Uwielbiam szpinak! Inne zdanie na jego temat, wynika prawdopodobnie z nieumiejętności jego przyrządzenia, bądź oglądania zbyt często amerykańskich filmów. :P Składniki: 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g
Kuchenna Kontrrewolucyagotować pyszne zupy bez mięsa”. Do mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania Polecam również zupę ogórkową , zupę z zielonego groszku , kremową zupę z pieczonego kalafiora , zupę pomidorową z kluskami i tofu , zupa z czerwonej soczewicy , zupę warzywną z połówkami grochu , kremową zupę kukurydzianą , krem z buraków(...)podaj go dalej! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog Śledź mnie na Instagramie lamaridapl Dziękuję i pozdrawiam! Artykuł Zupa pieczarkowa z makaronem pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plfareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony(...)garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym
Kulinarny PamiętnikMiała być zwykła pomidorowa... Ale ponieważ lubię doprawiać papryką ostrą i słodką, a słodkiej zabrakło (tego dnia byłam na zakupach, ale głowa już nie ta... i
Kolorowy Przepisownikzupa pomidorowa z makaronem ryżowym. Bardzo rozgrzewająca, smaczna, z orientalną nutą. Doprawiłam ją jedynie cukrem kokosowym (który podbił smak pomidorów), liśćmi limonki kaffir oraz pastą Red Curry Kanokwan , która zdecydowanie odpowiada za cały smak tej zupy. Spróbujcie, a nie pożałujecie! WSKAZÓWKI: Zupę można zblendować lub jeść z kawałkami warzyw jednak najważniejsze jest aby ją zabielić - i tutaj sprawdza się krem(...)podsmażamy przez 2 min. 3. Wlewamy krem kokosowy Kara i ponownie mieszamy. 4. Dodajemy cukier kokosowy , passatę pomidorową i wodę. Gotujemy przez 10 min. 5. Gotową zupę podajemy z makaronem, limonką, kremem kokosowym i pietruszką bądź kolendrą. Wpis powstał we współpracy z DeCare
CzarnawisienkaAromatyczna, rozgrzewająca, o wyjątkowym smaku... nie wiem jak jeszcze można ją opisać :) Jest to jedna z najlepszych zup- kremów, jakie jadłam! :) Musicie koniecznie spróbować ;) Polecam :) Składniki: 1,5 litra bulionu 1 duża cukinia lub 2 małe 4 pomidory 2 czerwone papryki 1 marchewka sól, pieprz ziołowy papryka słodka ulubione zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany przyprawa(...)podpiekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy razem 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw. Blendujemy i doprawiamy w razie potrzeby. Jeśli chcecie, możecie zupę zabielić śmietaną, ja jednak tego nie robiłam. :) SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaMąż prosił o nią już dobrych kilka miesięcy. Zawsze robiłam coś innego, bo sama za grochówką nie przepadam, zresztą teraz przy dalszym kp Adasia bałam się
Kuchnia w czekoladzieroślinami strączkowymi (w dużej mierze przyczyniło się do tego prowadzeniu bloga). Dzisiaj wykorzystuję je do robienia zup, dań głównych, sałatek i przekąsek. W dzisiejszym wpisie z cyklu zupa na niedzielę krem z cieciorki.Właściwie to już kolejna wersja tej zupy, tym razem łagodna i znacznie oszczędniejsza. ( tu znajdziecie wersję pikantną, znacznie bardziej rozgrzewającą z nutą azjatycką) KREM z CIECIORKI
Bon appetit mon amieprzekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz zup (najlepiej sprawdza się w zupach typu krem), świetnie też smakuje w paście typu hummus. Jak ugotować bób : 1. Sprawdź, czy bób jest młody, czy stary, od tego będzie zależał czas gotowania. Młody bób poznasz po mniejszych(...)cukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem
Ale ProsteJakiś czas temu przygotowałam tą zupkę z myślą o udziale w konkursie Hortexa. Konkurs minął, robota nie wygrałam, ale smak zupki pozostał w pamięci do dziś
Kuchnia w czekoladzieCzas czytania: 2 min Zupa groszkowa Na dzisiejszy obiad polecam lekką zupę z zielonego groszku. Zupa różni się w smaku od dobrze znanego, kremu z zielonego groszku, na który przepis poznaliście już we wcześniejszym wpisie. Zupa groszkowa jest bardzo prosta ! Wystarczy zaopatrzyć się w zielony groszek i ziemniaki , to dwa podstawowe składniki potrzebne do jej przygotowania. Zupę możecie ugotować
SprawdzonaKuchnia.plwyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem Halloween. Nie zawsze jednak tak było(...)przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Można używać go również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. NAJPOPULARNIEJSZE GATUNKI DYNI Hokkaido Inne jej nazwy to: Red Kuri Squash, Japanese Squash
Ostra na SłodkoCzłowiek cały rok czeka z niecierpliwością na nowalijki. W moim sklepie o takie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co
