Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycący krem z brokułów, cukinii oraz pora. Do przygotowania porcji dla 3-4 osób będziemy potrzebować: - 1 brokuł - 1 cukinię - 1 pora (tylko jego białą część) - 2 ząbki czosnku - 1 litr bulionu - 1-2 łyżki serka mascarpone - starty parmezan - 2 łyżki oleju - sól i pieprz do smaku 1. Na rozgrzanym oleju przez 5 minut podsmażamy(...)smażymy przez kolejne 10 minut. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy brokuł podzielony na małe różyczki oraz wlewamy bulion. Następnie wszystko razem gotujemy przez 15 minut. 4. Gotową zupę blendujemy na gładki krem, dodajemy ser mascarpone oraz doprawiamy solą i pieprzem. 5. Krem podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną parmezanu. SMACZNEGO
Bez Cebuliwyboru dań z menu. ( * karta menu bardzo bogata, ale absolutnie nie przeładowana … * ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! ) * oprawiona w elegancką ciemną skórę ) ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek(...)zamiast 134 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/ck-browar-3/55456685 ______________________________________________________________________________________________________ JAK SMAKOWAŁO? Rozpisywać się tutaj za dużo nie będę nad jedzeniem, ponieważ ono i tym razem zachwyciło! Każde danie! Fantastyczne , gorące zupy , idealnie doprawione , niezwykle kremowe. Obłędne mięsa, soczyste , świetnie doprawione , idealnie wypieczone. Nieziemskie desery, których smak jeszcze na długo pozostał na podniebieniu. Porcje ogromne! Ale to bardzo ogromne! I to takie
Ostra na SłodkoSkładniki: Opakowanie świeżego szpinaku baby (waga 200 g); 3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 szklanki bulionu (u mnie wrzątek + 1/2 łyżki vegety); 3 ząbki czosnku
Gospodyni MiejskaNajlepszy przepis na krem z brokułów :) DOSŁOWNIE!!!! Składniki: 400-500 g świeżego brokuła 100 g serka topionego śmietankowego 4-5 ziemniaków 1 marchew 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła + odrobina oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz cukier słodka papryka ostra papryka lub pieprz cayenne Przygotowanie: Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy masło i podsmażamy posiekaną cebulę(...)brokuła, smażymy chwilę, po czym wlewamy przegotowaną wodę. Tej ostatniej ma być tyle, aby minimalnie zakrywała brokuła. Dodajemy odrobinę cukru. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Podawać z grzankami lub pestkami słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniporcji) 2 łyżki oliwy 1 spora cebula, drobno posiekana 1 łyżka łagodnego curry w proszku (pomimo, że mieszanka jest w miarę łagodna jest mocno wyczuwalna w gotowej zupie = jeśli ktoś nie przepada lepiej dodać mniej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 650g oczyszczonej i pokrojonej w kostkę dyni kostka rosołowa warzywna sól i pieprz biały, do smaku W sporym garnku rozgrzej(...)poziom. Wkrusz kostkę rosołowa i dopraw do smaku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości, około 20 minut (dużo zależy od dyni). Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem (jeśli zupa wydaje się za gęsta wlej odrobinę wody). Podawaj z dobrym chlebem, lub chlebkami naan
Lejdi of the housemalutkiej ilości oleju. 2. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, puree z dyni, i bulion. Gotować około 15min. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. 3. Całość zblendować na gładki krem, jeśli zupa jest za gęsta dodać odrobinę bulionu. Na sam koniec dodać śmietanę. Smacznego
Dziś Ja gotujepieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś(...)kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka
Codziennik KuchennyUwielbiam cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g - 90 kcal) i co najważniejsze - bardzo
