WARZYWNEGO DZIEŃ 1: 7.00 - woda z cytryną 8.00 - śniadanie: koktajl z banana, truskawek i mleka migdałowego * 11.00 - II śniadanie: banan 14.00 - obiad:gotowana zielona fasolka szparagowa z sosem pomidorowym ( można zjeść bez sosu ) 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, kiwi, selera naciowego i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z mixu sałat z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, czerwoną cebulą(...)kolacja: gotowany kalafior DZIEŃ 3: 7.00 - woda z cytryną 8.00 - śniadanie: smoothi bowl z mango i banana z borówkami + matcha z mlekiem migdałowym * 11.00 - jabłko 14.00 - obiad: zupa krem na bazie leczo i dyni ( leczo z dnia poprzedniego ) * 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, borówek i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z brokuła, pomidora i czerwonej cebuli z odrobiną
kolorowotorcikowoGulasz z ciecierzycą turecki przepis na etli nohut Gulasz z ciecierzycą i mięsem jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych tureckich gulaszy, jakie dotychczas zrobiłam. Naszym zdaniem
Cztery FajeryKolejna porcja węgierskich przepisów. W końcu w Budapeszcie kupiliśmy z pół kilo suszonej słodkiej papryki, więc trzeba coś z nią zrobić! Składniki (4 porcje): - 2 łyżki
Roślinożerni urlopowiczewszyscy Polacy. Fakt ten potwierdzony jest chociażby przez bigos, który jest naszym daniem narodowym. Nie ma się co nam dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie cechą wspólną prawie wszystkich dań przygotownych z kapusty jest ich cena. Ich wykonanie kosztuje niewiele. Przygotowałam dzisiaj(...)duża marchewka pęczek świeżego koperku średniej wielkości biała cebula 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kminku (w ziarnach) 1,5 łyżeczki soli pieprz 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 300 ml wody Młoda kapusta gotowana Jak zrobić gotowaną kapustę. Kapustę umyć, usunąć głąb i poszatkować. Marchew pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do kapusty. Wsypać sól
mecookszamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika(...)mrożę? Serniki, ciasta drożdżowe, ciasta przekładane kremem budyniowym etc. Galarety mięsne i rybne Po przełożeniu do plastikowego pudełeczka wrzućcie je do zamrażarki. Po rozmrożeniu są tak samo smaczne. Zupy Można zamrozić lub zapasteryzować w słoiczku. Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można
Codzienna kuchnia niecodziennamaliny... W tym roku czekam bardziej niż zwykle, bo to jest rok, w którym zacząłem robić nalewki. Owoce bardzo mi się przydadzą. Jesienią jest czas dyni i mojej ulubionej zupy dyniowej. Początek zimowych przymrozków to skorzonera, w której się zakochałem. Wiosna przynosi wiele, między innymi właśnie młodą kapustę. Bigos z niej nie ma sobie równych, tego smaku nie da się(...)młodej kapusty (ok. 1 kg) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 0,5 łyżeczki pieprzu sól do smaku 70 g koncentratu pomidorowego (taka mała puszeczka) pęczek koperku My przygotowaliśmy ten bigos w naszym multicookerze i podajemy instrukcje jak właśnie w tej maszynie zrobić. Ale jeśli nie macie multicookera to oczywiście w zwykłym
Marder&Marder ManufactureSzybkie ciasto na pizzę - bez drożdży, bez wyrastania i czekania. Po niecałych 10 minutach pracy można wykładać na nie przygotowane składniki i do piekarnika. Ciasto wykonane
Kuchnia MagdaLenypani Gogol. - Ale również to, że ktoś tu przybywa. - Tak? Ile osób? Pani Gogol zanurzyła w kociołku chochlę i skosztowała płynu. - Trzy osoby. - Mlasnęła wargami. - Kobiety. Znowu nabrała zupy. - Niech pani spróbuje - zaprosiła. - Jest też kot. Można poznać po sasafrasie. - Cmoknęła wargami. - Szary. Jedno oko. - Zbadała językiem dziurę w zębie. - Zaraz... Tak. Lewe. Pani Pleasant w zdumieniu(...)cebula i seler - zazwyczaj naciowy, ale kryzys jest kryzys :) Na temat twórczości samego Pratchetta drugi raz nie będę pisał bo pisałem już tutaj Składniki: - cebula - papryka - seler - ryż - koncentrat pomidorowy (opcjonalnie) Wykonanie: Warzywa kroimy w kostkę i dusimy. Teraz mamy dwa sposoby na przygotowanie ryżu. Pierwszy - tradycyjny - dodajemy do nich ryż z wodą i gotujemy aż zmięknie. Drugi - typowy
Kryzysowa Książka KucharskaW sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów
Tajemnice SmakuNa dworze buba (ostatnio moje ulubione określenie, na to co się dzieje za oknem:P), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła
TrufelkowoWrzucić listek laurowy i kawałek gałązki rozmarynu. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok.30 minut od zagotowania. Wyjąć ostrożnie papryki. Wyłowić listek laurowy i rozmaryn. Wywar zaprawić koncentratem pomidorowym . Mąkę rozrobić z zimną wodą i wlać do sosu .Wymieszać by nie było grudek . Doprawić do smaku odrobiną miodu. Zagotować. Podawać tak jak kto lubi - z pieczywem , plackami(...)pita) , ziemniakami. Ja podaję bez niczego tylko w sosie . * Ja podałam z tego 2 porcje ( po 2 sztuki) na głębokich talerzach -każda porcja z 2 chochelkami ( od zupy ) sosu .Jeszcze dwie porcje na dwie osoby tzn. 4 sztuki z taką samą ilością sosu zamroziłam na potem. Zostało mi jeszcze ok. 4-5 chochelek sosu który
Buniabaje w kuchniPrzepis mojej Świętej Pamięci Najukochańszej Mamy. Szkoda, że nie mogę pokazać moich potraw, była dla mnie Wielkim Autorytetem Kulinarnym i nie tylko. Mimo wszystko wciąż jest
Blondynka GotujeCzy wiecie jak szybko i prosto przygotować bruschetty z pomidorami i mozzarellą? W tym wpisie pokażemy Wam, że przygotowanie tej przekąski jest bardzo szybkie, proste i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na ok. 9 słoiczków 250ml(...)łyżki ziół prowansalskich 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu. Krok 2. Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję
Moja Książka Kucharskaantenką - na jego widok serce zawsze bije mi mocniej, a gdy pomyślę o jego bogatym wnętrzu - jestem zgubiona! Grillowany, pieczony, nadziewany, zamieniony w roladki, kawior czy nawet zupę, zawsze zachwyca i rozpala apetyt na jeszcze więcej. Podobnie jak dziś, kiedy mieliśmy ogromną ochotę na jeszcze jedną porcję Melanzane Parmigiana . Nie będę obiektywna i powiem, że to moje ulubione(...)okiennicy". I rzeczywiście, bakłażan w tej potrawie układany jest w taki sam sposób, w jaki zachodzą na siebie deseczki w tradycyjnych drewnianych okiennicach. Zapieczony w aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli
KUCHARNIA