Kuchnia w czekoladzietuńczykiem, szparagami i młodymi warzywami Sałatka z wędzonym kurczakiem ze szparagami i truskawkami Sałatka z fasolki szparagowej, szparagów, jajka i orzechów Krem ze szparagów – dieta dr Dąbrowskiej Zupa szparagowa Duet kremów z białych i zielonych szparagów Artykuł Białe szparagi przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujesera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki: 1 por 200 g boczku wędzonego w kawałku
Kuchnia MagdaLenysera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki: 1 por 200 g boczku wędzonego w kawałku
Kuchnia MagdaLenyZupa grzybowa wigilijna z makaronem Na naszym wigilijnym stole obok czerwonego barszczu zawsze musi pojawić się zupa grzybowa. Zupa ta była jedyną zupą na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia w moim rodzinnym domu. Barszcz jadało się w ciągu roku, ale zupę grzybową tylko podczas Wigilii. Taka nasza świąteczna tradycja. Podawano ją z łazankami, a grzyby były mielone w maszynce(...)mielenia mięsa i podawane jako dodatek do zupy. Ja grzybów nie mielę, podaję je w większych kawałkach. Z reguły gotuję też łazanki, ale tym razem zapomniałam ich kupić, dlatego postanowiłam ją podać z cienkim makaronem, takim jak do rosołu. Na blogu znajdziesz również inny pomysł na zupę → zupa grzybowa krem . KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitylubi czysty barszcz niech nie czyta dalej... 😋bo kremowy barszcz przygotowałam z zakwasu, buraków i włoszczyzny. Aby nie wyrzucać ugotowanych warzyw, pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane
AZgotuj!upieczeniu jest miękka. Grillowaną kukurydzą zajadać można się z dodatkiem masła i soli, posypaną natką pietruszki bądź papryczką chili. Jest ona także świetnym dodatkiem do sałatek, zup oraz kremów. Kto jeszcze nie robił, polecam poniższy przepis na grillowaną kukurydzę . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kukurydza z grilla Składniki na grillowaną kukurydzę. 3 duże kolby
MeCooksstały się pożywieniem, tak jest mój drogi czytelniku-ludu. Dziś istnieje ponad 1000 rodzajów ziemniaków i są one składnikiem wielu kuchni Świata. Na zakończenie zapraszam na ziemniaczaną, zupę lub krem, jak kto woli. Składniki Krem Ziemniaczany Ziemniaki 1 kg Marchewka 2 sztuki Por 1 sztuka Seler naciowy 3-5 łodyg Seler 1sztuka Cebula 2 – 3 sztuki Czosnek
RafalCooklicznych skutków ubocznych. Dieta na ból głowy powinna zatem zakładać wypijanie dwóch litrów niegazowanej wody na dzień. Płyny można też sobie dostarczać z pomocą herbatek, ziół oraz warzywnych zup i kremów. Każda opcja jest dobra. Najważniejsze jest to, by organizm cały czas miał wody pod dostatkiem. Artykuł Dieta na ból głowy pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plWielkanoc. Zobacz przepis na pyszne jajka faszerowane pieczarkami oraz na półmisek wielkanocny , który będzie piękną ozdobą stołu. Polecamy też żurek z białą kiełbasą i jajkiem , a także na zupę chrzanową – krem . Życzymy smacznego! Artykuł Roladki z szynki w galarecie pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na WypasieZupa tajska Zupa tajska z makaronem Najbardziej pyszna, prosta zupa tajska z makaronem ryżowym i kurczakiem jaką ostatnio próbowaliśmy! Każda łyżka tej zupy z makaronem jest pełna tajskiego smaku czerwonej pasty curry, imbiru, czosnku i soku z limonki. Idealny przepis na obiad gotowy w zaledwie 30 minut! Przygotowując zupę tajską z makaronem ryżowym, można go ugotować bezpośrednio(...)zupy. Makaron gotowany w zupie wchłania jednak nieco bulionu, przez co zupa będzie bardziej gęsta. Jeżeli szukasz więcej przepisów na domowe zupy musisz wypróbować mojej szybkiej i rozgrzewającej zupy z zielonej soczewicy albo orzeźwiającej zupy tom yum z kurczakiem. Mając niewiele czasu na gotowanie warto zajrzeć po przepis na szybką zupę pomidorową lub delikatny i gładki krem
Moja Książka KucharskaKremowa, aromatyczna o niebagatelnym smaku, mimo prostoty w składnikach i przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa cebulowa. Artykuł Zupa cebulowa (krem) pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąTo było fantastyczne popołudnie spędzone w sercu stolicy w klimatycznym Comfort Food Studio pod batutą Tomasz Jakubiak . Na warsztaty tym razem wzięliśmy produkty Polmlek
Z Kuchni Do Kuchnifetą i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika. Polecam Ci przepis na paprykę pieczoną, z której możesz przygotować: pastę na kanapki (po zmiksowaniu dodaj kremowy serek), zupę paprykową, krem z papryki lub podstawę leczo. SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka 2 cebule – 360 g 4 ząbki czosnku sól, pieprz, płaska łyżeczka vegety natur
Zasmakuj Kuchnijego lekko anyżowy smak może być bardzo ciekawym akcentem jak i po obróbce cieplnej, kiedy nabiera cokolwiek słodkiego smaku. Świetnie nadaje się na grilla lub jako baza dla zup typu krem. Doskonale komponuje się z gotowanymi brokułami, kalafiorem czy np. z ziemniakami. No i, oczywiście można z niego zrobić kremowy sos do makaronu... Składniki: 300g świeżego makaronu (najlepiej sprawdzają
