cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy. Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają(...)puszka czerwonej fasoli – 500 g mielonej piersi z indyka – 2 cebule – 3 ząbki czosnku – 500 ml pomidorów z puszki – 1 łyżka przecieru pomidorowego – sól, pieprz – olej – oregano – kminek – natka pietruszki lub kolendra – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 strączek ostrej papryki Fasolę zalej wodą i odstaw na 12 godzin
Zdrowy Styl Joannypomidorowy: Rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodaj pomidory i duś z ulubionymi przyprawami do momentu aż sos zgęstnieje. 3. W oddzielnej misce wymieszaj roztrzepane jajka z ricottą, posiekanym drobno szpinakiem, bazylią i solą. 4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Najlepiej jeśli zostanie dopasowane do rozmiaru makaronu. 5. Spód naczynia wyłóż połową sosu pomidorowego, a następnie nałóż(...)części makaronu. Przekładaj go farszem szpinakowym, tak by ostatnią warstwę stanowił płat makaronu. 6. Na ostatni płat makaronu nałóż resztę sosu pomidorowego, zetrzyj na wierzch goudę 7. Piecz ok. 30 minut. DESER/PODWIECZOREK K:247.0 / B:6.4 / T:2.7 / W:48.3 / Bł:5.7 LODY JAGODOWO-BANANOWE Banan – 120 g (1 x Sztuka) Mleko spożywcze
Powiedz dietom nieBogracz to nic innego jak sycący kociołek tradycyjnie przygotowywany na ognisku, nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby przygotować go w domu. Jest to potrawa pośrednia pomiędzy zupą a drugim daniem. Decydując się na przyrządzenie tego dania należy wybierać wysokiej jakości mięso bo od tego zależy smak i należy uważać podczas przyprawiania papryką szczególnie, że ostry charakterystyczny smak wielu węgierskich(...)cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona lub żółta papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml przecieru pomidorowego 1 litr bulionu mięsnego Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju
Wanilia i KardamonNuda na talerzu? Przenigdy ;) Składniki Marynata : 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka
R'n'G KitchenWyszperałam ten przepis w książce z podróży kuchni greckiej Małgosi Puzio. Przypadł mi do gustu, postanowiłam się nim z Wami podzielić. Ja dodaję do niej nieco
Zasmakuj KuchniPomidory, to jeden z moich ulubionych i podstawowych składników kuchni i basta! Rozgrzewający krem a'la Gordon Ramsay to idealne danie na naszą zimową porę roku
Pause Gotowanie!Domowy paprykarz z tuńczykiem to świetny pomysł na pyszną pastę kanapkową, idealną na śniadanie, kolację i nie tylko. Taki paprykarz można przygotować przez cały rok z
Przepiski.plCzerwone pesto z suszonych pomidorów Sycylijskie pesto rosso z dodatkiem jabłka. Czerwone pesto z suszonych pomidorów tzw. pesto rosso jest świetnym dodatkiem do makaronu, pieczywa
Cztery FajeryGęsta zupa z czerwonej soczewicy. Pomimo dodania dużej ilości pomidorów, soczewica dalej pozostaje wyczuwalna. Zupa nie wymaga dodawania makaronu czy ryżu ponieważ jest wystarczająco gęsta. Jednak jeśli chcemy zjeść ją jako samodzielne danie to możemy podać np. z pieczywem. Na zdjęciu z bułeczkami marchewkowymi . SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1 litr wywaru warzywnego (u mnie wywar warzywny(...)podania WYKONANIE: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku na łyżce oleju/oliwy dodając słodką paprykę. Kiedy cebula jest już szklista dodajemy wywar warzywny, przecier pomidorowy, liście laurowe, soczewicę, tymianek, bazylię i sól. Całość gotujemy około 15 minut. Przed podaniem możemy dosolić i dopieprzyć
MohiellaCook Up'u poznałam i spotkałam się z wieloma fascynującymi blogerami. A to wcale nie było najlepszym punktem warsztatów! A co było? Oczywiście jedzenie. Przygotowaliśmy nie tylko pyszną soczewicową zupę (zakochałam się w niej bez pamięci), ale również krewetki z czarnym ryżem, tiramisu i cudowny makaron boloński. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć go z pamięci w domu. Wyszedł znakomity(...)szałwii duże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka szklanka bulionu warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. To samo robimy z marchewką i selerem naciowym. Całość wrzucamy na rozgrzaną oliwę, chwilę podsmażamy następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Mięso wrzucamy
Słodkie PrzyjemnościTradycyjny gulasz wieprzowy z łopatki lub szynki. Jeden z najciekawszych pomysłów na obiad z dużą ilością mięsa i warzyw. Czas przygotowania : 1,5 godziny
karolgotujeTym razem przedstawiam przepis, który nie jest całkowicie bezglutenowy , ponieważ zawiera orkiszową kaszę manną . Orkisz zawiera gluten , ale jest on lepiej przyswajalny . Przepis dedykuję osobom, które
Kawa z mlekiemIdealny obiad na zimne dni? Taki , który porządnie rozgrzeje. To danie z kuchni meksykańskiej, dzięki chili robi to idealnie.A więc już może wiecie co jutro przygotujecie
Z Majeczką w kuchniSłowo gulasz w Polsce kojarzy się z zawiesistą, gęstą zupą i dlatego, kiedy Polak pojedzie na Węgry (albo na Słowację) i zamówi gulasz no to bywa, że jest nieco zaskoczony, a może nawet rozczarowany, bo kelner postawi przed nim zupę o dość rzadkiej konsystencji. Węgierski gulasz taki właśnie jest. To zupa nieco zagęszczona za sprawą mięsa, na której jest robiona(...)trakcie duszenia, zagęszczają potrawę. Dlatego węgierski gulasz ma zazwyczaj ceglasty, ciemny, połyskliwy wygląd. Nasz węgierski gulasz jest lekko przezroczysty, bo to jego lekka wersja. Po pierwsze wykorzystaliśmy do zupy indyka, mięso chude – i zdrowe. Poza tym składniki gulaszu po uduszeniu zalaliśmy bulionem warzywnym, a nie rosołem, jak zalecają przepisy. Ostatnio mamy wielką skłonność do warzywnych bulionów (prosty przepis znajdziesz tutaj
Niedzielny kucharz