Powiedz dietom nieposmakuje każdemu, kto ją skosztuje. Połączenie szpinaku i łososia nie zawodzi, w duecie to gwarancja wspaniałego smaku. Sama byłam zaskoczona, bo zmiksowany na krem szpinak smakuje najlepiej ze wszystkich szpinakowych opcji jakie znam. Bardzo wiosenna zupa, do której możesz wykorzystać właśnie pojawiający się świeży szpinak lub przygotować z mrożonego. Użyłam właśnie mrożonego szpinaku. Jeśli masz gotowy bulion, zupa robi się(...)międzyczasie skropić rybę sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zostawić na patelni, ryba "dojdzie" i będzie soczysta w środku zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatałową rozlać na talerze, podawać z przygotowaną rybą. Można zupę zabielić śmietaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jedna z moich ulubionych zup – Zupa dyniowa krem SKŁADNIKI: • 2 -3 kg dyni (u mnie Hokkaido) • 500 g ziemniaków obranych ze skórki • 2 marchewki całkiem duże • 2 cebule • kawałek kłącza imbiru (opcjonalnie) • sól • czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Dynie obieram ze skóry, wyjmuję pestki i kroję w kawałki. Musi być minimum 2 kg netto po obraniu, jeśli hokkaido, to razem(...)kroję w plastry. 4. Do garnka wkładam dynie, ziemniaki, cebule, marchewkę, dolewam około 2-3 litrów wody, solę i gotuję pod przykryciem przez 30 minut. Jeśli lubicie rzadszą zupę dodajcie więcej wody, jeśli gęściejsza wystarczą 2 litry. Pod koniec gotowania dodaję obrany i rozdrobniony imbir. 5. Zupę rozdrabniam na jednolitą masę. Przed podaniem doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. źrodło
Anioły w kuchnigorgonzoli, a także sól i pieprz do smaku. Pozwalamy zupie wystygnąć, a następnie blendujemy ją do uzyskania gładkiej konsystencji lub pozostawiamy z porem w kawałkach, jeśli wolicie takie zupy niż kremy. Klopsiki wołowo-serowe: 500g mielonego mięsa wołowego 1 wiejskie jajko 50g startego sera Bursztyn sól i pieprz olej np. kokosowy lub rzepakowy Do miski przekładamy mięso, wbijamy(...)obracając je poruszając patelnią, by równomiernie się podsmażyły. Następnie zdejmuję je z ognia i odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Tak przygotowane klopsiki możecie odgrzać przed podaniem w zupie w piekarniku, by były ciepłe i chrupiące. Karmelizowana gruszka: 3 twarde gruszki np. odmiany Konferencja 2-3 łyżki miodu Gruszkę kroimy na pół, a następnie na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne
Cooking MonsterGdy zobaczyłam tą zupkę na zdjęciu u Martyny ( SzczyptaChili.pl , przepis TU ) od razu wiedziałam, że też ją ugotuję! Pomysł tak mi się spodobał, że za 2
Kolorowy PrzepisownikKolejna kremowa, prosta, tania i przyjemna przekąska. Tym razem coś dla fanów cebuli (czyli również dla mnie. ;) ). 8 dużych cebul 1 litr wywaru warzywnego 50g żółtego
Kuchenna Kontrrewolucyasmaku. 2. Posiekaj koperek i wymieszaj z pastą. 3. Posmaruj chleb pastą, nałóż koperek. KOLACJA K:309 / B:15.5 / T:6.1 / W:36.9 / Błonnik:17 ZUPA BEZMLECZNY KREM Z CIECIERZYCY (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta) Liść laurowy – 2 g (2 x Listek) Ziele angielskie(...)bulionu dodaj na wpół ugotowaną ciecierzycę, starte na tarce warzywa i przyprawy. 5. Gotuj przez 20 minut, a następnie wyjmij cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksuj zupę blenderem. SUMA K: 1700.3 B: 73.8 T: 55.3 W: 206.6 Artykuł Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal #2 pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieUwielbiamy w naszym domu zupy-kremy, ale marchewkowa jest moim debiutem - muszę przyznać bardzo udanym - wyszła naprawdę przepyszna !!! SKŁADNIKI 6 dużych(...)szczypiorku PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion. Dodajemy pokrojone drobno marchewki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Miksujemy zupę razem z cebulą. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy jogurt. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem
Moje Kuchenne RewelacjeTak jak obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z
Kuchnia w czekoladzie