Pasta Po PolskuKREM Z DYNI I MARCHEWKI wspaniale rozgrzewa, dodaje energii i... Artykuł Krem z dyni i marchewki pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEsurówek wymieszana z oliwą robi cudowny dressing do sałaty wymieszana z jogurtem staje się świetnym dipem cudowna do pieczonych warzyw do posypywania hummusu i innych past do posypywania zup typu krem do wyjadania metodą „na visolvit” do marynat do wszystkiego a lody waniliowe + Dukkah + olej dyniowy to jest taki kosmos, że musicie spróbować! Co musicie mieć na milion procent? Orzechy
ladykitchenDni co raz krótsze, wieczory i noce co raz chłodniejsze, to i człowiek szuka w kuchni czegoś sycącego i rozgrzewającego jednocześnie. Niewątpliwie leczo należy właśnie do
Kuchnia w czekoladzieprzeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób ( przepis ) – doskonała na przekąskę, postne dni oraz Boże Narodzenie. Pomysły na pieczarki: ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Zupa pieczarkowa krem ** Duszone pieczarki ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g świeżych pieczarek 1 jajko 1 szklanka wody do ciasta 1 szklanka mąki olej do smażenia
Kulinarny S.O.S.Sprawdzone pomysły na szybki obiad do przygotowania po pracy. Szczególnie te przepisy przypadną do gustu tym osobom, które wracając do domu nie mają dużo czasu na
Pink EnvelopeTak się złożyło, że kilka dni przed naszą krótką wycieczką do Lwowa, o której wkrótce przeczytacie - tutaj , na nasz stół wjechał barszcz ukraiński, zwany potocznie botwinką
Związek na patelniprzemycać kurkumę do diety? Kurkuma doda smaku, aromatu i pięknego koloru nie tylko daniom kuchni hinduskiej. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju zup (np. gęstych zup typu krem lub rosołu), sosów i past kanapkowych. Wydobędzie ona także głębię smaku z ryb i owoców morza, drobiu oraz potraw z ryżu. artykuł zewnętrzny (function(){ wwsi=document.createElement("script");wwsi.type="text/javascript"; wwsi.async
Kuchcik gotujeczosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Dolać wodę i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać kalafiora oraz przyprawy, zmniejszyć ogień. Gotować około 10 minut. Gdy kalafior zmięknie, zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe i dodać parmezan. Wymieszać. Porcja ma ok. 370 kcal
Kucharzycapomarańczach, choć bardziej w stylu dań słodko-kwaśnych. Zobacz przepis Czwartek: Peperonata z focaccią Coś w rodzaju włoskiego leczo, ale delikatniejsze i prostsze do zrobienia. Zobacz przepis Piątek: Zupa parmentier, czyli krem z ziemniaków i pora Najprostsza zupa świata, składająca się dwóch składników, a mimo to niesłychanie aromatyczna i smaczna. Zobacz przepis Całe gotowanie w ostatnią niedzielę było dość szalone
Niedzielny kucharzdopraw wstępnie solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 15 minut. Wlej śmietankę i dorzuć posiekany koperek. Zagotuj i zestaw z ognia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj zupę na krem (najlepiej w blenderze kielichowym). Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj z kawiorem i grzankami. Ingredients : (4 servings) 600 g peeled ground cucumbers 1 large onion
Delicious PlaceKrem z cukinii i zielonego groszku Krem z cukinii i zielonego groszku Składniki: ¾ szklanki mrożonego groszku mała cukinia ½ szklanki wywaru warzywnego ½ łyżeczki oliwy z oliwek kawałeczek
Pomysłowa kuchniaJak wiosna to i zieleń! Nie tylko za oknem, ale przede wszystkim na talerzu ;) Lubię wszelkie nowalijki, ale z dostępem do nich to u mnie marnie
Kuchnia w czekoladziePuszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzień dobry, czy jest suchy chleb dla konia? Nie wiem, czy dla konia, ale u mnie i taki się znajdzie. Zawsze zostanie jakaś samotna kromka
KucharzycaTarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający! Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące
Mój pomysł naKiedy przychodzą święta czy też inne domowe uroczystości i chcę zrobić jakieś dodatkowe danie na ciepło, to zazwyczaj pada właśnie na strogonowa. Nie wiem czy u
Kuchnia w czekoladziechwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Pod koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę na krem. Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką śmietany. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUchwilę mieszając przez około 2 minut. 2. Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Pod koniec dodajemy imbir. 3. Po lekkim ostudzeniu miksujemy zupę na krem. Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z łyżką śmietany. Mmm Pycha
