Śledzie w porach to idealna przekąska na święta i nie tylko. Będą super pomysłem na imprezową przekąskę czy rodzinne spotkania. W naszym domu danie to gości
Przepiski.plpatelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale(...)pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można
Cztery FajeryGazpacho to warzywna zupa na zimno, idealna podczas upalnych dni. Jej przygotowanie nie jest w żadnym stopniu skomplikowane, ale jak wiadomo...wszystko zawsze można jeszcze bardziej uprościć. Ja mam swój ekspresowy sposób na gazpacho. To mrożone warzywa od Poltino Leczo Poltino jest tak skomponowane, że idealnie nadaje się do przygotowania gazpacho. Unikacie zatem mycia, obierania i krojenia warzyw. Fajnie, prawda(...)przygotowanie aromatycznych, ziołowych grzanek. Będą świetnie pasowały do gazpacho. PRZEPIS NA GAZPACHO Z ZIOŁOWYMI GRZANKAMI Składniki: 1 opakowanie ( 450 g ) mrożonej mieszanki "Leczo" od Poltino około 350 ml soku pomidorowego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek sól pieprz 3 kromki chleba garść ziół ( u mnie: natka pietruszki, szałwia, koper, lubczyk i szczypior ) Przygotowanie Mieszankę leczo rozmrozić. Rozmrożone warzywa zmiksować
kolorowotorcikowosamo, bo kombinować nie lubię i stawiam raczej na proste, sprawdzone rozwiązania. Tym razem moją uwagę przykuło napoczęte opakowanie czerwonej soczewicy. Jakiś czas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów i marchewki, delikatnie doprawiona papryką i kurkumą. Wyszło pysznie, rozgrzewająco(...)mniam! Ja tam się coraz bardziej przekonuję do roślinek ✋🌿 A Wy? Spróbujecie? 😋 Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 2 marchewki 1/2 puszki pomidorów 1/2 cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra i łagodna papryka, szczypta kurkumy ryż basmati natka pietruszki Obie marchewki umyć i obrać. Jedną z nich pokroić w drobną
Kuchnia Elliesłonecznikowego sól i pierz do smaku Czerwona pasta curry przepis ale możesz zastąpić 2 łyżkami "sklepowej" czerwonej pasty curry. 1 średnia cebula biała lub czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru 5 liści curry, ale możesz pominąć, jeśli nie masz 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku opcjonalnie 1 lub 2 czerwone(...)kokosowe i wymieszaj. 4. Gotuj około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 5. Przed podaniem posyp posiekaną natką kolendry. Kurczak curry z wolnowaru Wszystkie indyjskie curry, ale też zupy i gulasze można przygotować w wolnowarach. Jeśli więc chcesz, aby po powrocie z pracy czekał na Ciebie pyszny obiad, przygotuj to curry w slow cookerze. 1. Kurczaka umyj, pokrój
Cztery FajerySzybka sałatka warzywna z indykiem to świetna propozycja zarówno na imprezę, na grilla, jak i jako danie obiadowe. Warzywka dostarczą mnóstwo potrzebnych witamin. Natomiast indyk wypełni
Bardzo Gruby SmokAksamitny krem ze świeżych pomidorów z dodatkiem aromatycznych, wyrazistych w smaku ślimaczków z dużą ilością świeżej bazylii. Składniki: Krem: 2 cebule 15cm pora 2 ząbki czosnku
Szalona Kuchnia EwelinyFlaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robimy dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg
R'n'G KitchenStrogonow pojawia się w naszych kuchniach przy mniejszych lub większych spotkaniach rodzinnych, wołowina dobrej jakości nadaje potrawie esencjonalny bogaty smak, dodatki bywają różne, bo jak wiadomo
Apetyczna babeczkacebuli (opcjonalnie) 20-50 dag chili 2 czubate łyżki soli 0,5 kg cukru 1 szkl. oleju 1 łyżka pieprzu (opcjonalnie) 1 l koncentratu pomidorowego (dałam 0,75 l passaty pomidorowej) 20 ząbków czosnku 0,5 szkl. octu Wykonanie Paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia z grubym sitkiem. Dodać cukier, sól i zagotować i dusić 15 min. (ja pokroiłam(...)gotowałam do uzyskania ulubionej konsystencji). Rozlać do słoików i pasteryzować 15 min. Artykuł Pasta z papryki, pasta paprykowa z czosnkiem i chili. pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudrobno pomidory. Smaż całość aż nadmiar płynu odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli smak jest za mało intensywny, dodaj koncentrat pomidorowy. Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Faszeruj połówki cukinii przygotowanym nadzieniem. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj przez około 30 minut. Cukinia faszerowana mięsem mielonym(...)Magiczna uniwersalność Cukinie cechuje magiczna uniwersalność. Można z niej robić rzeczy słodkie: ciasta, gofry, dżemy. Wytrawne, tutaj jest pełne pole do popisu: leczo , kotlety, placki. Zupy krem i jarzynowe oraz przetwory: w curry, sałatka czy ketchup. Nie wiem, czy znajdzie się drugie takie uniwersalne warzywo No chyba tylko poczciwa bulwa
kuron.com.plziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany(...)Porcje: 4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka, Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g gęstego jogurtu naturalnego, 100 g pistacji, po łyżeczce miodu
SzczyptaSmaQzupę obrane...no , ale na jaką zupę? brak było pomysłu ..ale po chwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej sól
Moje domowe kucharzenieSpaghetti z mięsem drobiowym to idealna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti po bolońsku. Mięso drobiowe jest nieco chudsze i bardzo smaczne. Do drobiowego spaghetti można wykorzystać mięso
Przepiski.pl