomidorowi całkowicie zawładnąć smakiem. Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych pomidorów 500 g zmielonej wołowiny 3 ząbki czosnku 125 g mozzarelli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano sól

Pełny talerz
Duszona kapusta z czerwoną fasolą. Danie, które powstało przypadkiem i na stałe zagości w naszym rodzinnym menu :) 31

Kochani, dzisiaj uraczę Was przepisem, który powstał zupełnie przypadkiem. Otóż zalegała mi w lodówce mała część kapusty, po wcześniejszym ugotowaniu zupy gołąbkowej , no i trzeba było ją jakoś fajnie wykorzystać. Wymyśliłam coś na szybko i efekt końcowy był naprawdę fantastyczny! Przed Wami duszona kapusta z czerwoną fasolą, którą możecie serwować na wiele różnych sposobów Solo, z ulubiona kaszą, czy makaronem(...)czerwonej soczewicy i odrobiną parmezanu (który również zalegał w lodówce:)) Duszona kapusta z czerwoną fasolą – składniki (2 porcje): kapusta (u mnie stożkowa), 300g, mała cebulka, łyżka koncentratu pomidorowego, puszka czerwonej fasoli (255g netto), 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżki tartego sera parmezan, 140g makaronu z czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem), szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, listki świeżej

Natka Pietruszki
Grzyby w pomidorach – sałatka grzybowa do słoików 62

Grzyby w pomidorach to przepyszna sałatka z grzybów leśnych, cebuli i pieczonej papryki w sosie pomidorowym. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, makaronu, kaszy czy klusek. Można ją podawać na zimno, ale również sprawdzi się na ciepło. Można np. podsmażyć pierś z kurczaka, dodać do niego grzyby w pomidorach, chwilę podgrzać i wymieszać z ugotowanym makaronem(...)słoików po 0,75 l): 1 kg grzybów leśnych (np. podgrzybki czy prawdziwki) 3 papryki czerwone (około 700 g) 4 duże cebule (około 700 g) 200 g przecieru pomidorowego pół szklanki oleju (120 ml) 5 łyżek cukru 7 łyżek octu spirytusowego 1,5 łyżka soli pieprz czarny i ostra papryka w proszku (do smaku, jeśli wolicie grzyby na ostro

e-PrzepisyKulinarne
Bigos z cukinią i kurczakiem 31

wtedy naprawdę ta potrawa smakuje na bardziej swojską. Mam nadzieję, że wiecie do czego piję. Kurczę, myślę sobie właśnie nad jesiennymi potrawami. Pogoda jest taka, że zaczynam myśleć o zupach, o dyni, śliwkach. O tym, że będzie coraz mniej owoców i warzyw. Ten stan jest fajny przez chwilę, a potem w listopadzie zaczynam tęsknić za pomidorami i malinami. Jasna cholera(...)jutra. O ile znowu się coś nie posypie. Składniki: pół główki białej kapusty 1 średnia cukinia 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kurczaka kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką

Kardamonovy
Pasta z zielonego groszku do chleba | DIETA 1800 KCAL 52

sokiem z cytryny i oliwą. Ta sałatka jest idealna na letnie dni i jako dodatek do grillowanych potraw. Zupa z zielonym groszkiem i miętą – zielony groszek wzbogaca zupę o cenne witaminy i składniki mineralne, natomiast mięta dodaje jej świeżości. Ta zupa to doskonały wybór na lekką, letnią kolację. Stir-fry z zielonym groszkiem i tofu – zielony groszek(...)pomidory połączone z kuskusem. To danie jest pełne smaku i kolorów, a także składników odżywczych. Pizza z zielonym groszkiem i warzywami – zielony groszek, szpinak, cebula, pomidory i sos pomidorowy na cieście do pizzy. Ta wegańska pizza jest lekka, zdrowa i smaczna. Frittata z zielonym groszkiem i ziołami – zielony groszek, posiekane zioła, tofu i przyprawy, połączone w smaczną frittatę

Via Gusto
Bigos z cukinią i kurczakiem 172

wtedy naprawdę ta potrawa smakuje na bardziej swojską. Mam nadzieję, że wiecie do czego piję. Kurczę, myślę sobie właśnie nad jesiennymi potrawami. Pogoda jest taka, że zaczynam myśleć o zupach, o dyni, śliwkach. O tym, że będzie coraz mniej owoców i warzyw. Ten stan jest fajny przez chwilę, a potem w listopadzie zaczynam tęsknić za pomidorami i malinami. Jasna cholera(...)jutra. O ile znowu się coś nie posypie. Składniki: pół główki białej kapusty 1 średnia cukinia 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kurczaka kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką

Kardamonovy
Jak przygotować tuszkę z kurczaka? 45

się temperaturę do 180°C i pozostawia na około 1,5 godziny. Tuszka z kurczaka Konspol może być również idealną podstawa do ugotowania zupy. Skrzydełka, szyja oraz grzbiet to podstawa rosołu, stanowiącego bazę wielu innych, pożywnych zup. Udka mogą posłużyć jako ważny element drugiego dania. Filety z kolei można wykorzystać do przyrządzenia szaszłyków, potraw chińskich i popularnych nuggetsów. Popularnym daniem(...)uzyskanego sosu można dodać łyżkę śmietany i mąki. Jeśli lubisz mięso drobiowe wypróbuj również kurczaka a la Marengo, kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym oraz kurczaka z mozzarellą w sosie pomidorowym. Smacznego! Jak zrobić kanapki z tuszki kurczaka? Dobrym pomysłem na wykorzystanie mięsa z tuszki z kurczaka jest przygotowanie z nim kanapki do pracy lub szkoły. Z kilkoma prostymi składnikami

Gotowanie...to proste !
Sos paprykowo czosnkowy z jabłkami Adżika (Adżyka) do słoików 197

Adżika jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów, mięs, potraw z grilla, serów i właściwie z czym tylko Wam posmakuje. Pochodzi z rejonu Kaukazu, używają go gospodynie z Turcji, Armenii, Rosji, no i oczywiście Gruzji. Podstawą tego sosu jest papryka i czosnek, resztę można dodać w zależności od potrzeby smaku. Ja dodałam jabłka. Sos jest mocno czosnkowy i delikatnie pikantny(...)łyżki oleju rzepakowego, 3 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki octu spirytusowego 10%, 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry, 1 czubata łyżeczka zielonej czubrycy, Koncentrat pomidorowy 190 g Wykonanie: Paprykę myjemy, dajemy na blachę, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ⁰  C na termoobiegu. Papryka będzie się robić czarna w niektórych miejscach i jest to zjawisko naturalne

Bułka z Chlebem
Lekkie dania wegetariańskie 129

przygotowywać wszystkie na bieżąco. Jeśli chcesz jeszcze przyspieszyć pracę, w niedzielę razem z zapiekanką możesz upiec papryki do zupy krem, a następnie zmiksować je i zamrozić. Możesz też przygotować zupę wcześniej i zamrozić już gotową, po schłodzeniu. Będzie smakowała równie dobrze. Lista zakupów Jeśli spodobało Ci się to menu – zaopatrz się w składniki z tej listy. To ilość(...)groszek mrożony Opakowanie boczniaków 2 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera korzennego 2 szalotki Czosnek Zioła: Pęczek szczypiorku 2 pęczki pietruszki Konserwowe: Puszka mleka kokosowego Puszka całych pomidorów Słoiczek przecieru pomidorowego 80 g Puszka cieciorki Filety anchois Makarony, kasze: Makaron muszelki 200 g Pęczak 50 g Nabiał: Parmezan 150 g 1/2 kostki masła Pieczywo: 1/2 chleba włoskiego Ryby, owoce morza : Krewetki

Niedzielny kucharz
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 170

Smaczna i lekka zupa warzywna. Użyłam warzyw które akurat miałam w lodówce, zestaw trochę śródziemnomorski. Jeżeli chcemy aby cukinia została lekko chrupiąca, dorzućmy ją do zupy  później  niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki,  można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą.   składniki(...)pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka  natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania

Stare Gary
Sałatka z makaronem błyskawicznym 225

Znane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku 119

Danie, które znam od dziecka. Danie bardzo proste i treściwe. A wreszcie danie, którego nie da się nie lubić! Jeżeli nigdy nie robiliście fasolki po bretońsku

MamaOskarka
Soczewica po bretońsku 146

Fasolkę po bretońsku uwielbiam i mogłabym ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Postanowiłam jednak poeksperymentować z soczewicą, która już stała dłuższy czas w szafce i

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z kaszą bulgur i warzywami. 103

kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają(...)woreczek kaszy bulgur – 1 czerwona papryka – ½ ogórka – 1 czerwona cebula – 4 pomidory – ½ szklanki natki pietruszki – sól, pieprz – 4 łyżki przecieru pomidorowego Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka kroimy w półplasterki. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy ugotowaną kaszę bulgur. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą

Zdrowy Styl Joanny