Na moim talerzuTrochę mniej dietetyczna propozycja dla smakoszy serów pleśniowych. Wytrawne babeczki stanowią idealną przekąskę. Są tez ciekawym pomysłem na pieczywo do zupy, np. kremu z cukinii lub białych warzyw. 12 porcji: 300 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 250 g kefiru lub maślanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 średniej cukinii
Kucharzycagotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów i wrzuć posiekaną natkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli krem jest dla Ciebie zbyt gęsty dolej więcej wody z moczenia grzybów i ponownie zagotuj. Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj rękami
Delicious PlaceCzłowiek żyje już dobrych kilkadziesiąt lat na tym świecie, a tyle potraw i smaków jeszcze przed nim nieodkrytych... Też tak macie? Mnie tak właśnie ostatnio wzięło
Kuchnia w czekoladzieSezon na dynię rozpoczęty. Dynię uwielbiam, jej cudowny smak i kolor, wszystkie potrawy z dynią są świetne, warto po nią sięgać, kiedy jest na nią sezon
Smaki Przyprawy i KoloryKoniec października i kolejny wpis z dobrą dawką inspiracji dla Was. Od początku tego miesiąca wpadłam po uszy w jesienną aurę. Teraz nadchodzą długie wieczory (nie
Pink EnvelopeFaszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa,bądź krem pomidorowy gości zapewne na Waszych stołach bardzo często. Zazwyczaj korzystam z pomidorów świeżych lub "zamkniętych w słoikach"(zaprawiam na zimę). Uwydatnimy ich smak korzystając z pieczonych pomidorów i papryki. SKŁADNIKI: 1kg pomidorów paprykowych 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól,pieprz,oregano lub bazylia (można użyć ulubionych ziół) łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE: pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki
Kuchnia Beatymątewką. Dolej chochlę płynu z zupy i po wymieszaniu wlej do reszty barszczu. Dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia. Zmiksuj zupę na krem. Barszcz podawaj z jajkiem na twardo, posypany natką pietruszki
Delicious Placepodawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość
Zasmakuj Kuchnipodawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo smaczne Składniki: 6 buraków dobrze wyszorowanych lub dowolna ilość
Zasmakuj KuchniBiałe szparagi polecam zaś podawać z sosem holenderskim . Polecam inne przepisy ze szparagami: – Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) – Kremowa zupa szparagowa z serem – Zupa szparagowa krem – tarta ze szparagami Składniki: – pęczek szparagów zielonych – szynka szwarcwaldzka lub parmeńska pokrojona w cienkie plasterki – olej do posmarowania patelni – Sól i pieprz do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSKŁADNIKI: 500g białych szparagów 1-2 łyżki śmietany 18% sól pieprz groszek ptysiowy Firmy Brześć cukier około pół łyżeczki oliwa z oliwek WYKONANIE: 1. Szparagi obrać
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: około 1l bulionu 100g pora 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 szt brokuł 4 łyżki śmietany bazylia sól pieprz słonecznik szczypior WYKONANIE: 1. Cebulę
Dziś Ja gotujeSKŁADNIKI: 1 duża cebula 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 małe pietruszki 15 małych pomidorków średnica około 4-5cm 1l. bulionu
Dziś Ja gotujeKochani jak u Was wygląda śniadanie wielkanocne? Gotujecie coś specjalnego, przyrządzacie, a może po prostu wyjadacie wszystko ze święconego koszyczka? W domu rodzinnym, tradycją było śniadanie
Kuchnia w czekoladzieSKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła 1 łyżka pietruszki natki WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała
Dziś Ja gotujeoczach, bo żrą wypieki, które nie wyszły – to czas na dzisiejszą propozycję. Drożdżowe ślimaczki z boczkiem, cheddarem i żurawiną. Genialne na ciepło z barszczykiem, jako dodatek do zup typu krem, na zimno, posmarowane masłem, popijane herbatą i nawet profanowane „keczukiem”. No cholera, dobre są. Zróbcie i jedzcie 🙂 Potrzebujemy: 400 g mąki pszennej typ 550 1 płaska łyżeczka soli
ladykitchenpiekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 325 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 70 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko
Ostra na SłodkoPrzyznawać się bez bicia, kto lubi zabielany barszcz czerwony? Obowiązkowo z jajkiem oczywiście! Ja rzadko kiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną
Kuchnia w czekoladzieZupka o konsystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora w takie mrozy to jest strzał w 10 :) Kto za kalafiorem nie przepada, to spróbowaniu tej zupki, kalafior
Różne smaki w kuchniZupka o konsystencji kremowej o delikatnym smaku kalafiora w takie mrozy to jest strzał w 10 :) Kto za kalafiorem nie przepada, to spróbowaniu tej zupki, kalafior
