Wegetariańskie naleśniki z bakłażanem i papryką w pomidorowym sosie. Z warstwą zapieczonego sera na wierzchu. Jako, że ser bardzo lubię, chyba następnym razem dodam go jeszcze do środka naleśników. A niech go będzie duuużo Naleśniki: 2 jajka 2 i 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej 3 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka cukru(...)cienkie placki (naleśników wyjdzie trochę więcej niż nadzienia, można je odstawić do lodówki i zjeść np następnego dnia z dżemem na śniadanie lub pokroić na paski i wykorzystać do zupy zamiast makaronu). Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Listki bazylii z grubsza siekamy. Pozbawione gniazda nasiennego papryki oraz bakłażana kroimy w kostkę. Bakłażana solimy i odstawiamy na sicie
Smaki Na Talerzuśledzik pod pierzynką czy mimoza. Bardzo lubiłam wtedy język i kulturę rosyjską. Na moim stole nie może też zabraknąć czegoś wietnamskiego, bo wychowałam się na Ochocie, gdzie łatwiej o zupę pho niż o rosół. Na deser koniecznie pascha, którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni na rynku w Płońsku. Chociaż wtedy moim ulubionym deserem były kawałki wafli. Takie skrawki, które(...)Moja babcia pod koniec życia robiła w kółko szarlotkę z jabłkami ze słoika, bo nie pamiętała, że ostatnio jak robiła ciasto, to też była taka szarlotka. Kiedyś wolałam pomidorową, ale mój mąż robi bardzo dobry rosół, więc przeszłam do stronnictwa rosołu. Pyszny jest zwłaszcza z kluseczkami z macy. Artykuł Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane pochodzi
Ugotowane pozamiatanepracy szybko do domu. Wracam, a tam już czeka na mnie wszystko co najlepsze! Na pierwszy rzut zupa soczewicowa! Wspominałem kiedyś, pewnie nawet ze dwa razy, że uwielbiam zupy. Wszelakie. Więc soczewicowa powaliła mnie na kolana. Zjadłem, dostałem dokładkę, znów zjadłem, próbuję podnieść się z kolan, na które padłem, a tu cios znienacka i kompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni(...)pomidorowy ser żółty ryż pomidorki koktajlowe pieprz, sól, ulubione zioła Cebulę, bakłażan i cukinię kroimy w kostkę i dusimy na patelni. Podlewamy wodą i wrzucamy do warzyw surowy ryż (2 torebki na 6 papryk). Warzywa się uduszą, a ryż ugotuje za jednym razem :) Jak już duszenie będzie się miało ku końcowi to warzywa z ryżem podlewamy koncentratem pomidorowym
Marder&Marder Manufacturekształty perożków i farsze nie będą już dla Ciebie tajemnicą. Ale makarony trzeba jeść z czymś, prawda? Toteż kolejny rozdział poświęcony jest różnym sosom i dodatkom. Podstawowe - klasyczny sos pomidorowy, sos serowy czy beszamelowy. I inne, np. sos z owoców morza czy fasolowy, różnego rodzaju pesto. Początkującym przydadzą się też na pewno instrukcje, jak przygotować buliony. Drugą część książki stanowią(...)zupełnie inne klimaty. Podzielona jest na rozdziały według różnych regionów całego świata i poznasz dzięki niej najróżniejsze potrawy. Kulinarną podróż rozpoczniesz w Europie. Znajdziesz tu np. vichyssoise, czyli zupę porową prosto z Francji, hiszpańską tortillę czy grecką musakę. Następnie potrawy z Afryki i Bliskiego Wschodu, różnych regionów Azji, Ameryki Północnej oraz Ameryki Środkowej i Południowej. Ceviche, moqueca, jacket potatoes, turkey
Kraina Tysiąca Smakówalkoholu. 3. Chłodny prysznic - orzeźwia, poprawia samopoczucie i pomaga skórze w wydaleniu toksycznych substancji. 4. Kefir - odbudowuje florę bakteryjną układu pokarmowego, pomaga na niestrawność i problemu żołądkowe. 5. Sok pomidorowy - bogaty w witaminy i potas, ma zbawienny wpływ na cały organizm. Warto wybrać te zawierający papryczkę chilli. 6. Piwo lub "seta" - mały "klin" przy poważniejszych odmianach kaca bywa niezbędny(...)sobie też dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy
Pasja SmakuNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenNa koniec wspomnień z chrzcin Maksymiliana postanowiłam zamieścić skromną galerię zdjęć, które powstały przy produkcji i serwowaniu dań przygotowanych dla gości naszego Spin-Dżitsu. Znalazły się
Kuchnia po mojemuGrzanki z oliwą czosnkową i parmezanem Grzanki z oliwą czosnkową i parmezanem mogą stanowić: *Szybkie, pyszne i pożywne śniadanie *Dodatek do zupy *Przystawkę do dania głównego Składniki do grzanek: - 4 kromki ulubionego chleba - garść startego parmezanu - garść pomidorków koktajlowych - pokrojony plasterek żółtego sera - oregano - garść rukoli Składniki do oliwy czosnkowej: - 250ml oleju rzepakowego Wielkopolskiego - 4 ząbki czosnku - szczypta chili Sposób(...)SMACZNEGO! Przygotowaną oliwę czosnkową nie dodawaj tylko do grzanek - używaj ją przede wszystkim do rozmaitych potraw - nada Twoim daniom niesamowity smak i aromat. Polecam podawać grzanki z przepysznym kremem pomidorowym - przepis znajdziesz -> tutaj . #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
MintTastemiazga) Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo(...)przyprawy. Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Marchewkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu. Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju, dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu
Zasmakuj KuchniW tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odpuszczają, wi ę c ratujemy si ę lekkim i orzeźwiającym obiadem, wywodzącym się z Andaluzji. Zapraszam Was na hiszpańskie gazpacho, s chłodzoną zupę pomidorow ą , która nie wymaga gotowania i długiego przygotowania. Dodatkowo smak gazpacho wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, zielonej papryki, ogórka i octu balsamicznego, przez co otrzymujemy niesamowity(...)nelle più calde giornate estive. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 pomarańcze 2 pomidory 1 ogórek 1 szalotka 1 dymka 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 250 ml soku pomidorowego 10 listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne szczypta czarnego pieprzu **** INGREDIENTI 2 arance 2 pomodori 1 cetriolo 1 scalogno 1 cipollotto 1/2 peperone verde 2 spicchi
La grande e la piccola cuocaOstatnio zrobiło się na blogu bardzo słodko, więc dla odmiany proponuję danie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z
kuchnia doskiZupę z dorsza robię od bardzo niedawna. Zawsze miałam na nią długie zęby, dlaczego? Bo nigdy nie jadłam. Gdy pracowałam we Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich. Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb. Co robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około(...)dużych oczkach. Wrzucamy do naszego wywaru, dajemy grubo mielony pieprz w ilości mniejszej niż połowa łyżeczki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Kroimy i dodajemy odcedzone warzywa, 2 łyżki sosu pomidorowego lub 1 pomidora pokrojonego w kostkę. Posypujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. I to jest wszystko. Smacznego. CMOK Ja podaje do zupki filety z dorsza usmażone na gorącym oleju, lekko posolone
Pasje JolkiUwaga! to nie jest zupa! ;) Przedstawiam leczo, mocno warzywne, ale nie tylko, ponieważ znalazł się tam również kurczak. Jeżeli ktoś potrzebuje dużo jedzenia w szybkim tempie, to jest to najlepszy wybór. Danie jest proste i według mnie smakuje wspaniale. Można je podać z kaszą, makaronem, ryżem ... jednym słowem, co kto lubi ;) A oto moja propozycja podania: Składniki(...)piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie trzeba) Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę
Czerwona PorzeczkaKapusta z gara a dokładniej kapusta zapiekana to świetna propozycja na dodatek do obiadu. Świetnie smakuje na świeżo, ale także na drugi dzień po odgrzaniu, kiedy
Przepiski.plktóre najlepiej smakuje podane na ciepło, tuż po przygotowaniu. Idealnymi dodatkami będą świeże sałatki, warzywa pieczone lub kremowe puree ziemniaczane. Można również podać go z makaronem i świeżym sosem pomidorowym, aby uzyskać włoskie nuty w swoim posiłku. Przechowywanie i podgrzewanie: Ostudzony kurczak powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. By zachować chrupkość panierki, najlepiej jest(...)spodobać: 15-minutowa sałatka z kurczakiem i awokado - idealna na lunch do pracy Soczysty kurczak z piekarnika z aromatycznymi ziołami Tacos z kurczakiem i salsą z mango i awokado Zupa z kurczakiem i makaronem Pałki z kurczaka KFC STRIPSY Z KURCZAKA Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony Zielone curry z kurczakiem i cukinią Najlepsze skrzydełka z grilla: ziołowo-cytrynowa marynata, prosty
Moja Książka KucharskaNazwa tradycyjnego węgierskiego dania bogracz (węg. Bogrács ) wywodzi się od rodzaju kociołka, który służy do przygotowywania potraw na ognisku. Jest to treściwa zupa gulaszowa (węg. gulyásleves ) zawierająca wędzony boczek, wołowinę, pomidory oraz paprykę. Mimo że najlepiej smakuje przygotowana w kociołku nad ogniskiem, to z łatwością przygotowuje się ją na domowej kuchence. Przepisów na bogracz jest wiele. Tu przedstawiam sprawdzony(...)bulionu wołowego lub drobiowego 100 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 400 g krojonych pomidorów z puszki 4 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku sól pieprz 6 łyżek kwaśnej śmietany (po jednej na porcję) Instructions Boczek wędzony kroimy w kostkę i wrzucamy
PanGotujeprzygotuję kalafior i spód pizzy: Umyty, osuszony i podzielony na różyczki kalafior, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ścieram sam kwiatostan, łodyżki nie ścieram, łodyżkę możemy dodać do sałatki, zupy lub wyrzucić. Starty kalafior prażę na patelni przez około 15 minut, na mały ogniu aby odparował. Podczas podgrzewania kalafior, należy od czasu do czasu przemieszać, aby się nie przypalił. Uprażony(...)Końcowe przygotowanie pizzy: Na upieczony, gorący spód nakładam dodatki, sos, pieczarki, pomidory, listki bazylii, itp.. (na pizze możemy położyć, to o lubimy). Sos przygotowałam z kilku łyżek przecieru pomidorowego (passaty), doprawionego suszoną bazylią, oregano, ostra papryką i szczyptą soli. Na placek nakładam sos, sos posypuję startą mozzarellą, na ser układam pomidory, pieczarki, listki bazylii i pokrojoną kulkę sera mozzarella
Uwaga Babcia Piecze Chleb