zupa krem - 8065 przepisów (strona:278/538)

Kremowa zupa z brokuła i pietruszki 114

Biała zima sprawiła, że zatęskniłam za zielonym kolorem. A że chodzenie zajmuje teraz więcej czasu niż normalnie, danie musi być szybsze do przygotowania. Dlatego postanowiłam przygotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z gruszki i pietruszki 132

Krem nie byle jaki. Z przytupem papryczki chilli. Proste szybkie danie. W chłodne wieczory przyjemnie rozgrzewa. Ponieważ w zimie wieczór już popołudniu, to danie sprawdzi się na obiad i kolację. Częstujcie się, na zdrowie! 300 g gruszek, ok 2 średniej wielkości 200 g pietruszki, ok. 1 duży korzeń 1/3-1/2 ostrej papryczki, lub dowolnie więcej/mniej, zależnie od preferencji(...)razie konieczności dolewać, po zmiksowaniu, uzyskując taką konsystencję, jaką lubimy najbardziej. Z papryki usuwamy pestki, kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy papryczkę, olej i przyprawy. Gdy pietruszka zmięknie, miksujemy całość na gładki krem. Smacznego

Kucharzyca
Szpinakowa z pierożkami tortellini 122

Soczysta zieleń, to jeden z moich ulubionych kolorów. Szpinak za to, jak już kiedyś Wam wspominałam pokochałam stosunkowo nie dawno, ale używam go głównie do deserów

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z pieczonych warzyw i z jogurtem greckim. 139

Ostatnio chętnie na obiady jem dania bezmięsne, nie zamierzam zostać wegetarianką to nie dla mnie, jednak mięso nie pociąga mnie tak jak kiedyś. Za to warzywa

Kubki smaku
Zupa krem z kiszonej kapusty 149

Gorący kapuśniak to świetna propozycja na zimowy obiad. Jednak z kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki

Smaczna Pyza
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 186

Krem ze białych szparagów to jedna z najlepszych i najdelikatniejszych zup w sezonie wiosenno-letnim. Prosty do zrobienia, zachwyca smakiem i aksamitną konsystencją. Zwykle składniki dają niezwykły smakowy efekt i naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :)  Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy(...)końcem  gotowania dorzuć główki szparagów i gotuj, aż zmiękną. Dosyp gałkę muszkatołową, wlej kremówkę, dorzuć masło, posól i popierz do smaku. Wyłów główki i zblenduj zupę na gładki, aksamitny krem. Rozlej do talerzy i udekoruj pozostałymi główkami. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
MĄKA KUKURYDZIANA 86

neutralny delikatny smak. Dzięki tym cechom mąka ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.  Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej(...)wody, a następnie wyłożonej na blaszkę i pozostawionej do wystygnięcia. Polentę po wystudzeniu kroi się w kostkę, paseczki i wykorzystuje się jako zamiennik dala kasz, makaronu lub ryżu w zupach, zapiekankach i daniach z sosami.  Jak widać mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jak i w domowej kuchni. Doskonale sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej

Ciastka - domowe słodkości
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 171

Sezon szparagowy jest krótki. Więc warto korzystać z niego jak najczęściej. Ja zapraszam Was na zupę krem z dodatkiem kluseczek kukurydzianych. Zupka delikatna, kremowa o łagodnym i aksamitnym smaku. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl

Ala piecze i gotuje
Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem według Karola Okrasy 450

Kontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora z dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego(...)posiekaną ostrą papryczką. Warzywa należy zalać wodą tak aby je przykryła i dusić przez 15 min pod przykryciem do miękkości, następnie zmiksować na krem, dodać śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną pokruszonym twarogiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa krem z dyni 220

Gotowanie podoba się Jaśkowi coraz bardziej, co mnie cieszy bo w szarobure dni mamy wspólne zajęcie. Dziś pokusiłam się o przepis z użyciem blendera. Tak coś

Mama z miasta
Zupa chlebowa 166

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? Odświeżanie w piekarniku czy mikrofali nie sprawdza się zbyt dobrze, a nie zawsze mam ochotę robić mielone, czy grzanki. Jest jednak jeszcze

Ratunku obiad
Zupa grzybowa na prawdziwkach 134

Jak u Was z grzybami w tym roku? Bo co rusz słyszę, że gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowe trójkąty do kawy 131

teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią ciasta z orzechami i miodem. Swoją drogą, to jedno(...)oprzeć i wyobrazić sobie bez nich Świąt. Moim tegorocznym odkryciem, są orzechy laskowe. Znałam je od dawna, ale w tym roku robiłam z nimi i nutellę i używałam do kremów i ciast. Mają po podpieczeniu naprawdę głęboki smak. Dodatkowo, łuska się je zdecydowanie przyjemniej i efektywniej niż np. orzechy włoskie. Drukuj Orzechowe trójkąty do kawy window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki

Mieszam w Garnku
Zupa krem z pokrzywy 150

zagotować. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Zupkę podawać z kleksem słodkiej śmietanki i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z cukinii 146

Zauważyłam, że jeśli chodzi o cukinię to zazwyczaj byłam monotematyczna:) Zazwyczaj robiłam z niej leczo albo faszerowałam ją różnymi składnikami, ewentualnie marynowałam ją w zalewie curry

Taste Therapy

Proponowane wyszukiwania