Różne smaki w kuchniSKŁADNIKI: 500g dyni (waga po obraniu) 280g ziemniaków 20g masła lub margaryny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 2 pomidory
Dziś Ja gotujeBardzo prosta i szybka zupka :) Można ja podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym :) SKŁADNIKI: 1l. wody 1 kostka rosołowa 1 brokuł 2-3 ziemniaki 2
Dziś Ja gotujePasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger
Ola la LCHFMożecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego
Zasmakuj KuchniKalafior- znany w polskiej kuchni już od dawna. Każdy chyba miał z nim styczność, zwłaszcza kiedy pojawiał się latem taki świeżutki i Mama podawała go na
Kuchnia w czekoladzieNiedługo święta i widać to już niemal wszędzie. Galerie, witryny sklepowe, reklamy w tv... a nawet Wy moi kochani widzę, że zaczynacie rozglądać się za świątecznymi
Kuchnia w czekoladzieNiezastąpiona w przypadku zup i kremów. Świetna także w wersji... Artykuł TARTA DYNIOWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzłoty kolor. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami doskonale smakują z barszczem czerwonym. Smacznego. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Zupa grzybowa krem z leśnych grzybów Pikantne Skrzydełka KFC Artykuł Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuwarzywa będą miękkie. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy ją na patelni. Zupę doprawiamy majerankiem, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Zdejmujemy garnek z gazu i blendujemy zupę na krem. Rozlewamy ją na talerze i na wierzchu układamy plasterki rumianej kiełbaski. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnesycące, oraz działać rozgrzewająco. Idealnym składnikiem jesiennych potraw jest fasola . Ma dużą zawartość białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych
Pobite gary Barbarybędą dobre do spożycia już po tygodniu. Smacznego. Grzyby marynowane w occie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sos ze świeżych grzybów leśnych Sos grzybowy z bobem Zupa Pieczarkowa Krem Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakubardzo proste w wykonaniu i robi się je błyskawicznie, nawet nie trzeba mieć miksera w domu 😉 Przekąska idealna na imprezy oraz spotkania ze znajomymi lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu. Można zabrać je również ze sobą do pracy czy szkoły. U mnie sprawdzają się przy każdej okazji! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLenygałkę muszkatołową, masę selerowo-jabłkową, a następnie całość dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut, po czym zdjąć z palnika, przestudzić i za pomocą blendera zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Posypać rodzynkami. Smacznego
Zielona Kuchniatarki, dusimy około 5 minut, po czym dodajemy mrożony groszek i gorący bulion. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy ser oraz posiekaną miętę. Miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy udekorowaną orzechami włoskimi, kawałkami sera oraz listkami mięty. CZY WIESZ, ŻE? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw
Smakowity Blog KulinarnySzybka , smakowita zupka-krem , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć się w podstawowe składniki ;) Z podanych składników porcji wychodzi dla 4 osób
Różne smaki w kuchnimniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem
Kulinarne przygody GatitySzybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych
Różne smaki w kuchniSchab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas
Kulinarne przygody GatityJuż nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo
Kuchnia w czekoladziepiekarnika, jeszcze ciepłe. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, drożdżowe pierożki, z pikantego ciasta, wypełnione po brzegi pysznym farszem z kurczaka. Idealne solo albo jako dodatek do zup i kremów. Świetnie sprawdzą się na obiad, drugie śniadanie albo imprezową przekąskę! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 3250 g * letnia woda – 100 ml * mleko – 70 ml * świeże drożdże – 12 g * jajko
Ostra na Słodkoprzygotowane na wiele sposób. Możemy podać je w postaci ugotowanej, pieczonej, grillowanej. Wykorzystywane są jako dodatek do dań głównych np. jako frytki, ale również mogą służyć do przygotowania zup i kremów. Należy pamiętać, że mają słodki smak, więc w przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaków nie należy ich solić. Jak przechowywać bataty Bataty podobnie jak ziemniaki, zaraz po obraniu ciemnieją, dlatego należy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo
Kuchnia w czekoladzieKrem polecam wszystkim miłośnikom cebuli. Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i
KuchniaWeDwoje.plUlubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu
KuchniaWeDwoje.plTradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne
WiszniówkaDziś kolejna propozycja dla Mam, które chcą rozszerzać dietę swoich Maluszków, a kompletnie nie mają pomysłu od czego zacząć. Co prawda ja rozszerzać zaczęłam dopiero
Kuchnia w czekoladziebazie bazylii, warto pokombinować z innymi wariantami. Bardzo zdrowe jest to z jarmużu. Dodaję do niego słonecznik i natkę pietruszki. Taki zdrowy dodatek podajcie z makaronem lub z zupą, np. kremem z dyni
Milion SmakówIMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami
Kuchnia MagdaLenyIMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami suszonymi, oliwkami, zieloną pietruszką oraz serem feta. Przekąska idealna na różnego rodzaju imprezy lub dodatek do zup typu krem czy czerwonego barszczu... Czytaj więcej >> 7) ZAPIEKANKA W WERSJI SŁODKO-SŁONEJ Dziś u nas na kolację zapiekanka na cieście francuskim w wersji słodko-słonej z serem pleśniowym, gruszkami
Kuchnia MagdaLenywody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć, no i oczywiście dokładamy chrzan, ja dałam 2 łyżeczki, dzięki temu
IMPRESJA SMAKUMożecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać
Zasmakuj Kuchnitakiego urządzenia jakim jest blender, własnie od dzisiaj ( 25 czerwiec) w sieci sklepów Lidl można nabyć świetny blender z akcesoriami. Moc 600W świetnie sobie radzi z koktajlami i zupami typu krem czy chłodnikami owocowa warzywnymi. Dostępne kolory przypadną do gustu każdemu! Nie wiem jak Wy, ale ja lubię jak w kuchni jest kolorowo
Z Majeczką w kuchnilekko słodki smak kalarepy. Możemy ją jeść na kilka sposobów: - na surowo- ja uwielbiam lekko skropioną oliwą i posypaną szczyptą soli - w zupie- idealnie sprawdza się w zupach typu krem - w cieście- sprawdzony sposób aby namówić dzieci do zjedzenia tego zdrowego warzywa :) - pieczona- można ją również smacznie nafaszerować - zamarynować- i cieszyć się jej smakiem cały rok Na co zwrócić uwagę
Tradycyjna Kuchniawarzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły. Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody. Doprowadź zupę do wrzenia. Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna. Smacznego
greenscarfdziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie. Śniadanie Jajecznica z kiełkami i chleb żytni ze słonecznikiem. Pokochaliśmy kiełki i co jakiś czas sami wysiewamy. Polecam. II Śniadanie Zupa Aromatyczny krem z brokułów. Miseczka pełna warzyw - ulubiona zupka ostatnio to taka bzium bzium czyli krem :) Lilcia zażyczyła sobie pestki z dyni więc każdemu wsypała do miseczki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdużym zainteresowaniem z Waszej strony, że nie mogło być inaczej :-) Akcja ruszy 1 listopada i potrwa do 21 grudnia (oczywiście 2015 roku). Możecie do niej zgłaszać wszelkie wszelkie zupy i kremy, ważne żeby były gorące, sycące, pożywne i godne jesieni ;-) Liczą się pomysły tradycyjne, sprawdzone od lat, jak i te nowe, oryginalne, stworzone przez Was :-) Zachęcam więc do dzielenia się
Czary - gary w kuchniŻurek czy barszcz? Co Wy jadacie na wielkanocne śniadanie?! Ja w tamtym roku postawiłam na żurek. Z białą kiełbasą, jajkiem i domowymi bułeczkami był rozgrzewką przed
Kuchnia w czekoladzieprzypadły do gustu zarówno damskim, jak i męskim testerom. Choć my kobiety oczywiście zgodnie stwierdziłyśmy, że najlepiej byłoby je podać z czerwonym barszczem lub z wyrazistymi w smaku zupami typu krem. Dlatego polecam grzanki Panom "od tak" do chrupania lub do ich ukochanego trunku, a Panią w towarzystwie np. zup/barszczu. Oferta firmy Magnes zdecydowanie zasługuje na uwagę, zwłaszcza
Słodkie okruszkiZielony groszek warto jeść z kilku powodów: zapewnia wzmocnienie kości, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma
ChilliJemyUgotuj jej więcej, nigdy się nie zmarnuje. Raz dodasz ją do sałatki, raz zjesz na ciepło z cynamonem i brązowych cukrem trzcinowym , następnym razem zmiksujesz ją z ulubioną zupą, na krem. Dziś zrobimy bardzo dobrą sałatkę, szybką- pod warunkiem , że już macie kaszę jaglaną ugotowaną na sypko. Zacznijcie dzień właśnie od tego. Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, na sypko
Z Kuchni Do KuchniTa zupa składa się w sumie z dwóch składników i przypraw. Chyba nie można prościej. A uwierzcie mi, robi piorunujące wrażenie, i nie mam tu ma
greenscarfSkładniki: 1 kg pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz śmietana 4 duże ziemniaki kostka rosołowa (opcjonalnie) Wykonanie: Pieczarki pokroić w plasterki i udusić na maśle z
PychotkaaaJakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej więcej coś takiego. Zupa dnia - krem pomidorowy z kozim serem. Ser, który się delikatnie rozpuścił ładnie przełamał smak pomidorów. Wołowina po burgundzku podawana z ziemniakami gratin. Danie to zostało odkryte na nowo wraz z pojawieniem
Right Behind The KitchenWzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej
greenscarfLubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladzieNigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy
Kuchnia w czekoladzieKolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym". A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę
Kuchnia w czekoladziekilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem. Przecedź przez gęste sito. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech
AZgotuj!ząbek czosnku. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika. Dodajemy natkę pietruszki. Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem. Przyprawiamy i podgrzewamy. Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką. Smacznego
Weganka gotujedziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka. Z zup wybraliśmy krem z fasolki szparagowej, który okazał się być dwukolorowy. Jedna część z żółtej, druga z zielonej fasolki, podane na pięknym talerzu. Tak naprawdę już po tym daniu byliśmy najedzeni
Corner With RecipesSkładniki: 750 g marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1
Moja Galeria SmakuSkładniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy oliwa kumin mielona kolendra
Moja Galeria SmakuSkładniki: 3 szklanki mrożonego groszku 1 marchewka 1 pietruszka 1 litr bulionu warzywnego (ja użyłam z tego przepisu) 1 cebula olej natka pietruszki sól, pieprz Cebulę
Moja Galeria SmakuPyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2
Moja Galeria SmakuSzybki w przygotowaniu, pyszny krem z cukinii Składniki: 500 g cukinii 600 ml bulionu warzywnego 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 1 łyżka
Moja Galeria SmakuZielony krem z groszku z domowym groszkiem ptysiowym. Powiew lata w środku zimy:) Składniki na 2 porcje: 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekanego 600
Moja Galeria Smakuprzecedzać), dodać do mleka ogórki i czosnek, szczyptę soli (pamiętajcie, że ogórki kiszone są słone). Zmiksować na wolnych obrotach, tak by pozostały grudki warzyw (chyba, że chcecie gładki krem). Rozlać zupę do miseczek, przyprawić do smaku pieprzem. Smacznego
Co na wege obiad?Cóż mogę powiedzieć, to zdecydowanie jedno z najlepszych dań jakie udało mi się stworzyć w ostatnim czasie. Jest wręcz przerewelacyjne :) Aksamitny krem z żółtej papryki i
DefinicjaSmaku0,5kg brukselek 2l esencjonalnego bulionu warzywnego 2 spore ziemniaki sok z połowy cytryny sól, pieprz Do bulionu warzywnego wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchenna KontrrewolucyaSzybka i niedroga, a naprawdę najeść można się nią do syta. W sam raz na jesienne popołudnia. :) 2 puszki kukurydzy konserwowej 3 nieduże ziemniaki 0,5
Kuchenna KontrrewolucyaSzparagi, ach szparagi, maj i czerwiec to okres, w którym one królują na naszym stole. Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o
Kolorowy PrzepisownikGotując zupkę dziecku równolegle ugotowałam dla nas podobną :) tylko w wersji bardziej dorosłej, a więc przyprawionej i zabielonej :) bardzo zdrowa, bez sztucznych dodatków, niskokaloryczna. Składniki: 1/2
Kolorowy PrzepisownikMoje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni
Milion Smakówpieczenia oraz na parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy
Ostra na SłodkoBulion pełen warzyw z dodatkiem lubczyku, liści laurowych, ziela angielskiego, owoców jałowca to idealna baza do zup czy kremów :) Bulion warzywny składniki: pół selera kilka liści pora 2 marchwie 2 cebule 5 ząbków czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego 500 ml wody 2 szczypty liści lubczyku szczypta korzenia z lubczyku 2 listki laurowe 2 owoce jałowca pół łyżeczki zmielonego ziela
wegetalerzeMimo że, na dworze leżą szczątki śniegu (gdzie ja mieszkam...) wiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z
wegetalerzeKrem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek i czosnek. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje
pieprzny smaczekZnane z kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej mleko kokosowe to wspaniała baza do deserów, koktajli, marynat, kremów czy zup. Dziś wykorzystałam je do zrobienia pysznego koktajlu, zastępując nim mleko krowie. Przepis na koktajl znajdziecie poniżej:) Składniki: 200 ml mleka kokosowego 400 g truskawek mrożonych 1 duży dojrzały granat 2 banany Przygotowanie: Do blendera wkładam mrożone truskawki i kruszę
Pause Gotowanie!porze roku oczywiście najlepiej smakują wszystkie zupy i kremy. Ja Was dzisiaj zapraszam na powstały -całkowicie w sposób niezamierzony – krem z pora, ziemniaków i jarmużu. Połączenie takie było wynikiem bardziej przejrzenia zawartości szafek w kuchni niż jakiegoś oszałamiającego kulinarnego zrywu, ale i tak najważniejsze, że jest smaczne i sycące… Krem z pora, ziemniaków i jarmużu Składniki: 900g białych
UgotujmyTo.plSkładniki: opakowanie selera naciowego bulion drobiowy łyżka masła serek topiony czosnkowy 50g sera Feta 2 zi emniaki ugotowane w mundurkach natka pietruszki sól, pieprz
Gaździnka warzyDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchni4 porcje: 1 cukinia 3 szklanki wody/ wywary warzywnego sól, pieprz, papryka Jedną dużą cukinię wydrążamy, a następnie kroimy w kostkę. Wrzucamy na gotującą się wodę
Humanistka w kuchniGroszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować
wyzwania kuchenneWróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można w nich
W kuchni wieczoremsmaczne i zdrowe warzywo w polaczeniu z mlekiem kokosowym i sokiem z pomaranczy tworzy bardzo egzotyczne trio.Zupa jest niezwykle aromatyczna,a dzieki dodatkowi mleka kokosowego aksamitnie gladka.Przygotowanie jak kazdej zupy krem-expresowe. Skladniki na 4 porcje: 500 g marchewek 2 cm swiezego imbiru 1 cebula 1 zabek czosnku 3 lyzki masla ghee 1 lyzeczka kurkumy 250 ml wywaru z warzyw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca i podniebienia Jurorów w finale konkursu dla blogerów A jak ciebie inspiruje Almette. Jeśli macie ochotę skosztować mojego zwycięskiego dania, to zapraszam
Smakowity Blog Kulinarnymoże Wam zasmakować na śniadanko a nawet i kolację czyli świeżo wypieczony Chlebek francuski daje sobie rękę uciąć, że będą cudowne kanapeczki jak i chlebek idealnie pasuje do zup i kremów, sałatek soczek świeżo wyciskany do świeżych kanapeczek Sok Marchewkowy, z Jabłkiem i gruszką :) i coś na obiadek na pewno Wam zasmakują,wcinaliście je nie raz a teraz
pichcisztogroszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego ! Zupę można zrobić oczywiście z połowy porcji. Kto lubi zupę-krem to wystarczy ją zmiksować
Proste PotrawyJeszcze jedna wersja prostej zupy z dyni :), a właściwie zupy-kremu. Składniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili 1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię
Proste PotrawyKochani! Jak mija dzień? Macie już pomysł na obiad? Jeśli nie zapraszamy Was post niżej na dyniową zupę krem - przepyszna. A dziś zajmiemy się przygotowaniem deseru. Jako, że dostałyśmy mnóstwo produktów od firmy Polmlek ( facebook klik ) zaczęłyśmy już z nimi sporo działać. Pierwszy wpis na słodko. Użyłyśmy twarogu i serka waniliowego puszystego capresi (smakuje jak danio tylko jest tłustszy
Symfonia Smakównatkę pietruszki czy szczypiorek i dodać do masła. Musicie po prostu sprawdzić co Wam bardziej smakuje ;) Osobiście często używam takiego masła do grzanek, które stanowią dodatek do zup-kremów ;) Składniki: 100g miękkiego masła szczypta soli 3 ząbki czosnku czubata łyżka ziół prowansalskich Czosnek siekamy drobno. Do masła dodajemy przyprawy i czosnek. Dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki i chłodzimy
Czerwona PorzeczkaOkolice Halloween, czyli wszechobecna dynia! Zwykle w zupach kremach, sałatkach i makaronach, ale na słodko? Wyszłam z założenia, że jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka
sama złodyczDzisiaj przepis na bardzo prostą zupę krem z brokułów - jednego z moich ulubionych warzyw :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjedrobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą
Kolizje SmakówWracamy do gotowania z Julią, dzisiaj zupa grzybowa, bo nastał już sezon na świeże grzyby prosto z lasu. Proponuję wiec jej łatwą, szybką w przygotowaniu zupę krem z grzybów, która zaspokoi smak amatorów tego leśnego daru. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupy krem to moja specjalność a z racji tego, że moja babcia obdarowała mnie ponad 5 kilową dynią, postanowiłam na pierwszy ogień przygotować z niej krem. Oczywiście wykorzystałam tylko 1/5 tego co mam, więc spodziewajcie się więcej dyniowych przepisów! Składniki: 1 kg dyni 1 puszka mleka kokosowego 50 gram sera z niebieską pleśnią 1 papryczka chilli 2 szklanki
Mango PapajaDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek
PastelFoodJesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście
PastelFoodZupy kremowe lubimy coraz bardziej. Są pożywne i według mnie mają bardziej wyrazisty smak od tradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła
Ala piecze i gotujeProsta w wykonaniu zupa krem zaspokoi nasz apetyt na sycący obiad oraz dostarczy nam porcję zdrowych witamin. Składniki - 1 brokuł - 1 średnia cebula - 2 – 3 ząbki czosnku - 3 średnie ziemniaki - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz - 1 łyżka oliwy Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal
Świat Smaku